Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Elke dag verbaas je je over hoe de wereld in elkaar zit. En stel je jezelf 1001 vragen. Hoe blijft een raket in de lucht? Hoe maak je een röntgenfoto. Hoe werkt een blaasinstrument?

Met een half antwoord ben je niet tevreden en niets is vanzelfsprekend. Nee, je haalt apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werken. Zit achter de pc om van simulaties te leren. Of je duikt het laboratorium in om te testen en onderzoeken. Die nieuwsgierigheid komt goed van pas bij de opleiding Technische Natuurkunde. Als echte bèta zie je niet op tegen wiskundige formules. Je gebruikt de wetten van moeder natuur om iets te maken of te bereiken.

Natuurkunde begrijpen en toepassen in de praktijk. Bij de opleiding Technische Natuurkunde duik je 4 jaar lang in de techniek van onder meer licht, geluid en mechanica. Je zit veel met je neus in de boeken, maar voert ook veel practica en projecten uit. Je kunt hier zelfs ideeën voor aandragen. Wat dacht je van de akoestiek van een theaterzaal meten of experimenten uitvoeren naar energiebesparing? Met wiskundige modellen beschrijf en verklaar je jouw metingen. Je stelt niet alleen vast hoe iets werkt, maar zorgt ook dat het werkt. De wereld ligt aan je voeten.

In het vierde jaar kies je 1 van onze 2 profielen waar je een semester lang de diepte in gaat. Ben je nieuwsgierig naar toepassingen op de allerkleinste schaal? Kies dan voor profiel Nanotechnologie. Krijg je een glimlach op je gezicht bij lasers en sensoren? Dan is profiel Fotonica het helemaal. In beide profielen krijg je verdiepende theorie en ga je experimenteel ook net nog een stapje verder. Daarnaast doe je onderzoeksprojecten op eindniveau en komt alles van jouw onderwerp samen in 1 project

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • E&M (Natuurkunde én Wiskunde B)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur; Leven en Technologie; Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Vwo
 • E&M (Natuurkunde)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T
Mbo
 • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Technische Natuurkunde te kunnen beginnen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

De voltijdopleiding Technische Natuurkunde sluit goed aan op het havo- en vwo-profiel Natuur & Techniek. Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Heb je voorafgaand aan de studie weinig wiskunde gedaan (geen havo wiskunde B) of twijfel je aan je niveau? 

Ter voorbereiding op het wiskunde onderwijs kun je gebruikmaken van:

 • Het boek ‘Toegepaste wiskunde voor het hoger beroepsonderwijs: inleiding'
  (ISBN 9789006144659, Thieme Meulenhoff), en/of 
 • de online wiskundecursus van de TU Delft, en/of
 • de vierdaagse wiskundecursus van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt op twee momenten in augustus georganiseerd en kost jou, als nieuwe student, niets. Meld je voor 1 juli aan.

Als je twijfelt aan je natuurkundeniveau of als je je kennis wilt opfrissen, kun je de online natuurkunde cursus van de TU Delft volgen.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist 1 of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen kan het hele jaar, alleen is daarvoor wel toestemming nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij studieadviseur Martijn Hunter via studieadviseurTN@hhs.nl of 06 - 42 54 15 42.

Uitspraken over je toelaatbaarheid

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen

Studie in cijfers

320

uur hoorcolleges per jaar

24

uur zelfstudie per week

300

uur projecten per jaar

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Je gaat op excursie naar bedrijven waar je straks kunt werken. Van ziekenhuis tot ingenieursbureau: ze zetten de deur wagenwijd voor je open. Benieuwd wat een onderzoeker, meettechnicus of klinisch fysisch medewerker doet en welke beroepen er nog meer zijn? Je krijgt het te horen van oude rotten uit het vak of juist van jonge honden die net een onderneming zijn gestart.

Tijdens practica verricht je metingen en leer je effectief communiceren met medestudenten. Heel belangrijk, want zij kunnen later je collega’s zijn met wie je goed moet overleggen.

Alles wat je leert, pas je toe tijdens projecten. Daarin voer je, in een duo of klein team, echte opdrachten uit voor bedrijven. Zo werk je bijvoorbeeld aan het ontwerpen, bouwen en testen van fiber-optische sensoren. Het resultaat presenteer je uiteindelijk aan je opdrachtgever.

Minoren

Je studie samenstellen

Minoren zijn grote keuzemodules waarmee je je opleiding zelf richting geeft. Waar jij meer over wilt weten, dát kun je nu gaan leren. Ben je meer een specialist? Volg dan een verdiepende minor van Technische Natuurkunde op het gebied van medische technologie of microtechnologie. Ben je juist een allrounder? Kies dan een verbredende minor in een heel ander vakgebied. Bekwaam je in management, robotica of in het lesgeven. Verbredende minoren kun je ook buiten de muren van De Haagse volgen, zelfs in het buitenland als je dat wilt. Overleg met je studieloopbaanbegeleider en kies een minor die bij jou past. De opleiding Technische Natuurkunde biedt onderstaande minoren aan.

Minor Microtechnology, Processing and Devices

Bij de minor Microtechnology, Processing and Devices ga je de diepte in op de kleine microschaal, zowel in theorie als in de praktijk. Je leest alles over devices, maakt in ons eigen lab microstructuren en doet metingen aan nog kleinere nanostructuren. Op een dag pak je jezelf helemaal in om in de stofvrije ruimte van het Else Kooi Lab van de TU Delft een dagje te gaan experimenteren met chips op je eigen wafer. Hoe bouw jij de laagjes handig op?

Minor Medische Technologie

Bij de minor Medische Technologie leer je meer over de toepassingen van natuurkunde in de medische wereld. Je komt van alles te weten over bijvoorbeeld MRI en stralingstechniek, maar gaat ook het lab in voor practica en projecten. In een groepje werk je aan een oplossing van een opdracht die door een externe opdrachtgever is aangedragen. Zo zou een dwarslaesiepatiënt geholpen zijn met een meetinstrument dat een piepje geeft als hij/zij te veel naar voren is geschoven. En wat zou het handig zijn als een wc-bezoekje ook informatie over onze gezondheid zou opleveren.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Vakspecialist natuur- en technische wetenschappen

 • Ingenieur

 • Softwareontwikkelaar

 • Medewerker research & development

   

 • Technologisch adviseur

Dit word je niet

 • Hoogleraar

 • Manager

   

 • Onderhoudstechnicus

Doorstuderen

Bevalt het studeren je wel? Dan ga je toch gewoon toch nog even verder?! Met de eenjarige master Next Level Engineering binnen De Haagse kun je je mastertitel al halen. Overstappen naar de universiteit, de TU Delft bijvoorbeeld, is natuurlijk ook een optie. Je zult dan wel eerst een premaster moeten doen, maar dat kan deels in de minorruimte van je TN-opleiding.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Technische Natuurkunde maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding, waarbij je terecht kunt met vragen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je een gericht ontwikkelplan maakt voor jezelf. De opleiding heeft een tutorsysteem om studenten ondersteuning te bieden bij het bestuderen van verschillende vakken uit het eerste jaar. Vanaf jaar 2 bereiden we je stap voor stap voor op je stage en je afstudeeropdracht. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Technische Natuurkunde
Naam internationaal: Applied Physics
Opleidingscode (Isat): 34268
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen worden op het getuigschrift vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC of European Credits) behalen. Behaal je minder dan 50 studiepunten, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (NBSA) en moet je de opleiding verlaten.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Als daar sprake van is, geef dat dan zo spoedig mogelijk door aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.