Van Vivaldi tot Einstein

Dit college is onderdeel van de open collegereeks Liberal Arts bij The Lighthouse. Docent Simon Burgers neemt je op aansprekende en interactieve wijze mee langs een breed scala aan onderwerpen. Onderwerpen die veelal geen deel uitmaken van het reguliere curriculum van onze opleidingen of die net op een wat andere manier worden benaderd. Onderwerpen zijn: mens en recht, psychologie, filosofie, beeldende kunst, muziek, film en materie en kosmos.  

Meer informatie & aanmelden

Psychologie

We bespreken tijdens dit college twee beroemde Amerikaanse experimenten. Als eerste het experiment van Milgram, waarbij proefpersonen ertoe werden aangezet elektrische schokken toe te dienen. We gaan in op de factoren die van invloed zijn op dergelijk grensoverschrijdend gedrag.

Vervolgens kijken we naar het roemruchte Stanford Prison Experiment. Hierin werd een groep studenten in tweeën gedeeld, de ene helft kreeg de rol van bewaker, de andere helft van gevangene. Het experiment ontspoorde totaal en moest worden afgebroken. We wisselen van gedachten over wat dit experiment zegt over ons gedrag en over hoe een samenleving dient te worden ingericht. Ten slotte gaan we in op ‘gelukspsychologie’ en het Harvard onderzoek ‘De geheimen van een gelukkig leven’.

Dit is een evenement van The Lighthouse

The Lighthouse biedt een programma vol interessante activiteiten over actuele vraagstukken en wereldwijde issues.

Ontdek meer
The Lighthouse - Ilja Leonard Pfeijffer