Wat betekent integrale veiligheid? 

In onze steeds veranderende samenleving staat veiligheid centraal. Van pandemieën tot cyberdreigingen en klimaatverandering: in alle gevallen speelt het concept 'integrale veiligheid' een essentiële rol. Deze term verwijst naar een samenwerking tussen verschillende veiligheidsdisciplines. Daarbij combineren we openbare orde, crisisbeheersing, risicomanagement en sociale veiligheid in een effectieve aanpak van veiligheidsvraagstukken. 

Wat houdt de opleiding Integrale Veiligheidskunde in aan De Haagse Hogeschool? 

Ben je geïnteresseerd in een carrière in het veiligheidsdomein? De Haagse Hogeschool biedt een veelzijdige opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) aan, die jou voorbereidt op een dynamische en impactvolle loopbaan in veiligheidsmanagement. Deze opleiding is beschikbaar in drie varianten: voltijd (Engelstalig), duaal, en deeltijd. Elk van deze varianten is ontworpen om aan verschillende behoeften en leerstijlen van studenten te voldoen.

Drie opleidingsvarianten: kies wat bij jou past 

Voltijdopleiding 

Deze variant is Engelstalig en heet Safety and Security Management Studies (SSMS). Een ideale optie als je je volledig wilt onderdompelen in de studie van integrale veiligheid. Het voltijdprogramma is intensief en biedt een diepgaande kennisbasis en praktische vaardigheden door middel van een combinatie van hoorcolleges, praktijkopdrachten, zelfstudie en een internationale stage.  

Duaal opleiding 

Voor hen die al praktijkervaring willen opdoen terwijl ze studeren, is de duale variant ideaal. Deze combinatie van studeren en werken biedt jou de kans om al tijdens je studie twee jaar waardevolle werkervaring op te doen. Dat kan een springplank zijn voor je carrière in het veiligheidsdomein. De eerste twee jaar ga je naar school en volg je onderwijs. Vanaf jaar 3 werk je 32 uur per week en kom je nog één dag terug naar school.  

Deeltijdopleiding 

Werk je al in het veiligheidsdomein en wil je studeren combineren met je werk? De deeltijdopleiding is ontworpen voor werkende professionals. Je volgt een dag per week op maandagmiddag en -avond colleges en je werkt daarnaast aan actuele en relevante praktijkgerichte opdrachten. Daardoor kun je het geleerde direct in je werkomgeving toepassen. 

Wat leer je tijdens de opleiding Integrale Veiligheidskunde? 

De opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) biedt een diepgaande blik op diverse veiligheidsaspecten, zoals fysieke en sociale veiligheid, cybersecurity en de complexiteit van grootstedelijke vraagstukken. Studenten verkrijgen inzicht in risicoanalyse, beleidsvorming, crisismanagement en de ethiek van veiligheidskwesties. Deze brede aanpak zorgt ervoor dat afgestudeerden goed zijn voorbereid op de diverse uitdagingen in het veiligheidsdomein. 

Praktijkervaring centraal in opleiding Integrale Veiligheidskunde 

Praktijkervaring staat centraal in de IVK-opleiding, ongeacht of je kiest voor voltijd, duaal, of deeltijd.  

  • In de voltijdvariant krijgen studenten praktijkervaring door aan projecten uit het werkveld te werken en door een afstudeerstage te lopen. Een tweede stage kan ook gekozen worden ter vervanging van de minor, om zo de praktijkervaring te verdiepen.  
  • De duale studievariant integreert werk en studie: studenten werken in hun derde en vierde jaar 32 uur per week bij een organisatie in de veiligheidssector, waar ze hun opgedane kennis direct in de praktijk brengen. Aan het eind van de studie hebben studenten twee jaar relevante werk op hun cv, waardoor ze een vliegende start kunnen maken op de arbeidsmarkt. 

Deeltijdstudenten, die al werkzaam zijn binnen de sector, passen de geleerde concepten toe in hun huidige baan, waardoor theorie en praktijk naadloos samenvloeien. Tijdens de studie werken deeltijdstudenten aan actuele, relevante opdrachten waarbij ze gebruikmaken van hun eerdere werkervaring.  

Kortom, de opleiding Integrale Veiligheidskunde biedt een uitgebalanceerde mix van theoretische diepgang en praktische ervaring, waardoor we jou optimaal voorbereiden op een succesvolle carrière in het brede veld van veiligheid en beveiliging. 

Past de opleiding IVK bij jou? 

Als je interesse hebt in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, als je een passie voor veiligheid hebt, als je goed in teamverband en zelfstandig kunt werken, dan is de opleiding Integrale Veiligheidskunde iets voor jou. Of je nu kiest voor de voltijd-, duaal- of deeltijdvariant, je wordt voorbereid op een boeiende carrière in veiligheidsmanagement, waarin je een significante bijdrage levert aan de veiligheid en het welzijn van mensen en organisaties. 

Carrièremogelijkheden na de opleiding 

Als je de opleiding Integrale Veiligheidskunde succesvol hebt afgerond, vind je makkelijk je weg in diverse sectoren: ministeries, gemeenten, politie, brandweer, veiligheidsregio’s, bedrijven en de gezondheidszorg. Start in operationele rollen en groei door naar coördinerende en adviserende posities. 

Welke titel krijg ik na het behalen van mijn diploma? 

Na het afronden van de opleiding IVK ontvang je een bachelorsdiploma en de titel Bachelor of Arts (BA), ongeacht de studievariant. 

Ontdek meer 

Bezoek een van onze Open Dagen of schrijf je in voor een meeloopdag om de IVK-ervaring zelf te beleven. Stel al je vragen aan huidige studenten en docenten en voel hoe het is om een IVK-student te zijn. Voor meer informatie over de opleiding en de verschillende studievormen, bezoek onze website. We zien je graag bij De Haagse Hogeschool!