Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Bedrijfsgeheimen. Iedere organisatie heeft ze. Als opgeslagen data of in het hoofd van medewerkers. Hoe ga je die vertrouwelijke en belangrijke data beschermen? Dat leer je binnen de differentiatie ISM van de opleiding HBO-ICT in Zoetermeer.

Bij ISM leer je om security risico’s (op zowel menselijk, technisch als organisatorisch vlak) op de juiste manier te identificeren. Je gaat daarover het gesprek aan binnen de organisatie om het risiconiveau van uitlekken te verlagen tot een acceptabel risiconiveau. Tijdens de opleiding behandelen we veel praktijkvoorbeelden. In ieder semester werk je direct samen met de beroepspraktijk. De kennis die je opdoet in het leslokaal en in de praktijk pas je direct weer toe.  

Door te differentiëren in je studie, groei je uit tot een T-shaped professional: een ICT’er met een brede basiskennis en een eigen specialiteit. Je verdiept je in de differentiatie die je hebt gekozen, bijvoorbeeld Information Security Management. Je stoomt jezelf klaar voor een stage.

Deze differentiatie volg je in Zoetermeer op de Dutch Innovation Factory.

Bekijk het volledige overzicht van de opleiding HBO ICT en zijn 5 differentiaties hier.

Studie in cijfers in basissemester

60

studiepunten per jaar

4

uur hoorcollege per week

8

uur werkcollege per week

20

uur zelfstudie per week

8

uur projecten per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

In de differentiatie Information Security Management staan 3 themasemesters centraal. In ieder themasemester kun je 24 studiepunten halen. Heb je die gehaald, dan doe je 4 weken mee aan de Professional Practice. Dat is een soort ministage. Binnen de playground in de Dutch Innovation Factory werk je aan beroepsgerichte challenges of projecten. Dat doe je intern of extern, bijvoorbeeld in één van de labs. Je gaat aan de slag met een thema dat jij interessant vindt. Je verwerft kennis, doet vaardigheden op en leert je kennis over te dragen. Welk specifieke thema jij op wilt pakken in de Professional Practice bepaal je voorafgaand aan de ministage. Heb je tijdens de Professional Practice ondersteuning nodig, dan bieden we die vraaggestuurd aan in initiatiefonderwijs. Bij goed functioneren en presteren heb je na 4 weken 6 studiepunten behaald. In totaal zijn er 3 Professional Practice-perioden.

Minoren

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Denk aan minoren binnen HBO-ICT als iOS development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor volgen binnen De Haagse kan ook. Dit is je kans om je te verdiepen in psychologie, projectmarketing, of gesprekken voeren in beroepscontext. Natuurlijk kun je ook een keuzemodule volgen bij een andere universiteit of hogeschool, of je vertrekt richting exotischer oorden. Maak zelf een goed plan, dan bieden wij ondersteuning waar we kunnen.

Curriculum overzicht

Curriculum overzicht HBO ICT

Ook onze opleidingsfilm geeft een goed overzicht van de opleiding. En wil je weten wat er bij de opleiding speelt, zoals de projecten waar onze studenten aan werken? Volg ons dan op LinkedIn en Insta!

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Consultant Risk en Business Continuity management

 • Social engineer 

 • Security architect 

 • Information Security Officer 

Lees meer over deze beroepen

Doorstuderen

Wil je je nog verder verdiepen in risicoprofielen en de manieren hoe je data veilig kunt stellen voor cybercriminelen, dan kun je een master volgen binnen het domein van de cybersecurity.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om de differentiatie Information Security Development van de opleiding HBO-ICT te kunnen volgen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan in de tabel wat voor jou geldt.

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste.

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding HBO-ICT heb je een eigen studiecoach die je helpt bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je specialisatie, de innovatieve of professionele route in jaar 3, je minor in jaar 4 of internationale mogelijkheden tijdens je opleiding.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT

Naam internationaal: Information & Communication Technology

Opleidingscode (Isat): 30020

Instellingscode (Brin): 27UM

Bij jouw afstuderen zullen we de dan geldende officiële opleidingsnaam en officiële internationale naam vermelden op het getuigschrift.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.