Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Een drone met intelligente sensoren, de schokdempers van een sportwagen, de wifi in huis. Gewone én ongewone technische dingen maken ons dagelijkse leven vaak net een stukje makkelijker.

Heel vaak dankzij een werktuigbouwkundige. Ben je nieuwsgierig naar hoe alles werkt? De techniek erachter? En wil je alles nóg beter vormgeven en organiseren? Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van constructies, machines, aandrijftechnieken, meet- en regeltechnieken en installaties.

Wiskunde, mechanica, 3D-modelleren, energieleer en programmeren. Zijn dat termen waar je warm van wordt? Het zijn een paar van de vakken die je tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde krijgt. In het derde jaar ga je de praktijk in en loop je twee keer stage. Het laatste jaar verdiep je je via de minors in een onderwerp dat je echt leuk vindt en voordat je het weet is het tijd om te gaan afstuderen. En trekt bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Nicaragua of China jou? De opleiding Werktuigbouwkunde heeft over de hele wereld contacten.

De opleiding werktuigbouwkunde is er naast duaal ook voltijd. 

Werktuigbouwkunde voltijd

 

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)

    N&T

Vwo
  • E&M (Natuurkunde)
  • N&G (Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
  • N&T
Mbo
  • Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelden, hoe doe je dat?

Vereiste werkplek

Met de duale variant van de opleiding Werktuigbouwkunde volg je een opleiding naast je werk. Een aanstelling van minimaal 24 uur in een technisch (werktuigbouwkundig) bedrijf is noodzakelijk, omdat je een deel van de studiepunten bij je werkgever behaalt. Als je nog geen werk hebt, moet je op zoek naar een geschikt bedrijf in een werktuigbouwkundige omgeving dat wil meewerken aan jouw opleiding. Geschiktheid van het bedrijf om als duale werkgever te fungeren wordt door de opleiding bepaald. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een bedrijf, of twijfelt over de geschiktheid daarvan, neem dan contact op met de duaal-coördinator via p.c.h.souren@hhs.nl.

Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook meedoen aan de (gratis) vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. De cursus wordt gegeven in de laatste weken van de zomervakantie, in ons gebouw in Den Haag. Op de flyer staat een link naar een oefentoets en het aanmeldformulier. Je kunt je aanmelden tot 1 augustus 2024.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse Hogeschool? Dan geldt een aparte regeling. Houd er wel rekening mee dat je een geschikte baan moet hebben om deze duale studie te kunnen volgen. Overstappen van een andere studie is mogelijk. Voor meer informatie over overstappen en vrijstellingen kun je contact opnemen met Paul Souren, tel 015 260 6259 of p.c.h.souren@hhs.nl.

Uitspraken over je toelaatbaarheid

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Kosten en startdata

Wat kost de opleiding per jaar?

Startdatumseptember
Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld€ 9.889

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Bekijk de pagina over het collegegeld voor meer informatie over studiekosten en betalingsmogelijkheden.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Practica, instructie-uren, kennislessen
Bij de duale opleiding Werktuigbouwkunde in Delft leer je op twee manieren: op school en tijdens je werk. Alles wat je op de hogeschool leert, kun je gelijk inzetten op je werk. Je krijgt les in klassen, waar je alleen of in kleine groepjes aan practica werkt. Je leert dus door te doen. En voor de echte techfreaks: je hebt de beschikking over de modernste apparatuur en de nieuwste technieken, of je nu tekent of programmeert. Tijdens de instructie-uren krijg je te horen wat je precies moet doen en hoe je het aanpakt. Theoretische kennis doe je op bij de kennislessen en competenties train je op je werk. Samen met je begeleider van school en je werkgever bepaal je welke competenties je wilt oefenen en welke projecten je daarvoor uitvoert. Ieder halfjaar sluiten we hiervoor een leercontract af en je resultaten neem je op in een digitaal portfolio.

Minoren

Je studie samenstellen
Minoren zijn grote keuzevakken waarmee je de studie Werktuigbouwkunde een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert de minoren zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. Is een minor over duurzame energie iets voor jou? Je verdiept je in de ideologie achter duurzaamheid en leert veel over nieuwe methodes om energie op te wekken. Maar een verbredende minor kan ook, bijvoorbeeld over digitale communicatie en sociale media. Daarmee neem je een kijkje in een ander vakgebied en word je een allround werktuigbouwkundige. Wil je doorstuderen? Kies dan voor een doorstroomminor van de TU Delft. Die bereidt je voor op de universitaire masteropleiding Werktuigbouwkunde of Maritieme Techniek. Zelfs het buitenland is mogelijk. Als duale student ben je er wel zelf verantwoordelijk voor dat de minor te combineren is met je werk. Ben je gebonden aan de duale lestijden, dan kun je een specialisatieminor van de opleiding Werktuigbouwkunde volgen.

Jouw tijdsinvestering

45%

hoofdvakken

25%

ondersteunende vakken

30%

projecten

2

projecten per jaar

60

studiepunten per jaar

Na je studie

Wat kun je worden?

  • Ontwerper

  • Constructeur/ontwikkelaar

  • (Logistiek) manager

  • Werkvoorbereider

  • Adviseur

  • Beheerder

  • Technisch-commercieel medewerker 

Doorstuderen

Weet je al dat je wilt doorstuderen aan de TU Delft? Dan kun je in je keuzeruimte een overstapminor volgen, waarmee je direct kunt instromen op de universiteit. Zo verlies je geen kostbare tijd. Ook goed om te weten: binnen De Haagse kun je in een jaar (fulltime) je mastertitel halen via de master Next Level Engineering. Voor als je je een jaartje kunt en wilt richten op studeren alleen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Werktuigbouwkunde
  • Officiële internationale naam: Mechanical Engineering
  • Opleidingscode (Isat): 34280
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Zit je even vast of heb je vragen over je studie? Je krijgt volop hulp bij het studeren. Zo maak je aan het begin van je opleiding kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over je studie, je werk, je carrièrekansen en meer. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Mocht je langer willen praten, bijvoorbeeld omdat de combinatie studie, werk en privé je best zwaar valt, dan ben je welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Elektrotechniek Elektrotechniek studenten aan het werk aan een project

Elektrotechniek

  • Bachelor
  • duaal
  • 4 jaar
Ben jij benieuwd wat er ín technische apparaten zit en gebeurt? Combineer een baan in de elektrotechniek met deze hbo-studie.
Ga naar Werktuigbouwkunde Werktuigbouwkunde studenten werken aan een project

Werktuigbouwkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Drones met sensoren, wifi in huis: in deze opleiding leer je constructies en machines ontwerpen, bouwen en verbeteren.
Ga naar Elektrotechniek twee studenten van Elektrotechniek samenwerken

Elektrotechniek

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Om de klimaatdoelstellingen te halen, hebben we jouw slimme technische oplossingen nodig. Doe je mee aan de transformatie?