EDUPED: Samenwerken aan een duurzame en educatieve stedelijke gebouwde omgeving
25 juni 2025
Het EDUPED-project richt zich op de integratie van Positive Energy Districts (PED’s) van educatieve stedelijke ontwikkelingen en strategieën, met bijzondere aandacht voor onderwijs en kennisdeling.

Op 21 en 22 januari vond de officiële kick-off plaats van het EDUPED-project, georganiseerd door lectoraat Future Urban Systems, onderdeel van CoE Mission Zero. Dit onderzoeksproject richt zich op de integratie van Positive Energy Districts (PED’s) van educatieve stedelijke ontwikkelingen en strategieën, met bijzondere aandacht voor onderwijs en kennisdeling. Onderzoekers en beleidsmakers kwamen samen in Den Haag om de fundamenten te leggen voor innovatie en haalbare implementaties binnen de context van dit Europese stedelijke project.
PED’s als fundament voor stedelijke verduurzaming
Het EDUPED-project richt zich op systemische benaderingen om energiepositieve educatieve stedelijke gebieden te blijven ontwikkelen. Dit betekent meer dan alleen de huidige technische innovaties, zoals warmtenetten, warmtepompen en lokale energiedeling onderzoeken en benutten, maar ook hoe de integratie ervan kan worden ingezet in bredere stedelijke en sociale context. Het project gebruikt de educatieve stedelijke omgeving als basis om energiestromen en ruimtelijke effecten van PED’s te analyseren.
Daarnaast focust het project zich op de interactie tussen de gebouwde omgeving en het onderwijs. Bij de ontwikkeling van kennisproducten en experimentele implementaties binnen de deelnemende campussen wordt participatie van studenten en professionals ingezet.
Multidisciplinaire internationale samenwerking
Onderzoekers van De Haagse Hogeschool werken drie jaar samen met internationale partners aan work packages (WP’s), die zich richten op kernaspecten zoals energie-infrastructuur, governance en co-creatieve modellen. Onder leiding van lector dr. Rizal Sebastian wordt gewerkt aan de ontwikkeling van living labs in verschillende Europese steden, waaronder Den Haag. Deze living labs fungeren als testlocaties waar innovaties direct in de praktijk worden gebracht, geanalyseerd en geëvalueerd.
Gedurende het EDUPED-onderzoeksproject staan schaalbaarheid en repliceerbaarheid centraal. Hierdoor worden inzichten uit dit onderzoek toepasbaar in diverse stedelijke omgevingen. PED’s vereisen vaak afwijkingen van bestaande bestemmingsplannen, bouwvoorschriften en netwerktoegang. Hierdoor is een belangrijke uitdaging binnen het project; het identificeren van juridische en beleidsmatige knelpunten die de implementatie van PED’s in de weg staan.
Vooruitblik
Het opstellen van een strategisch implementatiekader voor PED’s binnen de Europese stedelijke context staat in de komende onderzoeksfase centraal. Dit omvat richtlijnen voor stedelijke partners, beleidsmakers en deelnemende onderwijsinstellingen om de transitie naar energiepositieve wijken te versnellen.
Het EDUPED-project wordt uitgevoerd door De Haagse Hogeschool, in samenwerking met onder andere Politecnico di Torino (Italië), Universitat Politècnica de Catalunya (Spanje), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (Roemenië) en Technische Universität Graz (Oostenrijk). Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Europese subsidies en heeft als hoofddoel: Onderzoek om de overgang naar PED’s in stedelijke gebieden te versnellen door gebruik te maken van onderwijscampussen als Living Labs.
Meer informatie
Driving Urban Transitions | De Haagse Hogeschool
Contactgegevens
- Lector Future Urban Systems, Rizal Sebastian R.Sebastian@hhs.nl / 06-18986913
- Studentassistent Future Urban Systems, Dean Shenhav D.Shenhav@hhs.nl / 06-30519607