Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je wilt op hbo-niveau werken in de elektrotechniek, nog liever vandaag dan morgen. Dat komt goed uit! Met onze duale opleiding Elektrotechniek ga je meteen aan de slag. Je leert de fijne kneepjes van de elektrotechniek en brengt je kennis meteen naar de werkvloer. 

Want leren doe je voor een groot deel op je werk: 24 uur per week. Je werkgever is maar wat blij met jouw ontwikkeling en jij kunt studeren zonder studieschuld. Heb je nog geen baan in de elektrotechniek? Geen zorgen. Veel bedrijven in energievoorziening, telecommunicatie of de hightechindustrie staan om je te springen. Regel het zelf of met hulp van een externe dienstverlener (bijvoorbeeld op deze website). 

Tijdens de opleiding werk je 24 uur per week bij een elektrotechnisch bedrijf. Hier komt alles wat je op school leert meteen voor je tot leven. Hoe kan het nog beter, slimmer en goedkoper? Vanuit de stevige theoretische basis die je op school meekrijgt, kijk je overal anders naar. Je ontwikkelt elektrotechnische systemen die energie opwekken of omzetten, en slimme apparaten die met elkaar communiceren. Daarbij werk je innovatief, duurzaam en ICT-gestuurd. Op schooldagen ben je te vinden in Delft, het hart van de technische wereld in Nederland. Zo zit je boven op de nieuwste ontwikkelingen en bouw je een goed netwerk op. 

Bekijk ook de opleiding Elektrotechniek voltijd.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T 
Vwo
 • E&M (Natuurkunde)
 • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
 • N&T 
Mbo

Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Elektrotechniek Duaal te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 Elektrotechniek, Mechatronica of Informatica ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Je hebt relevant werk

Met de duale variant van de opleiding Elektrotechniek volg je een opleiding naast je werk. Een aanstelling van minimaal 24 uur in een elektrotechnisch bedrijf is noodzakelijk omdat je een deel van de studiepunten bij je werkgever behaalt. Als je nog geen werk hebt, moet je op zoek naar een geschikt bedrijf in een elektrotechnische omgeving dat wil meewerken aan jouw opleiding.

Instroomadvies

Wil je vanaf havo of vwo instromen? Dat kan het beste met het profiel Natuur & Techniek, maar ook met het profiel Natuur & Gezondheid. In dat laatste geval moet je wel het vak natuurkunde of het vak natuur, leven en technologie hebben gevolgd.

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dan kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de voltijdopleiding Elektrotechniek krijg je wellicht vrijstelling. Onze studieadviseur Michael Dirksen vertelt je graag meer. Je kunt hem bereiken via e-mail C.F.M.Dirksen@hhs.nl of telefoon 015-2606304.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Ben je op zoek naar een studie naast je werk maar twijfel je nog over je keuze? Tijdens onze online voorlichtingsavond helpen we je graag op weg.

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Studie in cijfers

6

uur colleges per week

3

uur practica per week

24

uur werkend leren per week

15

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges
Op maandag en woensdag volg je colleges bij de duale studie Elektrotechniek. Je krijgt les van zowel je eigen docenten als van gastsprekers uit de beroepspraktijk. Zo leer je van de experts en bouw je aan je netwerk. Hoorcolleges met meerdere klassen komen weinig voor. Veel vaker heb je de theorielessen met een groep van 30 studenten.

Practica
Vaardigheden als programmeren, meten, bouwen of testen oefen je in practica. Dan zit je met kleinere groepen in een praktijklokaal en werk je alleen of in duo’s met de nieuwste apparatuur. De instructies zijn vakgericht en bevatten geen lange beschrijvingen. Handig als je dyslectisch bent!

Werkend leren
In deze werkvorm ben je daadwerkelijk aan het werk, voor 24 uur per week. Je baan regel je zelf of met hulp van een externe dienstverlener (zie www.invierjaaringenieur.nl). Samen met je schoolbegeleider en werkbegeleider bepaal je aan welke competenties je werkt en welke werkzaamheden daarbij horen. Elk halfjaar lever je een verslag op van je voortgang. Op deze manier krijg je niet alleen salaris, maar ook studiepunten voor je werk.

