De Haagse Hogeschool leidt ook op in game development
Gaming, je kunt er uren aan besteden. Je zou wel eens achter het scherm willen kijken. Zelf mooie games ontwikkelen. Misschien wel je werk ervan willen maken. De Haagse Hogeschool heeft twee routes richting jouw doel. Game Development is een afstudeerrichting binnen de opleiding HBO-ICT. Game Development is ook de naam van een 6 maanden durende minor die voor alle hbo-studenten toegankelijk is, uit Nederland en uit het buitenland.
Game Development bij De Haagse
De game-industrie in Nederland is klein en voor IT-begrippen relatief jong. Er zijn jonge mensen die daarin de Baan Van Hun Leven vinden. Maar eerlijk is eerlijk: die kans is niet zo heel groot, of je moet in het buitenland willen gaan werken. Daarom biedt De Haagse Hogeschool ook geen specifieke opleiding Game Development aan. Wél wil zij studenten in staat stellen om de skills te ontwikkelen en de thrill te ervaren die horen bij het ontwikkelen van een spel. Een spel waar straks heel veel mensen plezier aan beleven, dat mensen inzichten geeft of verder helpt.
Breed geschoold in IT
Wat kun je bij De Haagse als je je eigen spel wilt ontwikkelen? Hieronder eerst meer informatie over de afstudeerrichting Game Development binnen de opleiding HBO-ICT; daarna over de gelijknamige minor. Het is ook mogelijk om beide routes te combineren: afstudeerspecialisatie, stage en minor. Dan ben je twee van de vier jaar bezig met game development en word je tegelijkertijd veel breder geschoold in de IT. Een mooie kans voor mensen die altijd de optie open willen houden om ook buiten de game-industrie een baan te vinden.
Game Development via HBO-ICT
Ga je bij De Haagse de opleiding HBO-ICT doen, dan kun je na jaar 1 kiezen uit verschillende differentiaties. Bij 3 van deze differentiaties is Game Development een mogelijke afstudeerrichting: Software Engineering, Network & Systems Engineering en Innovative Development. Heb je één van deze 3 differentiaties gekozen, dan kun je het laatste jaar van je studie bezig zijn met Game Development.
Technische focus
In de opsomming hierboven zie je al een paar keer het begrip ‘engineering’. Bij de afstudeerrichting Game Development ligt de focus op het technische aspect van games ontwikkelen. Wie voor deze afstudeerrichting kiest, heeft een grote belangstelling voor softwareontwikkeling in het algemeen en vindt het leuk om zijn of haar studie af te ronden met game development. Als je deze route kiest, kun je een baan zoeken in de game-industrie. Lukt dat niet dan ligt het brede werkveld van de IT voor je open.
Minor Game Development
De minor Game Development is voor ieder type student toegankelijk. Als je de differentiatie Software Engineering binnen de opleiding HBO-ICT hebt gekozen. Als je bezig bent met de opleiding User Experience Design. Maar ook als je bijvoorbeeld de opleiding Toegepaste Wiskunde doet. Als je je opleiding doet op een andere hogeschool of vanuit het buitenland interesse hebt in de minor. Studenten zijn erg enthousiast. De minor stelt hen in staat om een halfjaar de interesse en de passie voor game development te ontdekken of verder te ontwikkelen. Daarna gaan ze weer door met hun eigen opleiding.
Game Development: ook art en design
De minor Game Development is veel minder gefocust op engineering dan de afstudeerspecialisatie in jaar 4. In de minor ben je ook bezig met design. De docenten die de minor hebben ontwikkeld, werken samen met de opleiding User Experience Design. In de minor Game Development wordt ook aandacht besteed aan art: concept art, het maken van 3D-modellen, storytelling in games etc. Kortom, aan de creativiteit die nodig is om een succesvolle game te ontwikkelen.
Als je nu vooral getriggerd wordt door het design van games, kun je het beste de route naar game development volgen via de opleiding User Experience Design of de opleiding CMD en dan de minor kiezen.
GameLab
Tijdens de minor ga je met een aantal medestudenten jullie eigen game ontwikkelen. Heb je de smaak daarvan goed te pakken, dan biedt De Haagse Hogeschool je de mogelijkheid om in het vierde jaar – naast je studie – verder te werken aan je game in het GameLab. Je krijgt daar studiepunten voor en je wordt begeleid vanuit het GameLab. In het GameLab ben je bezig met de ondernemerskant van game development. Je kijkt wat de mogelijkheden zijn om je eigen game in de markt te zetten.
Goede keuze
De Haagse Hogeschool laat graag aan de buitenwereld zien wat haar studenten toevoegen aan game development. Zo organiseert de opleiding HBO-ICT aan het einde van ieder semester een expo. Daar worden ook prachtige games en game-ideeën geshowd. Verder is de teamleider van het GameLab ook voorzitter van de Dutch Game Association, de branchevereniging van de Nederlandse game-industrie. De DGA timmert internationaal aan de weg en voert het overleg met de overheid.
Vind jij het ontwikkelen van games leuk? Wil je daarin worden opgeleid door een hogeschool die op alle niveaus van game development meedenkt? En wil je toch ook de mogelijkheid hebben om buiten de game-industrie een baan te vinden? Dan is De Haagse Hogeschool voor jou een hele goede keuze.