Lectoraat Energy in Transition
De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is cruciaal voor het voortbestaan van de wereld. Hoe gaan we in de toekomst in onze energie voorzien? Die vinden we door een uitstapje naar de toekomst. In die toekomst zijn we met zoveel mensen dat alles op duurzame energie moet werken. Maar vraag en aanbod van duurzame energie matchen vaak niet en de balans is wel noodzakelijk.
Met het inzicht in die toekomst moeten we nu slimme keuzes maken. In ons lectoraat hebben we de keuze gemaakt om te werken aan: Smart Multi Commodity Grids en systeem keuzes met een focus op het matchen van vraag en aanbod van energie.
We doen onze toegepaste onderzoeken op het gebied van techniek en economie, in de sectoren: gebouwde omgeving, industrie, landbouw en vervoer maar beperken ons niet tot een bepaalde sector omdat juist de integrale benadering zo veel meerwaarde heeft en deze sector grenzen geen basis hebben in energietransitie.
Ontwikkeling energietransitie
Suzanne van Dijk
Suzanne van Dijk is van origine architect en bouwtechnoloog. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest bij een architectenbureau heeft ze bij de TUDelft onderzoek gedaan naar het sluiten en verbinden van kringlopen in de gebouwde omgeving op het gebied van materiaal, energie en water. Ook heeft ze bijgedragen aan de ontwikkeling van de ecologische wijk Groene Mient. Nu werkt ze als hogeschooldocent bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Binnen de opleiding geeft ze de vakken Systeemdenken en Circulaire Ruimtelijke Ontwikkeling. Ook coördineert ze de minor Energy Transition & BE Smart en vervult een rol in de curriculumcommissie en toetscommissie. Bij het lectoraat doet ze onderzoek binnen de casus Groene Mient met als doel tot haalbare businessmodellen voor de energietransitie te komen.
s.vandijk@hhs.nlJoep de Groot
Docent werktuigbouwkunde. Waar ik vooral les verzorg rondom systeemdenken, simuleren, energietechniek en het vak algemene duurzaamheid bij de minor sustainable Energy Transistion. Bij het lectoraat hou ik me vooral bezig met het ontwikkelen van simulatiemodellen voor het rekenen aan duurzame energietechnieken.
j.a.degroot@hhs.nlOda Kok
Oda Kok is al jaren zowel professioneel als privé betrokken bij duurzaamheid en energietransitie. Vanaf 2008 ontwikkelde zij met collega’s de opleiding Climate & Management (nu Ruimtelijke Ontwikkeling); een opleiding die zich richt op de gebouwde omgeving in het licht van klimaatverandering. Vanaf 2018 is zij projectleider vanuit De Haagse Hogeschool bij het Kennis- en Praktijkcentrum Energietransitie (KPE) dat zich richt op het vernieuwen van de opleidingen voor de studenten van het ROC Mondriaan die een opleiding volgen binnen de bouw- en installatiesector. In het KPE werken studenten van het mbo en hbo werken samen aan onderwijsprojecten die gerelateerd zijn aan het onderzoek van het lectoraat. Oda werkt met Sander Mertens samen binnen zijn landelijke activiteiten bij De Uitdaging en lectorenplatform Urban Energy.
o.m.p.kok@hhs.nlTadeo Baldiri Salcedo Rahola
Modelling and data analysis of energy systems and innovative learning methods. Currently working on modelling of household heating systems, HP launch project*, and forecasting of energy use with machine learning methods, Opschaler project*. Analysis of energy use and generation of Net Zero Energy Buildings. Development of digital learning material and methods for energy installations, Installaties 2020* project. Use of research-based education to carry on applied research within the bachelor education program. Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Tadeo_Baldiri_Salcedo_Rahola
t.b.salcedorahola@hhs.nlArie Taal
Arie Taal is afgestudeerd bij de Technische Universiteit Delft vakgroep Klimaatregeling. Na gewerkt te hebben bij installatietechnische adviesbureaus is hij docent bij de opleiding Werktuigbouwkunde geworden waar hij o.a. onderwijs op gebied van energietechniek heeft ontwikkeld en verzorgd. Ook is het projectleider geweest van het project Climasim. Zijn expertise ligt op energietechniek, installatietechniek, modelleren en simuleren. Huidig is hij is o.a. coördinator van de minor Sustainable Energy Technology. In het lectoraat ontwikkelt hij simulatiesoftware t.b.v. energienetwerken.
a.c.taal@hhs.nlAlexander van Verseveld
Contact:
a.vanverseveld@hhs.nlJohan Woudstra
Johan Woudstra werkt als hogeschoolhoofddocent bij Elektrotechniek. Daar is hij verantwoordelijk voor de elektrische energietechniek richting. Voor het lectoraat werkt hij aan “Gelijkspanning breng(t) je verder” onderzoek. Kan gelijkspanning de nieuwe elektrische energiedrager worden in plaats van wisselspanning?
j.b.woudstra@hhs.nlGerben Hoogendorp
Gerben Hoogendorp is afgestudeerd als Elektrotechnisch ingenieur, in de richting van de energietechniek. Daarna is hij gepromoveerd op de toepassing van kabels in Nederlandse 380 kV hoogspanningsnetten. Gerben is sinds 2015 werkzaam bij de HHS als docent bij de opleiding Elektrotechniek waar hij invulling geeft aan de leerlijn Energietechniek. Binnen het lectoraat houdt hij zich o.a. bezig met simulatiestudies van nieuwe toekomstige elektriciteitsnetten.
