Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je vindt de snelle ontwikkelingen van de computerwereld erg interessant. Je hebt een bovengemiddelde interesse in de technische aspecten van ICT. Van elk systeem wil je het liefst weten hoe het werkt. Dan zit je bij de differentiatie NSE op de locatie Delft helemaal goed.

Binnen de differentiatie Network & Systems Engineering verdiep je je in de technische aspecten van computersystemen en software. We hebben het dan dus over de technische informatica. Je leert in deze differentiatie hoe je computernetwerken ontwerpt en technische software ontwikkelt.

Mensen bouwen computers in allerlei systemen. Denk aan robots, (zelfrijdende) auto’s en camera’s. De software in deze computers stuurt vaak direct hardware aan. De robot die je met software laat lopen. De auto die je met software op een veilige manier laat stoppen. De camera die je met software laat scherpstellen. Dan gebeurt met embedded software. Die software ga je binnen de differentiatie Network & Systems Engineering ontwikkelen.

 Bij De Haagse helpen we je je weg te vinden naar de life changing ICT die bij jou past. Door te differentiëren in je studie, groei je uit tot een T-shaped professional: een ICT’er met een brede basiskennis en een eigen specialiteit. Je verdiept je in de differentiatie die je hebt gekozen, bijvoorbeeld Network & Systems Engineering. Je stoomt jezelf klaar voor een stage. De differentiatie Network & Systems Engineering volg je op onze locatie op de campus van de TU Delft. Naast je studie kun je genieten van het studentenleven in Delft!

Bekijk het volledige overzicht van de opleiding HBO ICT en zijn 5 differentiaties hier.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers in basissemester

60

studiepunten per jaar

4

uur hoorcollege per week

8

uur werkcollege per week

20

uur zelfstudie per week

8

uur projecten per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Het onderwijs bestaat in elk semester uit drie componenten, vormgegeven in een duidelijke structuur:

Het project

Met een projectgroep werk je aan een NSE-opdracht. Projecten zijn altijd gekoppeld aan technische thema’s. Je werkt vaak aan het project in een van de uitgebreide labs op de locatie Delft.

De colleges

Tijdens de colleges krijg je instructie en oefen je de stof onder begeleiding van je docent.

De practica

In de practica bouw en test je IT-systemen en software. Dit doe je onder begeleiding. Ook voor de practica werk je vaak in een van de labs op de locatie Delft.

Voor moeilijke studieonderdelen werken we met leerlijnen. Dat betekent dat die onderdelen over de semesters heen steeds opnieuw aandacht krijgen. Op deze manier wordt de leerstof goed opgenomen.

Minoren

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. Bijna alles is mogelijk. Als je kiest voor een minor bij de eigen opleiding, bieden we bij HBO-ICT onder meer de volgende minoren aan: Digital Ethics, Game Development, Cloud Technology en Applied Data Science. Als je een minor wilt volgen buíten je eigen vakgebied, kijk dan in de minorkrant. Die staat vol met de minoren van alle opleidingen. Welke past het beste bij jouw interessegebied? Je kunt ook een minor volgen buiten De Haagse Hogeschool en zelfs in het buitenland. In alle gevallen geldt: maak een goed plan. Waar wij kunnen, ondersteunen we je.

Curriculum overzicht

Curriculum overzicht HBO ICT

Ook onze opleidingsfilm geeft een goed overzicht van de opleiding. En wil je weten wat er bij de opleiding speelt, zoals de projecten waar onze studenten aan werken? Volg ons dan op LinkedIn en Insta!

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Lead network engineer

 • Pentester IT-systemen

 • IOT-developer

 • Embedded software engineer

Lees meer over deze beroepen

Doorstuderen

Wil je je nog verder verdiepen in de ontwikkeling van software, dan kun je een master volgen binnen het domein van software engineering en data science. Dat kan onder meer aan de Universiteit van Amsterdam en bij een aantal universiteiten in het buitenland. Kijk hier voor meer informatie over masters in het buitenland.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om de differentiatie Network & Systems Engineering van de opleiding HBO-ICT te kunnen volgen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan in de tabel wat voor jou geldt.

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste.

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding in de differentiatie Software Engineering heb je een eigen studiecoach. Deze helpt jou bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je studie.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT

Naam internationaal: Information & Communication Technology

Opleidingscode (Isat): 30020

Instellingscode (Brin): 27UM

Bij jouw afstuderen zullen we de dan geldende officiële opleidingsnaam en officiële internationale naam vermelden op het getuigschrift.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.