Associate lector Gezonde Voeding voor een Gezonde Generatie van start
1 juli 2025
Per 1 juli 2025 is Machteld van Lieshout gestart als associate lector. Ze gaat zich richten op preventie en impact, want bij het werken met jeugd gaat het om aanleren én behouden van duurzaam gezond gedrag.

Vanaf vandaag is Dr. Machteld van Lieshout begonnen als associate lector bij lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) van lector Sanne de Vries, onderdeel van het Centre of Expertise Health Innovation. Deze functie is nieuw. Voor Machteld is het een mooie vervolgstap in haar carrière als senior docent-onderzoeker. De titel geeft precies aan waaraan ze wil bijdragen, namelijk aan gezonde voeding voor een gezonde generatie.
De missie van het lectoraat GLSO is het ondersteunen van jeugd van 2 t/m 24 jaar bij het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Het lectoraat richt zich op twee leefstijlfactoren: enerzijds gezonde voeding, simpeler gezegd “gezond eten en drinken” en anderzijds voldoende en goed bewegen. Via praktijkgericht onderzoek streven de onderzoekers naar een gezondere generatie.
Machteld vertelt: ’We richten ons op preventie en impact. Vooral bij het werken met jeugd is insteken op voorkomen van een ongezonde leefstijl heel vanzelfsprekend. Het gaat hier om het aanleren van én het behouden van duurzaam gezond gedrag’.
Maatschappelijke opgave
Iedereen maakt elke dag veel keuzes bij het eten en drinken. Soms bewust en soms onbewust. Het is niet altijd makkelijk om daarbij de gezonde keuze te maken. Sterker nog ‘soms is dit niet eens mogelijk’, aldus demissionair staatsecretaris Karremans bij de presentatie van zijn nieuwe preventiestrategie. In deze nieuwe strategie ligt de nadruk op gezonde keuzes aantrekkelijker, eenvoudiger en logischer maken voor jeugd in alle omgevingen waarin zij opgroeien en zich ontwikkelen. Hiermee ambieert de overheid het behalen van het doel: een gezonde generatie in 2040.
Juist omdat soms de gezonde keuze niet eens mogelijk is, vind ik het extra belangrijk om te benadrukken dat alle partijen een rol hebben in het verbeteren van het voedselsysteem.
Projecten met impact
Om daadwerkelijke impact te maken, werken we in de provincie Zuid-Holland samen aan Actie in de Delta voor een gezonder Zuid-Holland. Voor een gezonde voedselomgeving stellen we, vanuit de vier hogescholen, een aanpak met vier aanvliegroutes voor: wetgeving en lobby; scholing; vergroten van het percentage plantaardig, en vergroten van het percentage gezond eten en drinken in bijvoorbeeld supermarkten, scholen, sportkantines, etc. Zo willen we gezond eten en drinken synoniem laten worden met duurzaam en lekker. Dit is niet alleen beter voor mensen, maar draagt bij aan het streven om in 2050 voldoende, kwalitatief goed voedsel te hebben voor alle 10 miljard mensen die dan leven op aarde, mét behoud van biodiversiteit in een leefbaar klimaat voor mens, dier en planeet.
Studenten en jongeren aan zet: waar theorie de praktijk ontmoet
Er is geen one-size fits all oplossing voor de complexe maatschappelijke vraagstukken waar lectoraat GLSO zich mee bezighoudt. Daarom werkt het lectoraat samen met uiteenlopende partners: overheid, NGO’s, start-ups, mkb, multinationals, onderwijs- en kennisinstellingen, maar vooral ook met studenten en jongeren zelf.
Een innovatief en indrukwekkend voorbeeld hiervan is de Food Boost Challenge. In verschillende onderwijsvormen (1-daagse hackathon, 6-weeks project, 9-maanden programma) is vóór, dóór en mét jongeren een challenge in het mbo-, hbo- en wo-onderwijs uitgezet om samen het recept te vinden om jongeren te verleiden om gezonder te eten. In drie edities van het 9-maanden programma hebben tot nu toe meer dan 385 studenten van 30 mbo-, hbo- en wo-opleidingen in samenwerking met 50 externe partners bij meer dan 3000 jongeren onderzoek gedaan en hebben zij met creatieve onderzoekstechnieken 45 conceptideeën en 28 prototypes ontwikkeld om de voedselkeuzes en voedselomgeving van jongeren te beïnvloeden.
- Lees hier verder over de Food Boost Challenge.
Onderzoek doen vóór, dóór en mét jongeren is fantastisch. Ze zeggen je meteen of iets wel of niet gaat werken. Die directe feedback is niet alleen voor ons waardevol. Bedrijven en organisaties waarmee we samenwerken zijn ook dankbaar voor dit directe inkijkje in de bubbel van jongeren. Zo brengen we de praktijk en theorie echt dichter bij elkaar.
Machteld vertelt: ‘Al bij de eerste Food Boost Challenge merkten we dat deze aanpak voor alle partijen, jong en oud, zo veel meer impact heeft dan het bevorderen van de gezondheid. Dit heeft ons getriggerd om de sociale impact van deze aanpak ook te bestuderen.” Inmiddels is hier een wetenschappelijk artikel over geschreven voor het blad Social Sciences. En in het Medical Delta Programma CUPIDO (Community-Up Plant-based Innovations for healthy Diets and new business Opportunities), onderzoeken we het opschalen en breder implementeren van de Food Boost Challenge aanpak. Zo wordt onderzocht hoe en waarom deze aanpak bijdraagt aan gezondere eetgewoonten en wat de sleutelrol van regionale voedselketens en innovaties is om het aanbod van betaalbare, gezonde en plantaardige voeding te verbeteren.
- Lees hier verder over CUPIDO.
Blik op de toekomst
Machteld kijkt uit naar haar nieuwe rol. Na haar specialistische promotie-onderzoek in binnen- en buitenland en het allround inzetten van voedingsadvies in het bedrijfsleven heeft ze de afgelopen 8 jaar als docent-onderzoeker bij het lectoraat en de opleiding Voeding & Diëtetiek bij De Haagse al veel geleerd over de omgang met jonge mensen en het opleiden van beroepsprofessionals. Vanuit een grote betrokkenheid bij de integratie van onderzoek en onderwijs, gaat Machteld deze skills nu samen met een team gemotiveerde docent-onderzoekers inzetten voor Gezonde Voeding voor een Gezonde Generatie.
Graag nodig ik iedereen uit om ook binnen De Haagse Hogeschool snel extra stappen te zetten richting een gezondere voedselomgeving, waarin de gezonde keuze de makkelijke is.
Ze is dankbaar voor de ruimte die lector Sanne de Vries en opleidingsmanager Voeding & Diëtetiek Tonnie van Genugten haar geboden hebben voor groei en ontwikkeling afgelopen jaren. Machteld: ‘Mijn hart ligt bij onderzoek. Deze nieuwe kans grijp ik met beide handen aan!’