Astrid Doorduijn over preventie door voeding, beweging en huidbescherming
5 november 2024
In een reeks interviews stellen medewerkers van CoE Health Innovation zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen.
Astrid Doorduijn zegt HI
In een reeks interviews stellen medewerkers van het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen. Astrid Doorduijn is senior onderzoeker bij het CoE HI en is haar carrière begonnen met de opleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen. Tijdens de opleiding raakte ze “onder de indruk van hoeveel je met voeding kunt doen om te voorkomen dat mensen ziek worden”. Na haar opleiding en verschillende werkervaringen is ze bij De Haagse Hogeschool beland omdat dit een prettige combinatie is van praktijk en onderzoek. Op De Haagse maakt zij zich hard voor preventie, dit wil ze bereiken door meer in te zetten op onderlinge samenwerking.
In een notendop: praktijkgericht onderzoek, preventie, samenwerking
Rol: senior onderzoeker
Preventie
Astrid is erg gepassioneerd over preventie: “Het kan toch niet dat we accepteren dat een groot deel van de aandoeningen te voorkomen is met een gezonde leefstijl. Er is eigenlijk geen logischere oplossing dan inzetten op preventie, juist in deze tijd met tekorten in de zorg.” Toch is ongezonde voeding vrijwel overal aanwezig in de leefomgeving, zo ook in een straal van slechts 100 meter rondom De Haagse Hogeschool.
De Haagse Hogeschool wil een gezonde school zijn voor studenten en medewerkers, daarom is het programma Healthy@HHs gestart. Vanuit dit programma zijn verschillende onderzoeken en projecten opgezet, waar studenten bij betrokken zijn. Hierdoor kan hun perspectief meegenomen worden, wat ervoor zorgt dat het goed aansluit bij een groot deel van de doelgroep.
Ik raakte onder de indruk van hoeveel je met voeding kunt doen om te voorkomen dat mensen ziek worden.
Huidbescherming
Binnen De Haagse Hogeschool zijn er nog vele andere manieren waarop kan worden ingespeeld op de preventie van gezondheidsklachten. Als voorbeeld noemde Astrid een recent gestart project, gericht op zonbeschermend gedrag bij buitenwerkers. Hierbij wordt veelal gedacht aan mensen die in de bouw of landbouw werken, maar ook gymdocenten vallen hieronder. Gymdocenten hebben een veel hogere kans op het ontwikkelen van huidkanker omdat zij vaak buiten werken. Aan De Haagse Hogeschool wordt de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) gegeven. Deze opleiding was niet bij de aanvraag van het project betrokken, terwijl het voor de studenten daarvan juist heel relevant is. Hier liggen volgens Astrid nog kansen. Wanneer dit soort samenwerkingen meer vanzelfsprekend worden, kunnen hele mooie inzichten worden opgedaan.
Het kan toch niet dat we accepteren dat een groot deel van de aandoeningen te voorkomen is met een gezonde leefstijl.
Opleidingen leren van elkaar
Binnen het onderwijs zijn er nog meer kansen om in te spelen op preventie, als voorbeeld noemt Astrid verpleegkundestudenten. Van de opleiding Voeding en Diëtetiek kunnen zij leren hoe om te gaan met eten tijdens de nachtdienst en van de opleiding Fysiotherapie hoe ze patiënten op de juiste manier uit bed tillen. Een ander voorbeeld zijn de studenten Pedagogiek, zij kunnen van de HALO leren over het belang van lichamelijke opvoeding bij kinderen. De mogelijkheden om van elkaar te leren zijn eindeloos.
Er is eigenlijk geen logischere oplossing dan inzetten op preventie.
Samenwerking
Astrid hoopt dat er vaker wordt samengewerkt tussen verschillende opleidingen en de Centres of Expertise. Ook hoopt zij dat studenten hierbij betrokken worden. Dit is niet alleen belangrijk voor hun ontwikkeling, maar ook voor het uitvoeren van hun toekomstig beroep. Studenten kunnen zo kennis delen en van elkaar leren. Dit is niet alleen belangrijk is voor de interdisciplinaire samenwerking, maar ook voor preventie op het gebied van gezondheidsproblemen. Er zijn veel verschillende zorg- en gezondheidsopleidingen op De Haagse Hogeschool. Wanneer samenwerking wordt gestimuleerd, kunnen huidige gezondheidsproblemen in de toekomst worden voorkomen.
Centre of Expertise Health Innovation
Meer weten over het Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) en haar lectoraten? Je leest erover op de website. Daar vind je ook de andere interviews uit deze reeks, zoals het vorige interview met Luc de Witte over internationale samenwerking.
Lezer zegt HI
Heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met communicatieadviseur Marita Vaes via [email protected].