Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Een manier vinden om pakketjes klimaatneutraal en snel te bezorgen? Een algoritme maken voor Netflix? Of de locaties bepalen van ambulanceposten? Bij Toegepaste Wiskunde pak je deze uitdagingen aan met wiskundige modellen en data.

Een toegepast wiskundige staat midden in de maatschappij. De meest efficiënte dienstregeling voor de NS, de beste manier om online vliegtarieven te bepalen of een slimme versleuteling van bankgegevens. Toegepaste wiskunde is een breed, praktisch én sociaal vakgebied. Sociaal? Jazeker! Je bent pas van nut voor bedrijven en overheden als je je kennis weet over te brengen. Daarom volg je naast instructiecolleges en programmeerlessen ook trainingen in presenteren, vergaderen en andere communicatieve vaardigheden.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (Wiskunde B)
  • E&M (Wiskunde B)
  • N&G
  • N&T   
Vwo
  • C&M (Wiskunde A of B)
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Toegepaste Wiskunde te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel en soms bepaalde verplichte vakken. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Heb je havo of vwo gedaan? Wiskunde B, eventueel aangevuld met wiskunde D, geeft dan de beste basis. Met wiskunde A wordt het hard werken. Ook met een mbo-diploma ben je toelaatbaar. De stap van het mbo naar onze opleiding is alleen erg groot. 

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Let op: deze cursussen zijn niet verplicht en zorgen er niet voor dat je toegelaten wordt. De TU Delft biedt een online cursus wiskunde (MOOC) aan. Ook dit is een goede manier om je voor te bereiden op onze opleiding.

Heb je vragen over jouw vooropleiding en/of voorbereiding op onze opleiding? Vraag dan een gesprek aan met onze pr-coördinator Joyce MacDuff via pr.tw@hhs.nl of 06 42 541 479.

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent, doordat je bijvoorbeeld een of meer vakken mist. Je hebt dan, zoals dat heet, een deficiëntie. Bij de Toelatingseisen kun je kijken hoe je deze kunt wegwerken om alsnog te kunnen starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek 

Heb je geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met je studie.

Overstappen

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze pr-coördinator bekijk je wanneer je het beste kunt instromen en voor welke vakken je wellicht vrijstelling krijgt. Maak daarvoor een afspraak met pr-coördinator Joyce MacDuff via pr.tw@hhs.nl of 06 42 541 479. Wil je instromen voor het nieuwe studiejaar begint? Stuur dan een mail naar Shiraz Abdoel via s.m.f.abdoel@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

10

hoorcolleges

10

uur werkcolleges per week

20

uur zelfstudie per week

300

uur projecten per jaar

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Een gedegen theoretische basis is alles voor een toegepast wiskundige. Van daaruit kun je problemen analyseren en nuttige oplossingen bedenken. Daarom volg je tijdens je studie Toegepaste Wiskunde veel instructiecolleges. Je zit dan met maximaal 50 studenten in een lokaal. De docent geeft instructie en zet je aan het werk met tussentijdse opdrachten. Zo kun je je analytisch vermogen trainen of wiskundige technieken laten inslijten.

Projecten

De theorie van de vakken pas je gelijk toe in projecten. Gedurende 20 weken werk je samen met je projectgroep van maximaal 4 studenten een opdracht uit. 

Practica

In practica oefen je communicatievaardigheden als presenteren en vergaderen. Je traint jezelf ook in het Engels, zodat je je straks kunt redden in een internationale werkomgeving. De rest van de practica zit je achter de computer. R, SQL, Python, je weet nog niet half hoeveel je hiermee kunt.

Minoren

Je studie zelf samenstellen

Minoren vallen buiten de vaste vakken van de studie Toegepaste Wiskunde. Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest en waarmee je je specialiseert. Zo is er de minor logistiek, waarin je samen met studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan een opdracht werkt van een transportbedrijf. Heb je een goede neus voor geldzaken? Dan is een minor over financieel advies meer iets voor jou. Maar iets heel anders kan ook, zoals een minor over duurzame energie, datascience of ondernemen en innoveren. Of kies een onderwijsminor, zodat je later zelf les kunt geven. Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde volg je 2 minoren, allebei in jaar 3.

Kies op maat

De Haagse Hogeschool biedt een schat aan minoren, maar je kunt ook een minor volgen op een andere hogeschool. Kijk op www.kiesopmaat.nl voor inspiratie. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Data-scientist

  • Machine learning engineer

  • Software engineer

  • Logistiek planner

  • Statistisch analist

Dit word je niet

  • Opiniepeiler

  • Netwerkspecialist

  • Systeemontwikkelaar

  • Uitvoerend logistiek manager/planner

Doorstuderen

Een master doen

Heb je je bachelordiploma op zak en bevalt het studeren je wel? Na je hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde kun je een master volgen. Met de eenjarige master Next Level Engineering heb je je MSc-titel lekker snel. Je kunt ook doorstromen naar de TU Delft, die op dezelfde campus als De Haagse Hogeschool ligt. Meestal moet je eerst een speciale premaster doen. Dat kan deels als minor in jaar 3. Onder bepaalde voorwaarden – verschillend per studie - kun je met een hbo-propedeuse doorstromen naar de universiteit. Specifieke informatie daarover heeft de desbetreffende universiteit.

Een lerarenopleiding volgen

Denk je eraan om voor de klas te staan? Volg dan de verkorte lerarenopleiding tot wiskundedocent. Na je bachelor Toegepaste Wiskunde kun je in 1 jaar je tweedegraads bevoegdheid halen. Kies je in jaar 3 een onderwijs minor, dan krijg je ook nog eens vrijstelling voor sommige vakken. Voor de lerarenopleiding kun je naar Utrecht, Rotterdam, Amsterdam of naar een hogeschool elders in Nederland.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Toegepaste Wiskunde maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Een ouderejaars student helpt je op weg binnen het gebouw én de opleiding. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Deze lessen vinden afwisselend klassikaal, in kleine groepen of individueel plaats. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

Officiële opleidingsnaam: Toegepaste Wiskunde
Naam internationaal: Applied Mathematics
Opleidingscode (Isat): 35168
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Technische Natuurkunde Student maakt laseropstelling

Technische Natuurkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Als echte bèta leer je van computersimulaties of duik je het laboratorium in om te testen en te onderzoeken.
Ga naar Technische Bedrijfskunde Drie studenten overleggen achter laptop

Technische Bedrijfskunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Je ziet straks meteen hoe een bedrijf sneller of duurzamer kan produceren en bent dé schakel tussen techniek en management.
Ga naar Elektrotechniek twee studenten van Elektrotechniek samenwerken

Elektrotechniek

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben we jouw slimme technische oplossingen nodig. Doe je mee aan de transformatie?