Introductie

De wereld verstedelijkt erg snel. In de EU woont 75 procent van de bevolking nu in een stad, en in Nederland ligt dit percentage zelfs op 92 procent.

Steden spelen dan ook een sleutelrol in het behalen van klimaatneutraliteit in uiterlijk 2050, het doel van de Europese Green Deal. 100 klimaatneutrale en slimme steden opleveren in 2030, dát is de missie van de Europese Unie.

Over het lectoraat

Op 28 april 2022 maakte de Europese Commissie de 100 steden bekend die meedoen aan de EU Smart Cities Mission, de zogenoemde ‘stedenmissie’. In Nederland gaat het om Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Helmond.

Het lectoraat Future Urban Systems ontwikkelt en valoriseert – in de vorm van toegepast onderzoek en onderwijs – praktische kennis en beproefde oplossingen voor lokale overheden en bedrijven. Ook werkt het lectoraat aan methodes om de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie in buurten en stedelijke gebieden te versnellen. Met data-analyse en digitale transformatie als tools.

Onderzoekers, docenten en studenten zijn de drijvende kracht achter het lectoraat Future Urban Systems. Ze werken samen om een impact te realiseren. Hoe? Op verschillende manieren. Door middel van een inclusieve aanpak voor de invoering van duurzame energiesystemen voor steden. Met op de natuur geïnspireerde ontwerpstrategieën die steden resilient kunnen laten zijn bij klimaatverandering. En met empirisch onderbouwde methoden voor emmissieneutrale gebouwen, civiele infrastructuur en gebieden in de steden.

dr. Rizal Sebastian

Over de lector

dr. Rizal Sebastian

Rizal Sebastian studeerde architectuur en bouwtechnologie in Bandung (Indonesië) en deed een master bouwmanagement in Londen (Engeland). In 2007 promoveerde hij aan de TU Delft met een proefschrift over het integrale ontwerpproces. Hij heeft kennis, ervaring en een internationaal netwerk opgebouwd in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologieën voor verbetering van bouwkwaliteit -en processen. De afgelopen 23 jaar combineerde hij onderzoek met praktijk. Tot voor kort was hij kennismanager voor digitalisering in de bouw en infra, en trekker van Europese onderzoeksprojecten bij TNO. Daarvoor werkte hij als bouwkundige, projectleider en adviseur bij een groot ingenieursbureau en als R&D-directeur bij een ICT-bedrijf. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje tennis of tokkelt hij op zijn gitaar. En als er Formule 1 op tv is, zit hij aan het scherm geplakt.

Rizal is nieuwsgierig aangelegd en krijgt energie van samenwerking binnen nationale en internationale innovatieprogramma’s. Hij is dan ook van plan om de samenwerking met andere lectoraten, kenniscentra, hogescholen en universiteiten actief op te zoeken, en de samenhang tussen onderzoek en opleidingen Built Environment te versterken. Met elkaar kun je immers meer impact bewerkstelligen. Kennis die binnen het lectoraat ontwikkeld wordt, komt via docenten en studenten in de beroepspraktijk terecht.

Voor Rizal staat deze beginperiode in het teken van visievorming en daar betrekt hij het liefst zo veel mogelijk mensen bij. In een raamwerk van zijn hand verzamelt hij alle ideeën om vervolgens, als de tijd rijp is, ‘het ei van FUS’ op tafel te zetten. Zin om met hem van gedachten wisselen over de (toekomst van de) gebouwde omgeving? Stuur een bericht via LinkedIn of een e-mail via r.sebastian@hhs.nl of zoek Rizal op.

Publicaties: ResearchGate en ORCID
r.sebastian@hhs.nl

LinkedIn profiel

Een stad is niets zonder mensen. Je kunt de gebouwde omgeving niet loskoppelen van de sociale omgeving. Een stad is beide.

Team

dr. Rizal Sebastian

dr. Rizal Sebastian

Lector Future Urban Systems

dr. Rizal Sebastian
Lector Future Urban Systems

Hij heeft kennis, ervaring en een internationaal netwerk opgebouwd in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologieën voor verbetering van bouwkwaliteit -en processen.

 

Go to dr. Rizal Sebastian
Lucas Mastenbroek

Lucas Mastenbroek MSc.

Management Assistent

Lucas Mastenbroek MSc.
Management Assistent

Hij is werkzaam als Communicatiemedewerker van de faculteit Technology, Innovation & Society en als Managementassistent van het lectoraat Future Urban Systems.

 

Go to Lucas Mastenbroek MSc.
Cees Verweij

Cees Verweij

Cees Verweij

Cees is docent gebouwde omgeving. Binnen FUS is hij de verkenner van nieuwe ideeën en de verbindende factor tussen onderwijs en onderzoek. 

Publicaties: ResearchGate

c.verweij@hhs.nl

 

 

Go to Cees Verweij
Jacco Bruil

Jacco Bruil

Jacco Bruil

Jacco is docent bouwtechniek. Zijn onderzoek betreft oplossingen voor klimaatadaptatie bij hittestress, zeespiegelstijging en het stedelijke hitte-eiland effect.

