Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Heb jij de ambitie om bij te dragen aan een schonere, veiligere en aangenamere wereld? Ben je creatief, innovatief en heb je ook nog een wis- en natuurkundeknobbel? Dan ben je geknipt voor de opleiding Elektrotechniek in Delft!

Bij ons lever jij jouw bijdrage aan een duurzame samenleving. Vanaf de start van de opleiding bedenk, ontwerp en realiseer je slimme oplossingen voor bijvoorbeeld duurzaam gebruik van energie. Je bundelt jouw krachten met studenten van andere opleidingen en professionals uit het werkveld, om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Wij geven je de tools om maximale impact te maken op de maatschappij!

Elektrotechniek is overal! Zo werk je aan innovatieve en creatieve projecten voor de zorg, landbouw, vervoer en de energiesector. Hoe kan het beter, slimmer en goedkoper? Die vraag houdt jou bezig bij alles wat je ziet. Tijdens de opleiding Elektrotechniek aan De Haagse Hogeschool komt dat mooi van pas, als je je eigen creaties tegen het licht houdt. Je ontwikkelt elektrotechnische systemen die energie opwekken of omzetten, en werkt daarbij innovatief, duurzaam en ICT-gestuurd. Door de vele praktijkgestuurde projecten sta je na 4 jaar studie al met 1 been in het bedrijfsleven.

Wil je werken naast je studie? Kies dan voor Elektrotechniek duaal.  

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
  • N&T
Vwo
  • E&M (Natuurkunde)
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
  • N&T
Mbo

Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Elektrotechniek voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 Elektrotechniek, Mechatronica of Informatica ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Wil je vanaf havo of vwo instromen? Dat kan het beste met het profiel Natuur & Techniek, maar ook met het profiel Natuur & Gezondheid. In dat laatste geval moet je wel het vak natuurkunde of het vak natuur, leven en technologie hebben gevolgd.

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dan kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de voltijdopleiding Elektrotechniek krijg je wellicht vrijstelling. Onze studieadviseur Michael Dirksen vertelt je graag meer. Je kunt hem bereiken via e-mail C.F.M.Dirksen@hhs.nl of telefoon 015-2606304.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

10

uur hoorcollege per week

6

uur practica per week

4

uur projecten per week

20

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges (ongeveer 35% van je tijd)

Voor een goede kennisbasis volg je in de eerste jaren van je studie Elektrotechniek hoor- en werkcolleges. Van je eigen docent of van gastsprekers uit de beroepspraktijk. Zo krijg je een gastles van een specialist in windenergie, en van mensen die alles weten van elektrische aandrijvingen en datanetwerken. Hoorcolleges met meerdere klassen komen weinig voor. Veel vaker heb je lessen met een groep van 30 studenten.

Practica (ongeveer 35% van je tijd)

De theorie die je geleerd hebt tijdens de colleges en zelfstudie breng je direct in de praktijk in de practica. Dan zit je met kleinere groepen in een praktijklokaal en werk je alleen of in duo’s met de nieuwste apparatuur. De instructies zijn vakgericht en bevatten geen lange beschrijvingen. Dus ook als je dyslectisch bent, kun je alles goed volgen!

Projecten (ongeveer 30% van je tijd)

De kennis die je opdoet in de colleges en practica heb je nodig voor de projecten. Met 2 tot 6 medestudenten voer je dan opdrachten uit. Soms fictieve cases, soms echte opdrachten voor bedrijven. Vaak ontwerp, bouw en test je elektrische schakelingen. Werkt alles? En kan het misschien slimmer, goedkoper of duurzamer?

Minors

Minors geven je de kans een kijkje te nemen in een ander vakgebied, of juist om je nóg verder te specialiseren. Kies je voor dat laatste, dan heeft de opleiding Elektrotechniek 2 interessante minors voor je: de minor Embedded Systems en de Power Minor. 

