Lectoraat Energy in Transition
De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is cruciaal voor het voortbestaan van de wereld. Hoe gaan we in de toekomst in onze energie voorzien? Die vinden we door een uitstapje naar de toekomst. In die toekomst zijn we met zoveel mensen dat alles op duurzame energie moet werken. Maar vraag en aanbod van duurzame energie matchen vaak niet en de balans is wel noodzakelijk.
Met het inzicht in die toekomst moeten we nu slimme keuzes maken. In ons lectoraat hebben we de keuze gemaakt om te werken aan: Smart Multi Commodity Grids en systeem keuzes met een focus op het matchen van vraag en aanbod van energie.
We doen onze toegepaste onderzoeken op het gebied van techniek en economie, in de sectoren: gebouwde omgeving, industrie, landbouw en vervoer maar beperken ons niet tot een bepaalde sector omdat juist de integrale benadering zo veel meerwaarde heeft en deze sector grenzen geen basis hebben in energietransitie.
Er zijn drie energiedragers die de energietransitie faciliteren: elektriciteit als gelijkspanning, warmte en waterstof. Deze drie dragers worden gevoed door zonne- en windenergie. Met welk systeem is dit het beste te faciliteren? Onderzoek naar de juiste systeemkeuzes is nodig om een volhoudbare en economische energievoorziening in Nederland te realiseren.
Smart Technology
Ook het thema Smart Technology is onderdeel van het lectoraat. De inzet van Smart Technology biedt kansen voor een efficiënter en economischer gebruik van energie door het voorkomen van opslag en transport van duurzaam opgewekte energie.
Doelen
- Het vinden van richtinggevende, innovatieve, kostenefficiënte oplossingen middels technisch en economisch onderzoek van de kenniskring van het lectoraat.
- Het definiëren en het op de kaart zetten van technisch toegepast onderzoek aan het hbo.
- Samenwerken met andere lectoraten die voor het onderzoek van het lectoraat Energy in Transition van belang zijn.
Ontwikkeling energietransitie
Team
Tadeo Baldiri Salcedo Rahola
May Almuhsinawe
Peter van Duijsen
Joep de Groot
Anton Hanemaaijer
Gerben Hoogendorp
Martijn Kruijsse
Gide de Ruijter
Arie Taal
Pepijn van Willigenburg
Diëgo Zuidervliet
Astrid Jansen
Tadeo Baldiri Salcedo Rahola
Baldiri Salcedo is Associate Lector bij het lectoraat Energy in Transition. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de UPC-universiteit in Barcelona, Spanje, en is gepromoveerd op het gebruik van geïntegreerde contracten bij energierenovaties van sociale woningen aan de TU Delft.
Baldiri is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe projecten binnen het kenniscentrum Mission Zero en het uitvoeren van onderzoek met studenten van het lectoraat Energy in Transition. Hij is momenteel betrokken bij de volgende projecten: Integrale Renovatie Bestaande Bouw (IEBB), Brains for Buildings (B4B), Energie- en Comfortprestaties van NOM woningen en het Project Energietransitie Leidschendam-Voorburg. U kunt hier meer over lezen in het gedeelte “Projecten” op deze webpagina.
ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Tadeo_Baldiri_Salcedo_Rahola
Peter van Duijsen
ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Peter-Van-Duijsen
Joep de Groot
Docent werktuigbouwkunde. Waar ik vooral les verzorg rondom systeemdenken, simuleren, energietechniek en het vak algemene duurzaamheid bij de minor sustainable Energy Transistion. Bij het lectoraat hou ik me vooral bezig met het ontwikkelen van simulatiemodellen voor het rekenen aan duurzame energietechnieken.
j.a.degroot@hhs.nlAnton Hanemaaijer
Anton Hanemaaijer is docent onderzoeker bij het lectoraat Energy in Transition.
