Introductie

De wereld verstedelijkt erg snel. In de EU woont 75 procent van de bevolking nu in een stad, en in Nederland ligt dit percentage zelfs op 92 procent.

Steden spelen dan ook een sleutelrol in het behalen van klimaatneutraliteit in uiterlijk 2050, het doel van de Europese Green Deal. 100 klimaatneutrale en slimme steden opleveren in 2030, dát is de missie van de Europese Unie.

Over het lectoraat

Op 28 april 2022 maakte de Europese Commissie de 100 steden bekend die meedoen aan de EU Smart Cities Mission, de zogenoemde ‘stedenmissie’. In Nederland gaat het om Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Helmond.

Het lectoraat Future Urban Systems ontwikkelt en valoriseert – in de vorm van toegepast onderzoek en onderwijs – praktische kennis en beproefde oplossingen voor lokale overheden en bedrijven. Ook werkt het lectoraat aan methodes om de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie in buurten en stedelijke gebieden te versnellen. Met data-analyse en digitale transformatie als tools.

Onderzoekers, docenten en studenten zijn de drijvende kracht achter het lectoraat Future Urban Systems. Ze werken samen om een impact te realiseren. Hoe? Op verschillende manieren. Door middel van een inclusieve aanpak voor de invoering van duurzame energiesystemen voor steden. Met op de natuur geïnspireerde ontwerpstrategieën die steden resilient kunnen laten zijn bij klimaatverandering. En met empirisch onderbouwde methoden voor emmissieneutrale gebouwen, civiele infrastructuur en gebieden in de steden.

Lees hier de visie en onderzoeksagenda van Future Urban Systems.

dr. Rizal Sebastian

Over de lector

dr. Rizal Sebastian

Rizal Sebastian studeerde architectuur en bouwtechnologie in Bandung (Indonesië) en deed een master bouwmanagement in Londen (Engeland). In 2007 promoveerde hij aan de TU Delft met een proefschrift over het integrale ontwerpproces. Hij heeft kennis, ervaring en een internationaal netwerk opgebouwd in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologieën voor verbetering van bouwkwaliteit -en processen. De afgelopen 23 jaar combineerde hij onderzoek met praktijk. Tot voor kort was hij kennismanager voor digitalisering in de bouw en infra, en trekker van Europese onderzoeksprojecten bij TNO. Daarvoor werkte hij als bouwkundige, projectleider en adviseur bij een groot ingenieursbureau en als R&D-directeur bij een ICT-bedrijf. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje tennis of tokkelt hij op zijn gitaar. En als er Formule 1 op tv is, zit hij aan het scherm geplakt.

Rizal is nieuwsgierig aangelegd en krijgt energie van samenwerking binnen nationale en internationale innovatieprogramma’s. Hij is dan ook van plan om de samenwerking met andere lectoraten, kenniscentra, hogescholen en universiteiten actief op te zoeken, en de samenhang tussen onderzoek en opleidingen Built Environment te versterken. Met elkaar kun je immers meer impact bewerkstelligen. Kennis die binnen het lectoraat ontwikkeld wordt, komt via docenten en studenten in de beroepspraktijk terecht.

Voor Rizal staat deze beginperiode in het teken van visievorming en daar betrekt hij het liefst zo veel mogelijk mensen bij. In een raamwerk van zijn hand verzamelt hij alle ideeën om vervolgens, als de tijd rijp is, ‘het ei van FUS’ op tafel te zetten. Zin om met hem van gedachten wisselen over de (toekomst van de) gebouwde omgeving? Stuur een bericht via LinkedIn of een e-mail via r.sebastian@hhs.nl of zoek Rizal op.

Publicaties: ResearchGate en ORCID
r.sebastian@hhs.nl

LinkedIn profiel

Een stad is niets zonder mensen. Je kunt de gebouwde omgeving niet loskoppelen van de sociale omgeving. Een stad is beide.

Team

dr. Rizal Sebastian

dr. Rizal Sebastian

Lector Future Urban Systems

Go to dr. Rizal Sebastian

dr. Rizal Sebastian

Lector Future Urban Systems

Hij heeft kennis, ervaring en een internationaal netwerk opgebouwd in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologieën voor verbetering van bouwkwaliteit -en processen.

 

Go to dr. Rizal Sebastian
Lucas Mastenbroek

Lucas Mastenbroek MSc.

Management Assistent

Go to Lucas Mastenbroek MSc.

Lucas Mastenbroek MSc.

Management Assistent

Hij is werkzaam als Communicatiemedewerker van de faculteit Technology, Innovation & Society en als Managementassistent van het lectoraat Future Urban Systems.

 

Go to Lucas Mastenbroek MSc.
Cees Verweij

Cees Verweij

Cees is docent gebouwde omgeving. Binnen FUS is hij de verkenner van nieuwe ideeën en de verbindende factor tussen onderwijs en onderzoek. 

Publicaties: ResearchGate

c.verweij@hhs.nl

 

 

Go to Cees Verweij
Jacco Bruil

Jacco Bruil

Jacco is docent bouwtechniek. Zijn onderzoek betreft oplossingen voor klimaatadaptatie bij hittestress, zeespiegelstijging en het stedelijke hitte-eiland effect.

