Overweeg je een carrièreswitch? Of droom je stiekem van een ander beroep? Of verandert je baan door de recente coronacrisis? Omscholen is de oplossing. Door omscholing blijf je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Omscholen kan een grote stap of zoektocht zijn. Deze tips helpen jou om omscholing vorm te geven.  

Deeltijd aanbod 

Download brochure 

Bezoek onze voorlichtingsavond

Tip 1: Ontdek wat bij je past

Weet je al welke nieuwe weg je wil inslaan? Ga dan op zoek naar een opleiding die daarop aansluit. Ben je nog zoekende? Kijk dan welke werkzaamheden je aanspreken en wat past bij jouw interesses. Bekijk vacaturesites, speur je netwerk af en praat met vrienden en familieleden. Zo ontdek je wat je leuk vindt en welk werk goed bij je past. Een (gratis) beroepskeuzetest kan meer duidelijkheid geven. Of volg een gratis loopbaanadviestraject via NL Leert Door en krijg financiële ondersteuning voor het ontwikkeltraject daarna. Bekijk hier nog meer tips voor de keuze van een deeltijdstudie.  

Tip 2: Informeer naar de financiering van omscholing

Niet onbelangrijk: de kosten van een opleiding. Heb je een baan? Vraag je werkgever dan naar het opleidingsbudget. Heb je geen baan? Na minimaal 2 jaar dienstverband heb je bij ontslag recht op een vertrekregeling van je ex-werkgever. Deze ontslagvergoeding is bedoeld om te besteden aan bijscholing of omscholing naar nieuw werk. Soms kun je ook via het UWV gebruikmaken van een omscholingstraject.  

Tip 3: Kies voor een opleiding met een grote kans op werk

Het aanbod van opleidingen is groot en divers. Het is belangrijk te kiezen voor een studie die bij je past, maar die ook een grote kans op werk geeft. Omscholen naar een totaal andere sector is tijdrovend. Bekijk daarom welke beroepen dicht bij je huidige vak liggen. In de sectoren Zorg en Onderwijs en Techniek worden vaak erkende diploma’s of certificaten van specifieke vakopleidingen gevraagd.  

Tip 4: Ontdek je sociale competenties

Vakspecifieke kennis leer je tijdens je studie. Sociale vaardigheden zijn competenties die jou van nature makkelijk afgaan. Denk aan samenwerken, creativiteit en klantvriendelijkheid. De kans op een succesvolle carrièreswitch is groter als je toekomstige beroep aansluit bij jouw sociale vaardigheden. Welke vaardigheden je hebt en bij welke beroepen die passen, ontdek je met de (gratis) competentietest

Tip 5: Praat met je werkgever over omscholen

Wijs je werkgever op de voordelen van omscholing. Je doet nieuwe kennis, vaardigheden en ervaring op en bent tevreden, gedreven en productief. Het personeelsverloop is hierdoor vaak laag. Goed opgeleid personeel is duurzaam inzetbaar. Bedrijven spelen zo sneller in op veranderingen, zoals de coronacrisis. Lees hier meer tips over hoe je je werkgever kunt overtuigen voor een studie.

Tip 6: Bekijk het aanbod van deeltijdstudies

Zeker als je gewend bent om te werken en geld te verdienen, dan past een deeltijdstudie het beste bij jou. Je hoeft niet fulltime terug in de schoolbanken en kunt werken, leren en geld verdienen tegelijk. Perfect toch? Deeltijdopleidingen hebben vaak connecties met bedrijven voor leerwerkplekken. Je kunt je nieuwe beroep daar in de praktijk leren.  

Tip 7: Laat je niet tegenhouden door leeftijd

Omscholen is niet leeftijdgebonden. Jong of oud: iedereen kan zich laten omscholen. We gaan steeds later met pensioen en dan is het belangrijk werk te doen waar je blij van wordt.  

De voordelen van omscholen op een rijtje:

 

  • je gaat werk doen waar je blij van wordt
  • je grijpt de kans aan om jezelf verder te ontwikkelen en je (zelf)kennis te vergroten
  • je nieuwe baan past bij je persoonlijkheid, je behoeften en je interesses

Meer informatie over deeltijd studeren

Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Lees ook: