‘Als student bouw je hier een grote voorsprong op.

Je vindt ze aan het einde van een gang, ergens in het hoofdgebouw van De Haagse. Geen leslokaal, maar een ruimte waar creativiteit en ondernemen samen opgaan. New Designers, een simulatie van een echte ontwerpagency, midden in een hbo-omgeving. De agency is het eerste ontwerpbureau in Den Haag dat door studenten wordt gerund. Deze studenten betreden straks met voorsprong de arbeidsmarkt. De faculteit IT & Design heeft New Designers mogelijk gemaakt door de inzet van de studievoorschotmiddelen.

In de ontwerpstudio van de New Designers vinden we docent Tim van den Bosch als een primus inter pares in bespreking met student-assistent Karima El Amriti. Tim is docent UXD en oprichter van New Designers. Karima heeft vorig seizoen een mbo-afstudeerstage gelopen bij New Designers en is net begonnen als eerstejaarsstudent Communication and Multimedia Design (CMD) . Lachend zegt Tim over Karima: “Omdat zij hier haar afstudeerstage heeft gelopen, is zij bij New Designers een senior.” 

Agency als bijbaan 

Karima: “De agency wordt grotendeels door de studenten zelf gerund met ervaren docenten als klankbord. Je vindt hier niet exclusief CMD- of UXD-studenten. Ook als mbo-student kun je hier bijvoorbeeld ook op een heel mooie manier ervaring opdoen met een stage.” Zij is inmiddels geen stagiaire meer, maar heeft nu New Designers als bijbaantje. De uren die zij hier maakt, zijn geen studie-uren, maar betaalde uren. Karima: “Ik doe hier liever praktijkervaring op dan dat ik vakken ga vullen bij een supermarkt.” 

Andere  energieën 

Tim: “We simuleren hier hoe het werkt bij een echt ontwerpbureau. Dan merk je dat er heel andere energieën gaan werken als je mensen met geld beloont. Dat maakt het zoveel echter. De studenten moeten een offerte maken voor een mogelijk nieuwe opdracht. Ze moeten hun uren inschatten en daar een prijs aan verbinden. Ze moeten over die prijs gaan onderhandelen met de klant. Dat hoort allemaal bij een ontwerpbureau. Deze concrete ervaring is lastig na te bootsen in een klaslokaal. Als New Designers vormen we een brug tussen de digitale ontwerppraktijk en ons curriculum.” 

In het diepe gegooid 

Karima had vóór haar mbo-afstudeerstage al praktijkervaring opgedaan bij andere ontwerpbureaus. Wat is voor haar het onderscheid tussen New Designers en die andere bureaus. “Hier werk ik voor de klant. Tijdens mijn eerdere stages werkte ik voor het bureau.” Met trots vertelt ze over een opdracht, waarbij ze voor een klant een compleet brandbook moest ontwikkelen. “Ik heb de interviews met de klant gevoerd. Ik heb mijn ontwerp gepitcht en vervolgens het hele brandbook ontwikkeld: logo, kleuren, lettertypes, vormgeving, alles. Bij New Designers word je in het diepe gegooid. Als je hulp nodig hebt, is er altijd een docent aanwezig om je advies te geven.” 

Eigenaarschap 

De studenten die bij New Designers komen werken, krijgen vanaf de eerste dag al eigenaarschap. Tim: “Bij andere bureaus krijg je als junior een checklist die je gaat afwerken. Hier moeten ze zelf de checklist maken. Omdat de studenten hierdoor erg betrokken raken, zagen ze ook dat de bedrijfsvoering van New Designers best wat meer structuur kon gebruiken en kwamen ze met een voorstel voor een board en voor verschillende commissies.” 

Grote voorsprong 

Bij New Designers voeren de studenten het eerste gesprek met iedere andere student die zich aanmeldt. Tim en Karima voeren het vervolggesprek. Karima: “Je krijgt hier een unieke volledige verantwoordelijkheid die je als junior bij een agency nooit zult krijgen.” Tim: “Als zij later bij een agency gaan werken, zijn ze de juniorfase al ontgroeid. Dat geeft hun echt een grote voorsprong op anderen. Wij leveren afstudeerders af die heel goed zijn. Om een goed antwoord te hebben op de continuïteitsvraag, willen we meer eerstejaarsstudenten aannemen en die intern opleiden. Die gaan dan 4 à 5 jaar mee. Zo creëren we sneller senioriteit.” 

Doe  mee 

Wil jij meedoen en tijdens je studie praktijkervaring opdoen in een innovatieve, creatieve onderneming? Kijk wat je kunt bieden en meld je aan bij New Designers via  newdesigners@hhs.nl. Wil je een kijkje in de keuken van New Designers, volg hen dan op Instagram