Lectoraat Circular Business
Het lectoraat Circular Business ontwikkelt en verstrekt hulpmiddelen voor het modelleren van bedrijfsprocessen die op verschillende manieren waarde weten te creëren. De groep richt zich vooral op de circulariteit van het ecosysteem; (cross-sectorale) samenwerking binnen en buiten de waardeketens die nodig zijn om de cirkel rond te maken.
Welkom bij het lectoraat Circular Business
Team
drs. Bas van den Berg
Wander Colenbrander
Albert Kraaij
Rachel Kuijlenburg
Frans Lodders
Laura Stevens
Thomas Wissingh
Jochem Vreeke
Dr. Elise van der Laan
Mark Li Fo Sjoe
Vikaash Koeldiep
drs. Bas van den Berg
Bas van den Berg is als junior onderzoeker een drijvende kracht binnen het Kenniscentrum Mission Zero met name in het verbinden van studenten met de doelstellingen van het lectoraat. Hij verzorgt onderwijs bij de opleidingen Process & Food Technology en Industrieel Product Ontwerpen. Bas houdt zich binnen zijn onderzoek bezig met transformatief leren voor een circulaire transitie. Hij is nieuwsgierig naar de antwoorden op vragen als: Hoe ziet leren eruit als we de transitie naar circulair zien als een uitdaging van gezamenlijk leren? Wat betekent dit voor de 3 C’s (compassie, creativiteit, connectie) en circulair leiderschap en hoe kunnen we leerecologieën ontwerpen die hier aan bijdragen?
Wander Colenbrander
Wander Colenbrander is docent en doet in het kader van een promotietraject onderzoek naar de verbanden tussen onderwijs, verpakkingen, het ontwerp van verpakkingen, duurzaamheid en circulariteit. Opleiding: Industrieel Product Ontwerpen (IPO).
Albert Kraaij
Rachel Kuijlenburg
Rachel Kuijlenburg is docent en onderzoeker op het gebied van Integraal Facility Management en Inkoopmanagement en was ‘docent’ van het Jaar bij De Haagse Hogeschool in 2014. Rachel onderzoekt de relatie tussen duurzaamheid en algemene bedrijfsprocessen zoals schoonmaak en afvalstromen. Samen met de facilitaire bedrijven van Dienst Justitiële Inrichtingen, FM Haaglanden en studenten van De Haagse Hogeschool gaat ze vanaf 2020 onderzoeken hoe we het afval kunnen beperken. Want wat je niet inkoopt, kan ook geen afval worden.
Frans Lodders
Frans Lodders is docent bij de opleiding Commerciële Economie en gedreven door de vraag: Hoe gaan bedrijven van lineair naar circulair? Frans coördineert de minor Circular Business waarin studenten met bedrijven onderzoek doen naar concrete handelingsperspectieven voor circulaire bedrijfsvoering
Laura Stevens
Laura Stevens is hogeschooldocent aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen binnen de TIS faculteit en doet haar promotieonderzoek aan de TU Delft. Ze speelt ook een belangrijke rol als stedelijke biomimicry (het imiteren van de natuur) onderwijsexpert en onderzoeker. Daarnaast doet ze onderzoek naar de invloed van overeenkomsten tussen natuur en het ontwerp van designstudenten op het gebied van ethiek, navolging en een verbinding zoeken met de natuur, terwijl tegelijkertijd gestreefd wordt de SDG’s te behalen.
Thomas Wissingh
Thomas Wissingh is sinds begin september 2020 werkzaam als junior onderzoeker op het project circulaire bedrijfsvoering binnen het lectoraat Circulaire Business. De vraag die binnen dit onderzoeksproject centraal staat is “Met welk handelingsprotocol kunnen facilitaire professionals gebruikersgedrag stimuleren, de afval- en grondstofstromen verduurzamen en daarmee bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering?”. Daarbij focussen ze op de gehele keten, van het begin bij de inkopers tot het einde bij de afval verzameling en zijn ze bezig met de ontwikkeling van de ideale prullenbak voor FM-Haaglanden en de HHS.
Jochem Vreeke
Dr. Elise van der Laan
Mark Li Fo Sjoe
Mark Li is al bijna 15jr als gepassioneerd Marketing docent bij THUAS/BFM/IB werkzaam en zijn internationale bedrijfservaring in Brand/Innovation Management in het Caraïbisch gebied/Benelux zorgt voor een uniek en actueel perspectief op hoe commercie en circulariteit zich steeds meer verenigen om onze wereld te verduurzamen, waarbij het verbinden van bestaande en nieuwe kennis over onze Generatie Z een vooraanstaande onderzoeksinspiratie voor hem is.
Vikaash Koeldiep
Over de lector
dr. Kim Poldner
k.a.poldner@hhs.nl
Projecten
Trashure: Ontwerp als vliegwiel van lineaire naar circulaire bedrijfsmodellen
Doel van het project is het vergroten van bewustzijn aangaande textielconsumptie en het herwaarderen van textielafval en het vercommercialiseren van een toegankelijke productlijn met als primaire grondstof textielafval.