Hij studeerde bouwkunde aan de Haagse Hogeschool, om vervolgens zijn masterdiploma Architecture te behalen aan de TU-delft. Een deel van zijn master heeft hij in Göteborg aan de Chalmers university gevolgd. Afgelopen jaren heeft Anton als architect en internationaal projectleider gewerkt in de glastuinbouw sector, met een grote focus op hybride en utiliteitsgebouwen. Binnen het lectoraat is Anton betrokken bij het Brains for Building project (B4B). Waar sensoren en data worden ingezet om bestaand vastgoed slimmer en efficiënter te maken.
Gerben Hoogendorp
Gerben Hoogendorp is afgestudeerd als Elektrotechnisch ingenieur, in de richting van de energietechniek. Daarna is hij gepromoveerd op de toepassing van kabels in Nederlandse 380 kV hoogspanningsnetten. Gerben is sinds 2015 werkzaam bij de HHS als docent bij de opleiding Elektrotechniek waar hij invulling geeft aan de leerlijn Energietechniek. Binnen het lectoraat houdt hij zich o.a. bezig met simulatiestudies van nieuwe toekomstige elektriciteitsnetten.
g.hoogendorp@hhs.nlMartijn Kruijsse
Martijn Kruijsse begon een studie geneeskunde die hij afrondde met een doctoraal, waarna hij aan de TU-Delft Werktuigbouw studeerde, in de thermodynamische richting. Hij werkte lang in het bedrijfsleven, 7 jaar bij een groot technisch adviesbureau in de gezondheidszorg en daarna 18 jaar in de maakindustrie als hoofd van een intern adviesbureau en als CIO. Na een periode van 4 jaar als zelfstandig ondernemer werkte Martijn 3 jaar als opleidingsmanager Werktuigbouw bij de Haagse Hogeschool. Sinds zomer 2021 zet hij zich in bij het lectoraat Energy in Transition (EiT), met een intrinsieke motivatie om met zijn diverse achtergrond een bijdrage te kunnen leveren aan de grote opgave om de energy transitie in Nederland vorm te geven. Zijn activiteiten liggen in de combinatie van optimale verbinding bewerkstelligen tussen onderzoek en onderwijs, projectmanagement bij onderzoeksprojecten en last but not least een inhoudelijke bijdrage leveren aan het onderzoek bij EiT.
p.m.d.kruijsse@hhs.nlGide de Ruijter
Gide de Ruijter is afgestudeerd bij de studie Lucht en Ruimtevaart Techniek aan de TU Delft. Momenteel is hij docent werktuigbouwkunde bij de Haagse Hogeschool en actief in het lectoraat Energy in Transition. Hierbij ligt de focus op verduurzaming van de gebouwde omgeving waarbij modelering en data analyse de belangrijkste onderdelen zijn. Dit gebeurt in de projecten H2 Heating en Brains4Buildings.
Arie Taal
ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Arie-Taal-3
Pepijn van Willigenburg
Pepijn is Technische Bedijfskundige, zoals hij zelf zegt weet hij van alles van een beetje. Pepijn is actief binnen de wereld van gelijkspanning, vooral als business developer van nieuwe projecten en als projectleider van lopende projecten. Projecten lopen uiteen van het ontwikkelen van onderwijs, zoals in het ERASMUS+ DCT-REES project tot en met gespecialiseerde technische R&D in het DC domestic appliances project.
p.vanwilligenburg@hhs.nlDiëgo Zuidervliet
ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Diego-Zuidervliet-2
Astrid Jansen
Coördinator van alle lopende zaken binnen het lectoraat.
Over de lector
dr. ir. ing. Sander Mertens
Nevenfuncties
- Raad van Advies Energy Common Leidschendam-Voorburg
- Raad van Advies I-EM Delft
- Lid lectorenplatform Urban Energy
- Lid stuurgroep Energy Switch
- Lid Het Groene Brein
https://www.researchgate.net/profile/Sander-Mertens
Projecten
Energietransitie LV
Net als alle Nederlandse gemeenten heeft Leidschendam-Voorburg de opgave om het gasnet los te laten. Kenniscentrum Mission Zero is gevraagd om vanuit meervoudig perspectief mee te denken over de realisatie van dit vraagstuk.
