Communication & Multimedia Design - Voltijd

Pizza bestel je eenvoudig online en de laatste muziek beluister je op je mobiel. Al deze digitale producten en diensten zijn ooit bedacht, ontworpen en gemaakt. Wil je nadenken over apps of websites die de wereld veranderen of je leven vergemakkelijken? Bij Communication & Multimedia Design kan dat.

Er zijn twee verschillen richtingen:
 • Interaction Design (Nederlandstalig, 4 jaar, vooropleiding havo/mbo-4)
 • User Experience Design (Engelstalig, 3 jaar, vooropleiding vwo).
In onze opleiding staat het leerproces van de studenten centraal. Dat proces zal voor iedereen anders zijn. Om alle studenten goed te begeleiden in dat proces, is een goede samenwerking nodig tussen studenten en docenten. Studenten leren afwisselend vanuit theorie en vanuit de praktijk. Ze leren kritisch te reflecteren op hun ontwerpproducten en op het leerproces.

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Bekijk de opleidingsfilm van CMD
  Bekijk hier de presentatie van de opleiding.
 • Bekijk de online open dag
  Bekijk hier de opname van de open dag en Q&A.
 • Meer weten? Neem contact op met een student.
  Waarom koos zij voor deze studie? Stuur een bericht.
 • Volg ons op Instagram

Studenten aan het woord

Xiu Xiu van der Meer

Over steeds beter worden

Erhun Yilman

Over nieuwe inzichten

Sleep opzij

Toelatingseisen

Communication & Multimedia Design, 2022-2023

Je wilt de bacheloropleiding Communication & Multimedia Design gaan volgen. Dan moet je natuurlijk wel met de juiste voorkennis aan de startlijn verschijnen. Met een havo-, vwo- of mbo-diploma en met het juiste profiel.
HAVO
C&M (Wiskunde A of Wiskunde B)
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Om toegelaten te worden tot de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) heb je een mbo-4, havo- of vwo-diploma nodig. CMD is een pittige studie. Daarom moet je goede basiskennis hebben van wiskunde. Kom je van de havo met het profiel Cultuur en Maatschappij, dan moet je Wiskunde A of Wiskunde B in je pakket hebben.
Lees hoe je je kunt aanmelden voor deze opleiding.
Kom je van het mbo? Dan moet je niveau 4 hebben en een middenkader- of specialistenopleiding hebben gevolgd. De best aansluitende mbo-opleiding is de richting Multimedia Vormgeven van het Grafisch Lyceum Rotterdam.
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan in sommige gevallen. Samen met onze studievoorlichters bekijk je wat de mogelijkheden zijn. Voor sommige vakken van de opleiding Communication & Multimedia Design krijg je wellicht vrijstelling. Onze studievoorlichters Leo Uijthoven en Johan Jongeneel vertellen je graag meer. Je kunt hen bereiken via 06-86800606 en 06-86805406 of voorlichtingcmd@hhs.nl
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

5 november 2022

Bezoek onze Open Dag

Kom naar ons toe op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur en maak kennis met onze docenten, studenten en locaties. Onze Open Dag staat in het teken van ontmoeten, doen en kijken of De Haagse het voor jou heeft.

Evenementen

 1. 5 november 2022
  Bezoek onze Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Communication & Multimedia Design - Voltijd?