Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Mechatronica? Veel mensen kennen het woord niet, maar iedereen gebruikt mechatronica. 

Elke dag. Zonder mechatronica geen robots, geen drones, geen airbag, geen 3D-printer en geen automatisch parkeersysteem. Huishoudelijke apparaten, industriële systemen en hulpmiddelen voor ouderen of gehandicapten worden steeds slimmer. Dat kan dankzij mechatronica: de combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Een mechatronicus is een allrounder, een besturingsspecialist en een systeemdenker.

Er is veel behoefte aan mechatronisch ingenieurs. Mechatronica is onmisbaar voor de industrie, zorg, logistiek, offshore, land- en tuinbouw, maar steeds vaker ook in woningen en revalidatieprocessen. Alles in de opleiding is gericht op wat een mechatronisch ingenieur nodig heeft. Zo krijg je theorievakken over werktuigbouwkunde, elektrotechniek, systeemkunde, informatica en wiskunde. Het geleerde pas je toe in projecten, die deels zijn geïnspireerd op de bedrijvigheid in de regio. Denk aan mechatronische toepassingen in het Westland of de haven van Rotterdam. Maar de wereld van de mechatronica is véél groter. Je Engels verbeteren, een internationaal project of een buitenlandstage? Het kan allemaal.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Vwo
 • E&M (Natuurkunde)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Mechatronica te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Heb je voorafgaand aan de studie geen wiskunde gedaan of twijfel je aan je niveau? Dan is het verstandig dat je een cursus wiskunde volgt. Die kun je zelf zoeken, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De eerstvolgende cursus start in februari 2023 en kost € 50. Schrijf je nu in.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Meelopen en Proefstuderen

Kom De Haagse ervaren!
Meelopen

Ervaar hoe het is om op De Haagse te studeren. Samen met een student van de opleiding volg je echte colleges, zit je bij echte werkgroepen en zie je hoe studenten met elkaar en met docenten omgaan.

Meld je aan

Proefstuderen

Volg samen met andere aankomende studenten colleges die zijn samengesteld om jou een indruk te geven van de opleiding. Je ontmoet studenten en docenten en maakt kennis met verschillende werkvormen. 

Meld je aan

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Gastcolleges en excursies
In de eerste 2 jaar van de opleiding Mechatronica volg je veel colleges en werk je aan projecten. Gastsprekers uit het bedrijfsleven vertellen je over de nieuwste ontwikkelingen. Voor een goed beeld van het werkveld ga je op excursie naar technische bedrijven, bijvoorbeeld in de offshore of productieautomatisering. Ook studievereniging Kybernetes organiseert excursies. Naast alle gezellige uitjes uiteraard.

Minors

Een half jaar van je opleiding Mechatronica bestaat uit minors. Dat zijn grote keuzevakken waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Ga Chinees leren, verdiep je in de energietransitie of leer de kunst van het ondernemen. Je kunt een van de ruim 100 minors binnen De Haagse volgen of juist een tijdje op een andere hogeschool in binnen- of buitenland studeren. Wil je je specialiseren? Schrijf je dan in voor de minor Robotics and Vision Design of Smart Manufacturing and Robotics.

Banen

Wat kun je worden?

 • Robotengineer
 • Drone-ontwerper
 • Exoskeletontwikkelaar
 • Technisch projectleider
 • 3D-printerdesigner
 • Ontwerper van autonome voertuigen
 • Oogstrobotontwikkelaar
 • En nog veel meer

Doorstuderen

Bevalt het studentenleven je wel? Je kunt na je bachelor binnen De Haagse een masterprogramma volgen dat je de titel MSc oplevert. De master Next Level Engineering duurt één jaar en is speciaal voor techniekstudenten ontwikkeld. Studeer je liever door aan de TU Delft of aan een andere universiteit? Dat kan ook. Je zult een premaster moeten volgen, maar dat kan deels al in de minorruimte van je opleiding Mechatronica.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding Mechatronica voltijd. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt op verschillende manieren hulp bij het studeren. In het begin van de opleiding Mechatronica maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Bij hem of haar kun je terecht met vragen over praktische studiezaken, zoals hoe je het best kunt studeren en plannen. Ook volg je praktische lessen waarin je huiswerkopgaven met elkaar bespreekt. En natuurlijk helpen studenten elkaar, spontaan of georganiseerd door studievereniging Kybernetes. Heb je behoefte aan extra hulp, bijvoorbeeld bij een dip, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij de decaan, de studentpsycholoog of iemand van het loopbaancentrum. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Mechatronica
Naam internationaal: Mechatronics
Opleidingscode (Isat): 30026
Instellingscode (Brin): 27UM
 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA) 

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten, maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.