Wat gaan we doen?

Samen lezen we een vooraf afgesproken boek. Als we het uit hebben, wisselen we onze ervaringen uit tijdens een gezellige livebijeenkomst waarvoor we een telkens wisselende opzet kiezen. Daarnaast proberen we altijd de schrijver van het besproken boek uit te nodigen om langs te komen voor een interview. Als je wilt, kun je je zelfs aanmelden om zelf zo’n interview voor je rekening te nemen! Natuurlijk helpen we de interviewer met alle voorbereidingen. Vanuit de Boekenclub bedenken we ook samen vragen die we aan de auteur zouden willen stellen.

Welke boeken lezen we?

In studiejaar 2024-2025 lezen we de volgende vier boeken. Je meldt je per boek aan, dus je hoeft je niet direct voor een heel jaar vast te leggen. Natuurlijk vinden we het wel leuk als je er alle edities bij bent!

Nieuw in het studiejaar 2024-2025 is dat we ook in samenwerking met de Engelstalige Book Club en met de Film Club samen een boek gaan lezen en een verfilming bekijken. Een mooie boost voor je leesskills en voor je sociale contacten!

  1. Zachtop lachen van Malou Holshuijsen
  2. Wat je van bloed weet van Philip Huff
  3. Joe Speedboot van Tommy Wieringa
  4. Nog nader te bepalen (dit boek lezen we samen met de Engelstalige Book Club en we kijken samen met de Film Club naar de film van dit boek)
The Lighthouse - Zaïre Krieger - workshop spoken word

Zo werkt The Lighthouse Boekenclub

Meld je aan voor Boek 1: Zachtop lachen van Malou Holshuijsen. 
Na aanmelding ontvang je een bevestiging met de data en locatie voor de bijeenkomsten. En ben je lid van de online groep The Lighthouse Boekenclub op Teams. Hier blijven we in contact met elkaar tijdens het lezen van het boek. Het aanmelden gaat per boek, omdat we boeken aanschaffen voor de studenten en op deze manier beter inzicht hebben in de aantallen per ronde. Aanmelden kan t/m 4 oktober 2024.

Wat kost het je? Je dient zelf het boek in bezit te krijgen; aanschaffen van papieren versie; een e-book of lenen van een bekende of via de Openbare Bibliotheek. Daarnaast tijd om te lezen en om het boek achteraf te bespreken met de andere leden van de Boekenclub.

Let op! De eerste 13 studenten (nee, géén medewerkers 😉) die zich aanmelden, ontvangen het te lezen boek gratis! Met dank aan sponsoring van De Haagse Leest  en  het Taalpunt van De Haagse. Deze studenten krijgen een bericht wanneer ze het boek kunnen ophalen bij The Lighthouse & Events. Voorwaarde voor het ontvangen van het boek is dat je het boek daadwerkelijk leest en bij de bijeenkomst(en) aanwezig bent. 

Wat levert het je op? Nieuwe contacten en inzichten, gezelligheid, live bijeenkomsten met een drankje en een snack. Een nieuw boek in je boekenkast en misschien wel de mogelijkheid om je favoriete auteur te interviewen…

The Lighthouse Boekenclub wordt gezamenlijk georganiseerd en gefaciliteerd door De Haagse Leest, het Taalpunt & The Lighthouse.

Meld je aan voor Boek 1

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen

The Lighthouse Boekenclub (wit logo)

Wanneer zien we elkaar?

  • Boek ophalen bij The Lighthouse  & Events voor de eerste 15 studenten tussen 21 september en 17 oktober 2024 (OV 0.01)
  • Boekbespreking op 24 oktober 2024 van 16.00 - 17.30 uur (Strip 0.18)
  • Eindbijeenkomst met Malou Holshuijsen op 21 november 2024 van 16.00 - 17.30 uur (Speakers‘ Corner)

Meld je aan voor Boek 1

Zachtop lachen

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen gaat over een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen.
Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken?

Zachtop lachen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.

Het boek werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs van 2022.

Malou Holshuijsen - Zachtop lachen

Malou Holshuijsen

Malou Holshuijsen (Amsterdam, 1987) is een Nederlandse schrijver, columnist, radio-presentator en podcastmaker. Samen met schrijver en journalist Roos Schlikker presenteert Holshuijsen sinds mei 2021 voor Dag en Nacht Media de podcast Dit komt nooit meer goed. In februari 2022 begon ze daarnaast samen met schrijver en journalist Tatjana Almuli de podcast Tussen dertig en doodgaan.

Foto © Nienke ’s Gravenmade 

Malou Holshuijsen - fotograaf Nienke ’s Gravenmade

Wat je van bloed weet van Philip Huff

Boek 2

The Lighthouse Boekenclub (wit logo)

Wanneer zien we elkaar?

  • Boek ophalen bij The Lighthouse & Events (OV 0.01) voor de eerste 15 studenten (datum volgt z.s.m.).
  • Boekbespreking op 14 januari 2025 van 16.00 - 17.30 uur (OV 1.43)
  • Eindbijeenkomst met Philip Huff op 21 januari 2024 van 16.00 - 17.30 uur (Speakers‘ Corner)

Wat je van bloed weet

Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen.

Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.

Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe.

Philip Huff - Wat je van bloed weet

Philip Huff

Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij publiceerde vijf romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een dichtbundel en een novelle en regisseerde twee korte films. Momenteel werkt hij aan zijn eerste speelfilm als scenarist en regisseur, Tussen hond en wolf.

Foto © Daniel Cohen

Philip Huff - copyright Daniel Cohen

Joe Speedboot van Tommy Wieringa

Boek 3

The Lighthouse Boekenclub (wit logo)

Wanneer zien we elkaar?

  • Boek ophalen bij The Lighthouse & Events (OV 0.01) voor de eerste 15 studenten (datum volgt z.s.m.).
  • Boekbespreking op 6 maart 2025 van 16.00 - 17.30 uur (OV 1.43)
  • Eindbijeenkomst met Tommy Wieringa op 25 maart 2025 van 16.00 - 17.30 uur (Speakers‘ Corner)

Joe Speedboot

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Tommy Wieringa - Joe Speedboot

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef drie romans alvorens hij in 2005 doorbrak bij het grote publiek met Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). Essays en beschouwingen verschenen in onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep.

Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, Koreaans, Frans, Duits en Engels. Caesarion (2009) kwam op de shortlist van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013 en werd in de buitenlandse pers geprezen.

Foto © de Schrijverscentrale

Tommy Wieringa copyright de Schrijverscentrale

Doe mee!

Ontdek de clubs van The Lighthouse