NEWRAIL
Hydrogen Heating Studies
Het TransAct-model, voor een leven lang leren in de installatiewereld
Energietransitie HTM
B4B Brains for Buildings
Afgeronde projecten
- Kennis- en praktijkcentrum voor Energietransisitie (KPE)
- DCT-REES
- DCDA
- HP Launch
Publicaties
Artikel
Veel energie nodig? Combineer zon en wind!
Artikel
Wind resource characteristics and energy yield for micro wind turbines integrated on noise barriers – An experimental study.
Artikel
First step to full DC-potential:improving energy efficiency in household equipment
Publicatielijst
T. Čurčić, R. R. Kalloe, M. A. Kreszner, O. van Luijk, S. Puertas Puchol, E. Caba Batuecas, T. B. Salcedo Rahola ‘Gaining insights into dwelling characteristics using machine learning for policy making on nearly zero-energy buildings with the use of smart meter and weather data’, J. sustain. dev. energy water environ. syst., vol. N/A, no. N/A, pp. 0–0, Mar. 2021, http://dx.doi.org/10.13044/j.sdewes.d9.0388.N. Chrysochoidis-Antsos, G. J. W. van Bussel, J. Bozelie, S. M. Mertens, and A. J. M. van Wijk, ‘Performance Characteristics of A Micro Wind Turbine Integrated on A Noise Barrier’, Energies, vol. 14, no. 5, p. 1288, Feb. 2021, http://dx.doi.org/10.3390/en14051288.
A. Taal and L. Itard, ‘P&ID-based symptom detection for automated energy performance diagnosis in HVAC systems’, Automation in Construction, vol. 119, p. 103344, Nov. 2020, http://dx.doi.org/10.1016/j.autcon.2020.103344.
A. Taal and L. Itard, ‘P&ID-based automated fault identification for energy performance diagnosis in HVAC systems: 4S3F method, development of DBN models and application to an ATES system’, Energy and Buildings, vol. 224, p. 110289, Oct. 2020, http://dx.doi.org/10.1016/j.enbuild.2020.110289.
A. Taal and L. Itard, ‘Fault detection and diagnosis for indoor air quality in DCV systems: Application of 4S3F method and effects of DBN probabilities’, Building and Environment, vol. 174, p. 106632, May 2020, http://dx.doi.org/10.1016/j.buildenv.2019.106632.
S. M. Mertens, ‘Supply-side management of wind and solar PV’, presented at the 15th SDEWES conference, Cologne, Germany, Sep. 2020.
P. J. van Duijsen and D. C. Zuidervliet, ‘Structuring, Controlling and Protecting the DC Grid’, in 2020 International Symposium on Electronics and Telecommunications (ISETC), Timisoara, Romania, Nov. 2020, pp. 1–4, http://dx.doi.org/10.1109/ISETC50328.2020.9301065.
P. J. van Duijsen, D. C. Zuidervliet, and J. B. Woudstra, ‘Electronic Learning Experience Setup : Power Electronics and Electrical Drive Education’, in 2020 43rd International Convention on Information, Communication and Electronic Technology (MIPRO), Opatija, Croatia, Sep. 2020, pp. 1549–1554, http://dx.doi.org/10.23919/MIPRO48935.2020.9245230.
N. Chrysochoidis-Antsos, A. V. Amoros, G. J. W. van Bussel, S. M. Mertens, and A. J. M. van Wijk, ‘Wind resource characteristics and energy yield for micro wind turbines integrated on noise barriers – An experimental study’, Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics, vol. 203, p. 104206, Aug. 2020, http://dx.doi.org/10.1016/j.jweia.2020.104206.
