Namens het lectoraat Future Urban Systems, onderdeel van Centre of Expertise Mission Zero, gaf hij als keynote spreker een overzicht van actuele projecten die technologie inzetten voor de transitie naar inclusieve, klimaat neutrale steden.

De conferentie bracht onderzoekers, docenten en professionals uit de hele wereld samen rond thema’s als digitalisering, duurzaamheid, stedelijke veerkracht en ondernemerschap. Centraal stond de uitwisseling van onderzoeksresultaten die bijdragen aan toekomstgericht onderwijs en maatschappelijke impact, in lijn met de Europese innovatieagenda voor 2021 - 2027.

Inzet digitale technologieën

Rizal liet zien hoe de onderzoeksgroep digitale technologieën inzet om stedelijke uitdagingen aan te pakken. Denk aan AI, digitale tweelingen (virtuele kopieën van gebouwen of steden om scenario’s te testen), serious gaming (spelvormen waarmee studenten en professionals samenwerken aan oplossingen) en data-instrumenten zoals renovatie- en materialenpaspoorten, die verduurzaming van woningen en hergebruik van bouwmaterialen mogelijk maken.

Zo werkt De Haagse Hogeschool aan stedelijke transities

Op de Haagse Hogeschool ontwikkelt de onderzoeksgroep een virtueel Experience Centre, waarin studenten en onderzoekers met simulaties en interactieve games samenwerken aan stedelijke vraagstukken. Binnen het project RenoDAT gebruiken onderzoekers data uit verschillende bronnen om huiseigenaren gericht renovatieadvies te geven, met als doel het versnellen van de energietransitie. In het project EDUPED fungeert de wijk Laakhaven als levend laboratorium voor een zogeheten Positive Energy District, waarbij de campus van De Haagse Hogeschool dient als aanjager van duurzame energieoplossingen op wijkniveau.

Met het Europese project SUM4Re bouwt de onderzoeksgroep samen met partners aan een aanpak om materialen uit oude gebouwen te hergebruiken. Door gebruik te maken van technieken zoals 3D-scans, hyperspectrale beeldvorming en blockchain, creëren de onderzoekers digitale materialenpaspoorten. Deze maken zichtbaar welke materialen beschikbaar zijn voor hergebruik, en onder welke voorwaarden.

Internationale samenwerking in onderzoek en onderwijs

Naast zijn keynote nam Rizal deel aan een ronde tafel met vertegenwoordigers van onder meer TU Berlin, Universitat Politècnica de Catalunya, Luleå University of Technology, University of Pretoria en TU Iași. De deelnemers spraken over het versterken van samenwerking in onderzoek en onderwijs op het gebied van architectuur, stedelijke studies en civiele techniek.

Contact

Vragen over de projecten of over samenwerken met Future Urban Systems? Neem contact op met Rizal Sebastian via [email protected]