Pepijn van Willigenburg
Pepijn is Technische Bedijfskundige, zoals hij zelf zegt weet hij van alles van een beetje. Pepijn is actief binnen de wereld van gelijkspanning, vooral als business developer van nieuwe projecten en als projectleider van lopende projecten. Projecten lopen uiteen van het ontwikkelen van onderwijs, zoals in het ERASMUS+ DCT-REES project tot en met gespecialiseerde technische R&D in het DC domestic appliances project.
Over de lector
dr. ir. ing. Sander Mertens
Sander Mertens begon zijn studie aan de Technische Hogeschool van Haarlem, studierichting Werktuigbouwkunde, waarna hij zich wilde verdiepen en koos voor een studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Na een tijdje gewerkt te hebben in het bedrijfsleven is hij teruggekeerd naar de TU Delft om te promoveren bij Lucht en Ruimtevaart op windenergie in de gebouwde omgeving. Tijdens zijn promotietraject heeft hij de afdeling windenergie/bouwfysica opgezet bij het ingenieursbureau DHV. Daarna heeft hij Ingreenious opgericht om Internationaal advieswerk te doen en werkte hij onder andere 9 jaar in zijn eigen bedrijf Windchallenge aan projecten in de windenergie. In augustus 2018 werd hij benoemd tot lector Energy in Transition. Naast zijn werk als lector aan de Haagse Hogeschool bekleedt hij een KIVI-leerstoel.
s.mertens@hhs.nlProjecten
Businesscase voor Living Lab Smart Grid (Groene Mient)
Het doel van het onderzoek is komen tot een levensvatbare businesscase, gericht op de technische en economische haalbaarheid van klein schaal peer-to-peer stroom en warmte energie levering via de analyse van een pilot case van Living Lab Groene Mient. Lees verderSimulatiemodel zonnepanelen
Ontwikkeling van een simulatiemodel voor het berekenen van de opbrengst van willekeurig georienteerde zonnepanelen. Doel is inzicht en antwoord kunnen geven op de vraag of alternatieve orientatie van zonnepanelen een sigificante rol kan spelen in het beter matchen van aanbod van zonne energie op de actuele vraag. Lees verderSmart Huis
Het gebruik van hernieuwbare energie zoals windenergie en energie van zonnepanelen is zeer belangrijk voor een beter milieu. De energieproductie van windenergie en zonnepanelen kan vaak schommelen, afhankelijk van het weer en tijd, soms is de productie heel hoog en soms heel laag. Dus een Smart Energy Controller is nodig om de energiedistributie efficiënt te maken. Lees verderEconomische consequenties bij gebruik waterstof
Tijdens het project wordt getracht om de economische impact van waterstof in de energiebehoefte in kaart te brengen. Er wordt vooral een focus gelegd op de route die waterstof heeft. Vanaf het begin, de aanmaak van waterstof tot en met het gebruik in een huiselijke omgeving. De nadruk in huiselijke omgeving zal vooral gaan liggen op verwarming. Lees verderKennis- en praktijkcentrum voor Energietransitie (KPE)
Het KPE wil bijdragen aan de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, waar veel veranderingen plaatsvinden op het gebied van energietransitie. Om deze kloof te dichten wordt kennis gedeeld en zo wordt de ‘Next professional’ opgeleid. Het KPE richt zich voornamelijk op de studenten, docenten in de reguliere opleidingen van het ROC Mondriaan die een opleiding volgen binnen de bouw- en installatiesector. Lees verderPublicaties
Artikel
Wind resource characteristics and energy yield for micro wind turbines integrated on noise barriers – An experimental study.
Artikel
First step to full DC-potential:improving energy efficiency in household equipment
In de media
- Gedurfde plannen voor Zoetermeer na Techaton - Voorburgs Dagblad 22-11-2019
- Lector Haagse Hogeschool onderneemt actie tegen fossiele brandstof: Werk aan de winkel, voor het te laat is - AD 21-10-19
- Just a moment met Mbaimbai Fhatuwani Moses (1/2) - H|Nieuws 18-06-2019
- Just a moment met Mbaimbai Fhatuwani Moses (2/2) - H|Nieuws 20-06-2019
- Een duo-interview tussen twee voorstanders van de energietransitie - ROC Mondriaan