Go to Jacco Bruil
Fred Zoller

Fred Zoller

Fred draagt bij aan de ontwikkeling van de nieuwe aanpak van de energietransitie op wijkniveau met directe betrokkenheid van de bewoners.

Contact: f.c.m.zoller@hhs.nl

Go to Fred Zoller
Helen van Broekhuijsen

Helen van Broekhuijsen

Go to Helen van Broekhuijsen

Helen van Broekhuijsen

Zij heeft kennis en ervaring op het gebied van bouwtechniek, restauratie en renovatie. Bij het lectoraat doet zij onderzoek naar circulair transformeren.

Go to Helen van Broekhuijsen
Maikel Maloncy

dr. Maikel Maloncy

Go to dr. Maikel Maloncy

dr. Maikel Maloncy

Maikel's onderzoeksonderwerp binnen het lectoraat is het verbeteren van waterbeheer in ontwikkelingslanden onder andere met de Case study Accra, Ghana.

 

Go to dr. Maikel Maloncy
Laura Stevens

dr. ir. Laura Lee Stevens

University Lecturer THUAS

Go to dr. ir. Laura Lee Stevens

dr. ir. Laura Lee Stevens

University Lecturer THUAS

Laura werkt aan het combineren van onderwijs met onderzoek om het leren en toepassen van strategieën in de natuur te internaliseren om oplossingen voor de gebouwde omgeving te ontwerpen.

Go to dr. ir. Laura Lee Stevens
Sascha Binnendijk

Sascha Binnendijk

Studentassistent

Go to Sascha Binnendijk

Sascha Binnendijk

Studentassistent

Sascha is geïnteresseerd is in de digitalisering van de bouwsector. Met haar studie Ruimtelijke Ontwikkeling richt ze zich op de leefbaarheid van steden tijdens klimaatverandering.

Go to Sascha Binnendijk
Mario Villalba Ferreira

Mario Villalba Ferreira

Go to Mario Villalba Ferreira

Mario Villalba Ferreira

Mario rond zijn PhD onderzoek over "inter-municipal governance model for circular waste management in sustainable cities” af bij ons lectoraat.

Go to Mario Villalba Ferreira

Projecten

Netwerk-ontwikkeling en vertrouwen bij lokale energie-initiatieven

Bewonersinitiatieven in energietransitie zijn belangrijk om beoogde impact van het Parijs Klimaatakkoord te realiseren. In veel onderzoeken naar en aanpakken in de energietransitie in Nederland, met name die waar bewonersinitiatieven een rol spelen, wordt vertrouwen als een belangrijke factor beschreven.
Lees meer

Inzicht in IT onder het mkb in Zuid-Holland

In opdracht van PZH voeren lectoraten Future Urban System en Smart Sustainable Manufacturing strategisch onderzoek naar IT-capabiliteit -en capaciteit onder het mkb in de bouw en maakindustrie. 
Lees meer

Energietransitie LV

Net als alle Nederlandse gemeenten heeft Leidschendam-Voorburg de opgave om het gasnet los te laten. Kenniscentrum Mission Zero is gevraagd om vanuit meervoudig perspectief mee te denken over de realisatie van dit vraagstuk.
Lees meer

Nieuws

2 november 2023

Watermanlezing 2023

Onderzoek

Hoe kunnen we veilig in steden wonen wanneer de zeespiegel stijgt? Hoe zorgen we voor voldoende drinkwater tijdens…
Lees meer

4 oktober 2023

Atasi Bhattacharjee over haar EU-training over Positive Energy Districts (PEDs) in Zürich

Onderzoek

Atasi Bhattacharjee, onderzoeker bij lectoraat Future Urban System nam onlangs deel aan een trainingsprogramma van de…
Lees meer

27 september 2023

Nederland en Indonesië werken samen in living labs aan verduurzaming van steden

Onderzoek

Rizal Sebastian ziet mogelijkheden voor wederzijds leren tussen Nederland en Indonesië.
Lees meer

Agenda

25 april, 10:00 - 19:00

Research Day Digitalization of the Built Environment

Uitnodiging aan alle onderzoekers, docenten en studenten (Bachelor, Master en PhD) binnen de kennisdomeinen Built Environment en ICT.
Lees meer

Publicaties

E-book

Building Biomimicry Bridges: a toolbox for biomimicry practitioners

Lees meer

Tekstboek hoofdstuk

Sustainable Engineering of Future Urban Systems: An Inclusive Approach Toward Livable, Climate-Neutral, and Productive Smart Cities

Lees meer

Artikel

Towards a typology of inter-municipal cooperation in emerging metropolitan regions. A case study in the solid waste management sector in Ecuador

Lees meer

Artikel

The effectiveness of inter-municipal cooperation for integrated sustainable waste management: A case study in Ecuador

Lees meer

Artikel

Verkennend onderzoek naar de inzet van “digital twins"

Voor circulaire energie, warmte en bouwmaterialen in de ontwikkeling van Greenport Horti Campus Westland. Rizal Sebastian en Atasi Bhattacharjee schreven hierover een artikel in Digitalization Research Day.