Go to Jacco Bruil
Fred Zoller

Fred Zoller

Fred Zoller

Fred draagt bij aan de ontwikkeling van de nieuwe aanpak van de energietransitie op wijkniveau met directe betrokkenheid van de bewoners.

Contact: f.c.m.zoller@hhs.nl

Go to Fred Zoller
Helen van Broekhuijsen

Helen van Broekhuijsen

Helen van Broekhuijsen

Zij heeft kennis en ervaring op het gebied van bouwtechniek, restauratie en renovatie. Bij het lectoraat doet zij onderzoek naar circulair transformeren.

Go to Helen van Broekhuijsen
Maikel Maloncy

dr. Maikel Maloncy

dr. Maikel Maloncy

Maikel's onderzoeksonderwerp binnen het lectoraat is het verbeteren van waterbeheer in ontwikkelingslanden onder andere met de Case study Accra, Ghana.

 

Go to dr. Maikel Maloncy
Atasi Bhattacharjee

Atasi Bhattacharjee

Atasi Bhattacharjee

Haar onderzoek biedt milieuvriendelijke digitale oplossingen voor de ontwikkeling van een regeneratieve gemeenschap met een efficiënt gebruik van energie en hulpbronnen. 

Go to Atasi Bhattacharjee
Noelle Choong

Noelle Choong

Noelle Choong

Noelle draagt bij aan de ontwikkeling van een prototype voor een Digital Experience Center om de digitalisering binnen de gebouwde omgeving te bevorderen.

 

Go to Noelle Choong
Sabine Eijlander

Sabine Eijlander

Sabine Eijlander

Sabine begeleidt studenten bij het project Loswal 'De bonnen' en is verantwoordelijk voor de Summer School module 'Sustainable cities'.

 

Go to Sabine Eijlander
Laura Stevens

dr. ir. Laura Lee Stevens

University Lecturer THUAS

dr. ir. Laura Lee Stevens
University Lecturer THUAS

Laura werkt aan het combineren van onderwijs met onderzoek om het leren en toepassen van strategieën in de natuur te internaliseren om oplossingen voor de gebouwde omgeving te ontwerpen.

Go to dr. ir. Laura Lee Stevens

Projecten

Energietransitie LV

Net als alle Nederlandse gemeenten heeft Leidschendam-Voorburg de opgave om het gasnet los te laten. Kenniscentrum Mission Zero is gevraagd om vanuit meervoudig perspectief mee te denken over de realisatie van dit vraagstuk.
Lees meer

NEWRAIL

Gemeente Horst aan de Maas en ProRail willen stimuleren dat er meer duurzame energie wordt opgewekt. Daarin voorziet het innovatieproject NEWRAIL (Noise Energy Wall Rail America in Limburg). Dit is een initiatief van ProRail met gemeente Horst aan de Maas, TNO, energiecoöperatie Reindonk Energie en De Haagse Hogeschool.
Lees meer

Publicaties

Rapport

Ontwikkeling van een gestandaardiseerde aanpak van Asset Lifecycle Information Modeling voor Semantic Digital Gemini in de gebouwde omgeving

Een Digital Twin omvat drie belangrijke aspecten, namelijk gegevensbeheer, integratie van expert modellen, en simulatie-gebaseerde besluitvorming.
Download PDF

Rapport

Ontwerp van een op cloud-gebaseerd dataplatform voor gestandaardiseerde Machine Learning workflows met toepassingen voor de vervoersinfrastructuur

Dit artikel beschrijft het IBM One-Click Learning (OCL) platform, een doorlopende interne inspanning binnen IBM Research gericht op het bieden van end-to-end ondersteuning voor het full data science proces.
Download PDF

Rapport

Op weg naar een Europese standaardisering van digitaliseringsbenaderingen voor de bewaking en veiligheid van bruggen en tunnels

In dit document wordt verslag uitgebracht over voorbereidend werk voor het toekomstige standaardiseren dat wordt uitgevoerd via een coördinatie- en ondersteuningsactie van de EU, getiteld IM-SAFE.
Download PDF

Publicatie

De rol van vertrouwen in burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving

Een casusstudie naar het bewonersinitiatief Warm in de Wijk/ Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt.
Download PDF

Rapport

Requirements for sustainable heat storage in the Zeeheldenkwartier district of The Hague

This report has been written as a part of the The Hague University of Applied Science (THUAS) minor ‘BE SMART. Strategies for smart sustainable cities’.
Download PDF

Nieuws

25 april 2023

Bouw met lector dr. Rizal Sebastian aan slimme, inclusieve steden

Onderzoek

Als we érgens grote verschillen kunnen maken op het gebied van duurzaamheid, is het wel in onze steden. En dr. Rizal…
Lees meer
29 maart 2023

Lector dr. Rizal Sebastian zet in op duurzame, leefbare steden

Onderzoek

Over minder dan 10 jaar moet het een feit zijn. Dan leven we in klimaatneutrale steden die draaien op hernieuwbare…
Lees meer
7 maart 2023

HHs is partner bij samenwerking 4TU.Bouw

Onderzoek

Voor het thema ‘digitalisering in de bouw’ is de Haagse Hogeschool een partner geworden in het samenwerkingsverband 4TU…
Lees meer