Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Weg met al dat omslachtige gedoe. Jij ziet meteen hoe een bedrijf sneller, duurzamer of goedkoper kan produceren. Als bedrijfskundig ingenieur ben je nieuwsgierig. Je schakelt en communiceert snel met iedereen en pakt zo elk bedrijfsprobleem aan.

Met deze helikopterview kun je het ver schoppen. Wat dacht je van leidinggeven bij een technische multinational? Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je als ondernemer, (project)manager én adviseur naar een bedrijf kijken. Zo stem je producten en diensten helemaal af op de wensen van de klanten. Een wereld zonder technologie is ondenkbaar. En jij bent als schakel tussen techniek en management onmisbaar. 

Bedrijven staan te springen om mensen met zowel bedrijfskundig als technisch inzicht. Als je dat bezit, heb je absoluut een streepje voor. Laat dat nou precies zijn wat je leert tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde. Niets is logisch of vanzelfsprekend. Neem het maken van een iPhone of het ontwerpen van een nieuw gebouw. Met een kritische blik kijk je of de productie daarvan slimmer of beter kan, door bijvoorbeeld grondstoffen goedkoper in te kopen. Soms voel je je net een detective. Bij dalende verkoopcijfers van auto’s kun je de prijs verlagen, maar je kunt ook op zoek gaan naar de oorzaak. Bijvoorbeeld door een andere doelgroep aan te spreken. Dankzij jouw aanpak besparen bedrijven veel geld en tijd. 

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (met Wiskunde A of B)
  • E&M
  • N&G 
  • N&T
Vwo
  • C&M (met Wiskunde A of B)
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde te beginnen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt. 

Instroomadvies

Wil je graag de voltijdopleiding hbo Technische Bedrijfskunde volgen? Zorg dan dat je rekenniveau op peil is. Heb je geen wiskunde gedaan of twijfel je aan je niveau? Dan is het verstandig dat je een cursus wiskunde volgt. Dat kun je zelf doen, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De eerstvolgende cursus start in februari 2023 en kost € 50.  Schrijf je nu in

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt. Of omdat je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden je dan hebt om toch te starten aan De Haagse Hogeschool. 

Je hebt een mbo-diploma 
Een technische mbo-opleiding sluit goed aan op de voltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Wiskunde is niet verplicht, maar wel belangrijk. Ben je mbo’er, en heb je geen wiskunde gedaan? Vraag dan een intakegesprek aan met overstapcoördinator Hans Dommershuijsen via j.f.dommershuijsen@hhs.nl of met studieadviseur Hugo Duivenvoorden via h.c.r.duivenvoorden@hhs.nl

Je mist 1 of meer vakken 
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen. 
 
21+ toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.  Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen kan het hele jaar. Voor meer informatie kun je terecht bij overstapcoördinator Hans Dommershuijsen via j.f.dommershuijsen@hhs.nlof studieadviseur Hugo Duivenvoorden via h.c.r.duivenvoorden@hhs.nl

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag
Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

60
studiepunten per jaar
331
uur werkcollege per jaar
1057
uur zelfstudie per jaar
188
uur projecten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, practica, projecten 

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges van je eigen docenten. Soms vertellen gastsprekers over de beroepspraktijk. Je krijgt niet alleen theorie, je gaat ook aan de slag met practica en projecten. Verderop in je studie doe je steeds meer zelf. Tijdens practica train je vaardigheden en oefen je in kleine groepjes allerlei praktijksituaties. Zo leer je goed te communiceren met verschillende partijen. Ook raak je vertrouwd met diverse computerprogramma’s. 
 
Projecten als rode draad 

Alles wat je leert, pas je toe in projecten. Deze zijn de rode draad van je studie. In projecten voer je –  in een team van maximaal 8 studenten – opdrachten uit voor echte bedrijven. Vaak oefen je hoe je een product ontwikkelt en in de markt zet. Maar ook wat daarbij komt kijken voor een technisch bedrijfskundige op het gebied van bedrijfsvoering. De studievereniging BG organiseert regelmatig excursies. Zo leer je hoe het er in verschillende organisaties echt aan toe gaat. 

Minoren

Je studie samenstellen 

Minoren zijn grote keuzevakken, waarmee je je opleiding een beetje naar je hand kunt zetten. Je vult er een half jaar van je studie mee in. Je kunt je specialiseren of juist een minor volgen binnen een heel ander vakgebied. Wil je je kennis verbreden en een allround technisch bedrijfskundige worden? Dan kun je kiezen uit ruim 100 minoren binnen De Haagse Hogeschool of het grote aanbod minors van andere hogescholen in Nederland. Je kunt ook een internationale minor volgen bij 1 van de 11 technische hogescholen die lid zijn van het netwerk European Project Semester (www.europeanprojectsemester.eu). Of je kunt je minorruimte vullen met een premaster, als voorbereiding op een studie aan de TU Delft. Ontwikkel jezelf in de richting die jij kiest. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Organisatieadviseur 
  • Hoofd Inkoop 
  • Consultant 
  • Kwaliteitsmanager 
  • Sales-executive   
  • Projectleider 
  • Systeem- of informatieanalist   
  • Productmanager 

Dit word je niet

  • Technisch specialist

Doorstuderen

Bevalt het studeren je wel? Het masterprogramma Next Level Engineering binnen De Haagse bereidt je maximaal voor op de technische en maatschappelijke uitdagingen van nu en later. In een jaar een MSc-titel! Liever naar de universiteit? Voor verschillende technische opleidingen kun je al tijdens je opleiding Technische Bedrijfskunde een schakeltraject volgen. Of anders direct erna. Denk bijvoorbeeld aan de premaster van de TU Delft: het schakelprogramma van de TU is online te volgen en de vestiging van De Haagse Hogeschool in Delft is op dezelfde campus. Overweeg je een vervolgstudie als Bedrijfskunde, Strategic Management of Supply Chain Management? Houd er rekening mee dat sommige universiteiten bepaalde eisen stellen aan bijvoorbeeld cijfers. Check de instroomeisen. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, stages, carrière en nog veel meer. De studievereniging het Bedrijfskundig Genootschap (BG) organiseert allerlei bijlessen, gastcolleges, bedrijfsbezoeken en leergemeenschappen, waardoor je makkelijker kunt studeren. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, twijfels, ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij de decaan, vertrouwenspersoon en studentpsycholoog. Of je stapt naar het loopbaancentrum. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

Officiële opleidingsnaam: Technische Bedrijfskunde  

Naam internationaal: Industrial Engineering & Management 

Opleidingscode (Isat): 34421 

Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).  

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.