Minoren

Minors geven je de kans een kijkje te nemen in een ander vakgebied, of juist om je nóg verder te specialiseren. Kies je voor dat laatste, dan heeft de opleiding Elektrotechniek 2 interessante minors voor je: de minor Embedded Systems en de Power Minor. 

Minor Embedded Systems
In de Engelstalige minor Embedded Systems leer je hoe je apparaten slim kunt maken. Je ontwerpt onderliggende besturingssystemen om iets te realiseren waar altijd behoefte aan blijft: het leven van gebruikers makkelijker en aangenamer te maken! Tijdens de 20 weken durende minor realiseer je een volledig werkend prototype van een embedded systeem. Je houdt je altijd bezig met actuele en relevante casussen: we krijgen vanuit bedrijven en de lectoraten van De HHs steeds andere minorprojecten om aan te werken. 

Power Minor
We staan aan het begin van een enorme transitie: van fossiele brandstof naar duurzame energie. Een megaklus waar veel elektrotechnische ingenieurs voor nodig zijn. Wil jij meewerken om deze taak tot een goed einde te brengen? Dan is de Power Minor je op het lijf geschreven. Tijdens deze 20 weken durende minor krijg je een zeldzaam kijkje in de keuken van energieproductie, - transport en -distributie. Behalve theorielessen en praktica is een aantal waardevolle en leerzame excursies naar verschillende bedrijven ook onderdeel van deze minor. Zo wordt de koppeling met de beroepspraktijk goed zichtbaar. Ook werk je met een groepje medestudenten aan een project waarin je een ontwerp maakt van bijvoorbeeld een onderstation of de energievoorziening van een tunnel.   

Andere minors
Om je toekomstdoel te bereiken, kan het waardevol zijn je skillset aan te vullen met kennis en vaardigheden uit andere disciplines. Daarom kun je in jaar 4 ook over de grenzen van de elektrotechniek kijken en een minor van een andere opleiding of onderwijsinstelling volgen. In goed overleg met je werkgever is een internationaal semester aan een buitenlandse hogeschool of universiteit ook mogelijk. Wij hebben contacten in Europa, maar ook in Zuid-Afrika en Brazilië. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Elektrotechnisch ingenieur

 • Productontwerper

 • Hardware-software ontwerper

 • Systeemspecialist

 • Ontwerper duurzame energiesystemen

 • Specialist wireless toepassingen

Wat word je niet?

 • Telecomnetwerkontwerper

 • Informatiebeveiliger

 • Ontwerper van mechanische of werktuigbouwkundige systemen

 • Servicemonteur

 • Installateur

 • Kabellegger

Doorstuderen

In de elektrotechniek maakt het nauwelijks uit of je een bachelor of een master hebt gedaan. Maar heb je een specifiek doel voor ogen en komt een masterdiploma daarbij van pas? Dan kun je nog verder studeren, eventueel ook duaal. Een logische keuze is de master Electrical Engineering aan TU Delft, op dezelfde campus als onze opleiding. Een schakelprogramma van een jaar stoomt je klaar voor deze stap. We raden meestal aan dit schakelprogramma na je opleiding Elektrotechniek te doen, maar je kunt ook tijdens je opleiding starten. Je volgt dan onderdelen van het schakelprogramma als keuzemodule of minor. Wil je je MSc-titel in een jaar halen? Kies dan voor de fulltime master Next Level Engineering binnen De Haagse.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding Elektrotechniek maak je kennis met je duaalbegeleider. Dat is een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt over je studie of carrière. Ook komt de duaalbegeleider af en toe op je werk om te kijken hoe het gaat. Verder krijg je het eerste halfjaar lessen studieloopbaanbegeleiding. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij twijfels, ziekte, een dipje, of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze studieadviseur, studentendecaan of studentenpsycholoog.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.”

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Elektrotechniek
Naam internationaal: Electrical and Electronic Engineering
Opleidingscode (Isat): 34267
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten, maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.