Next Fashion Retail
Goed Verpakt – Integrale verduurzaming van product-verpakkingscombinaties in de voedingsindustrie
SMITZH: Smart Manufacturing Industriële Toepassingen Zuid-Holland
Duurzaam verpakken
Het project “Duurzaam verpakken” is gestart in april 2018 als een samenwerkingsverband van een drietal hogescholen (HAS, HHs en HvA), twee lectoraten (Innovation Networks en Circular Business) en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). De doelstelling van het project is tweeledig: het stimuleren van duurzaam verpakken via zowel onderwijs als onderzoek. Zo leren studenten vanuit verschillende invalshoeken wetenschappelijke kennis rondom duurzaamheid direct in de praktijk toe te passen. Hierbij staat centraal: samenwerking en het leren van elkaar.
Het ontwerpen en uitvoeren van een nationaal talentontwikkelingsprogramma Leiderschap voor de circulaire transitie
In dit project, wat een samenwerking is tussen o.a. Het Groene Brein, het ministerie I&W en het kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool en het lectorenplatform circulaire economie (CE) een talentontwikkelingsprogramma op HBO+ niveau ontworpen. Dit programma zal een hybride karakter hebben waar studenten in transdisciplinaire teams gelinkt worden aan living labs met circulaire transitievraagstukken.
Het ontwerpen en uitvoeren van regeneratieve leerecologien in hoger onderwijs
In dit promotieonderzoek wordt onderzoek gedaan naar wat de duurzaamheidtransitie betekend voor hoger onderwijs. Hoe kunnen we onderwijs co-creëren wat aansluit aan en bijdraagt aan het tot stand komen van meer duurzame toekomsten en wat vraagt dit van onderwijzers en het onderwijssysteem? Dit zijn de centrale vragen die behandeld worden in dit promotietraject. Dit onderzoek wordt gezamenlijk uitgevoerd met de WUR onder begeleiding van prof dr. Ir. Arjen Wals, lector dr. Kim Poldner & lector dr. Ellen Sjoer.
Circulaire bedrijfsvoering – facility management en ecologie in balans
Energietransitie LV
Net als alle Nederlandse gemeenten heeft Leidschendam-Voorburg de opgave om het gasnet los te laten. Kenniscentrum Mission Zero is gevraagd om vanuit meervoudig perspectief mee te denken over de realisatie van dit vraagstuk.
Podcast Wasted Tales
Reshaping Business Education
NEWRAIL
Publicaties
Artikel
Ontwerp van een mondmasker met een hoge filtratiegraad
Boek
Circular Economy - Challenges and Opportunities for Ethical and Sustainable Business
Conference document
Mission Impact: Higher Education as Catalysts for Sustainability Transformation
Whitepaper
Praktijkvoorbeeld van de implementatie van een living lab binnen De Haagse Hogeschool
Artikel
Reconsidering the Circular Economy Rebound effect: Propositions from a case study of the Dutch Circular Textile Valley
Artikel
Forging Forms of Authority through the Sociomateriality of Food in Partial Organizations
Artikel
Ontwerp van een mondmasker met een hoge filtratiegraad
Lees het artikel hier.
In de media
- Schoenen zijn pas echt circulair met zo weinig mogelijk materialen - Trouw 25-05-2021
- Mest je kledingkast uit - 52wekenduurzaam.nl
- Langzaam naar duurzaam: slinken afvalberg begint thuis - Reformatorisch Dagblad 31-05-2021
- Circulariteit noodzaak voor behoud winstgevendheid - bc1.nl 30-03-2021
- De kledingkast moet duurzamer - EW 06-03-2021
- Circulair onderwijs is fun! P+ 11-02-2021
- Is Kim Poldner de nieuwe Jan Jonker? P+ 11-02-2021
- Impact volgens Kim Poldner: publiceren in top journals én local impact maken - Het Groene Brein 08-02-2021
- Jouw kleding kleurt rivieren - kan dat anders? oneworld.nl 22-01-2021
- Pop-up library sustainable fashion - YouTube 03-11-2020
- KLEER: ‘Second hand is the new black’ - Leidsche Rijn Magazine #23 2020
- Koffiedik kijken met Kim Poldner: koop, leen, ruil - Modefabriek.nl 05-11-2020
- Achter goedkope mode gaan schrikbarende cijfers schuil. Lector Kim Poldner vertelt hier meer over in het artikel in NU.nl 22-02-2020
- "Mode is, na olie, de meest vervuilende industrie ter wereld" - Universiteit van Nederland - YouTube 26-11-2019
Podcast
De gesproken taal in deze podcasts is Engels.
Lees meer over deze podcast >
Intreerede lector Kim Poldner
Op donderdag 18 juni heeft Kim Poldner, lector Circular Business haar intreerede kunnen delen via een YouTube première. Dit event is duurzamer dan ooit te voren want niemand hoeft er voor te reizen en we hoeven geen overgebleven catering weg te gooien. De online sessie had bijna 200 kijkers en duurde 20 minuten, gevolgd door de mogelijkheid om via de chat vragen te stellen. De meest prikkelende vragen zullen het uitgangspunt vormen voor een podcast serie die Kim met haar team gaat ontwikkelen.
Bekijk de intreerede op YouTube.
Kim Poldner heeft ook een vereenvoudiging van deze visie gemaakt, een speelse fabel , hier vind je deze speelse fabel De Fenix en de Beer.
Entrepreneuring a regenerative society (pdf)