B. de Keijzer, P. de Visser, V. García Romillo, V. Gómez Muñoz, D. Boesten, M. Meezen and T. B. Salcedo Rahola ‘Forecasting residential gas consumption with machine learning algorithms on weather data’, E3S Web Conf., vol. 111, p. 05019, 2019, http://dx.doi.org/10.1051/e3sconf/201911105019.
P. J. van Duijsen, D. C. Zuidervliet, and M. Dirksen, ‘Enhancing laboratory learning experience: A new experimental set-up for power electronics and electrical drive education’, Budapest, Hungary, Sep. 2019, pp. 370–379, [Online]. Available: https://www.sefi.be/wpcontent/uploads/2019/10/SEFI2019_Proceedings.pdf.
P. J. van Duijsen, J. B. Woudstra, and D. C. Zuidervliet, ‘Requirements on Power Electronics for converting Kitchen Appliances from AC to DC ’, Wellington, South Africa, 2019, pp. 190–197, https://ieeexplore.ieee.org/document/8734392.
P. van Duijsen, J. Woudstra, and D. Zuidervliet, ‘Control and Protection in Low Voltage DC Grids’, SSRN Journal, 2019, http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3638072.
B. Nanhekhan, J. Woudstra, and P. van Duijsen, ‘Brushed universal motor controller for DC-grids’, in 2018 19th International Conference on Research and Education in Mechatronics (REM), Delft, Jun. 2018, pp. 153–158, http://dx.doi.org/10.1109/REM.2018.8421781.
P. van Duijsen, W. Akerboom, and J. Woudstra, ‘Combined DC/AC supply on a single distribution cable’, in 2018 7th International Energy and Sustainability Conference (IESC), Cologne, May 2018, pp. 1–8, http://dx.doi.org/10.1109/IESC.2018.8439962.
P. J. van Duijsen, J. Woudstra, and P. van Willigenburg, ‘Educational setup for Power Electronics and IoT’, in 2018 19th International Conference on Research and Education in Mechatronics (REM), Delft, Jun. 2018, pp. 147–152, http://dx.doi.org/10.1109/REM.2018.8421802.
In de media
- Warmtetransitie in de wijk - Elke buurt zijn eigen bron - Den Haag Centraal - 2-12-2021
- Interview Sander Mertens “Op naar microgrids met burgerparticipatie” - TVVL Magazine - 29-06-2021
- Interview Peter van Duijsen “Decentraal grid? Neem het spanningsniveau als communicatiemiddel” - TVVL Magazine - 02-04-2021
- Kennissessie: Waterstof in de gebouwde omgeving - RVO 08-06-2021
- Een prille maar serieuze trend: baas in eigen warmtebron - 04-02-2021
- Webinar van de St. Gelijkspanning over Droop Control - YouTube 16-10-2020
- Waarom gelijkspanning? Interview met Sander Mertens, YouTube 18-09-2020
- Waarom Gelijkspanning? column Sander Mertens - Stichting Gelijkspanning Nederland 06-09-2020
- America proefkonijn: zonnepanelen langs het spoor - De Limburger 09-06-2020
- Sander Mertens: ’Crisis kan energietransitie versnellen’ - Vakblad voor de Bloemisterij 28-04-2020
- Gedurfde plannen voor Zoetermeer na Techaton - Voorburgs Dagblad 22-11-2019
- Lector Haagse Hogeschool onderneemt actie tegen fossiele brandstof: Werk aan de winkel, voor het te laat is - AD 21-10-19
- Just a moment met Mbaimbai Fhatuwani Moses (1/2) - H|Nieuws 18-06-2019
- Just a moment met Mbaimbai Fhatuwani Moses (2/2) - H|Nieuws 20-06-2019
- Een duo-interview tussen twee voorstanders van de energietransitie - ROC Mondriaan