Minor Embedded Systems

In de Engelstalige minor Embedded Systems leer je hoe je apparaten slim kunt maken. Je ontwerpt onderliggende besturingssystemen om iets te realiseren waar altijd behoefte aan blijft: het leven van gebruikers makkelijker en aangenamer te maken! Tijdens de 20 weken durende minor realiseer je een volledig werkend prototype van een embedded systeem. Je houdt je altijd bezig met actuele en relevante casussen: we krijgen vanuit bedrijven en de lectoraten van De HHs steeds andere minorprojecten om aan te werken. 

Power Minor

We staan aan het begin van een enorme transitie: van fossiele brandstof naar duurzame energie. Een megaklus waar veel elektrotechnische ingenieurs voor nodig zijn. Wil jij meewerken om deze taak tot een goed einde te brengen? Dan is de Power Minor je op het lijf geschreven. Tijdens deze 20 weken durende minor krijg je een zeldzaam kijkje in de keuken van energieproductie, - transport en -distributie. Behalve theorielessen en praktica is een aantal waardevolle en leerzame excursies naar verschillende bedrijven ook onderdeel van deze minor. Zo wordt de koppeling met de beroepspraktijk goed zichtbaar. Ook werk je met een groepje medestudenten aan een project waarin je een ontwerp maakt van bijvoorbeeld een onderstation of de energievoorziening van een tunnel.   

Andere minors

Om je toekomstdoel te bereiken, kan het waardevol zijn je skillset aan te vullen met kennis en vaardigheden uit andere disciplines. Daarom kun je in jaar 4 ook over de grenzen van de elektrotechniek kijken. Volg een minor van een andere opleiding, zoals een minor management en bedrijfskunde. Of kies voor een minor van een andere onderwijsinstelling in Nederland of het buitenland. De opleiding heeft contacten in de rest van Europa, Brazilië en Zuid-Afrika!

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Elektrotechnisch ingenieur

  • Productontwerper

  • Hardware-software ontwerper

  • Systeemspecialist

  • Ontwerper duurzame energiesystemen

  • Specialist wireless toepassingen

Dit word je niet

  • Telecomnetwerkontwerper

  • Informatiebeveiliger

  • Ontwerper van mechanische of werktuigbouwkundige systemen

  • Servicemonteur

  • Installateur

  • Kabellegger

Doorstuderen

Na je opleiding Elektrotechniek kun je zo aan de slag. Heb je een specifiek doel voor ogen en komt een masterdiploma daarbij van pas, of bevalt het studentenleven gewoon goed? Dan kun je bijvoorbeeld de eenjarige master Next Level Engineering doen binnen De Haagse. Die is speciaal voor techniekstudenten ontwikkeld en levert je een MSc-titel op. Je kunt ook doorstuderen aan de TU Delft. Voor bijvoorbeeld een master Computer Engineering of Embedded systems. Een andere logische keuze is de TU-master Electrical Engineering. Hiervoor volg je eerst een schakelprogramma van een jaar. We raden meestal aan dit schakelprogramma na je studie Elektrotechniek te doen, maar je kunt ook je minorruimte al gebruiken om wat onderdelen van het programma te doen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je voltijdopleiding Elektrotechniek maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij twijfels, ziekte, een dipje, of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze studieadviseur, studentendecaan of studentenpsycholoog.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Elektrotechniek
  • Officiële internationale naam: Electrical and Electronic Engineering
  • Opleidingscode (Isat): 34267
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Mechatronica Student volgt praktijklessen in Betafactory

Mechatronica

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Maak apparaten en systemen steeds slimmer en beter met een combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica.
Ga naar Werktuigbouwkunde Werktuigbouwkunde studenten werken aan een project

Werktuigbouwkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Drones met sensoren, wifi in huis: in deze opleiding leer je constructies en machines ontwerpen, bouwen en verbeteren.
Ga naar Technische Natuurkunde Student maakt laseropstelling

Technische Natuurkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Als echte bèta leer je van computersimulaties of duik je het laboratorium in om te testen en te onderzoeken.