Lectoraat Smart Sustainable Manufacturing
Hoe lever je producten zoals warmtepompen, satellieten, melkrobots, of sensoren af met een ‘duurzaamheidspaspoort’ en hoe ga je als leverancier bijdragen aan slimmere producten die - gemeten over hun totale levensduur - zo duurzaam mogelijk zijn? Kunnen productielijnen zelflerend worden, zodat ze in staat zijn om zelf assemblage-instructies te bedenken voor nieuwe producten en kwaliteitstesten voor te stellen? Hoe schakel je als leverancier en producent van een airco-unit over naar het leveren van ‘airco-as-a-service’?
Digitalisering en automatisering maken het mogelijk om productiesystemen slimmer te maken. Hierdoor kun je ingewikkelde producten tegen een redelijke kostprijs in de regio maken. Met behulp van sensoren kunnen gegevens over het gebruik en de ‘gezondheid’ van een product over zijn hele levensduur worden geobserveerd. Dit is heel nuttig, bijvoorbeeld om voorspellingen over benodigd onderhoud te kunnen doen, maar ook om als leverancier heel actief bij te dragen aan het verlengen van de levensduur en het product duurzamer te maken. Het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing richt zich op het ontwikkelen van geautomatiseerde, flexibele en gedeelde productiefaciliteiten voor prototypes en kleine series, waarin geëxperimenteerd en geleerd kan worden van elkaar, en op het ontwikkelen van ‘waardeketens’ voor duurzame ‘Product-Services’ (een Product-Service is het aanbieden van een dienst in plaats van het product zelf, denk bijvoorbeeld aan de Swap-fiets).
Duurzaamheid vindt het lectoraat belangrijk: slim (her)gebruik van materialen, maar ook duurzaam inzetten van medewerkers in een productieproces. Samenwerken is het andere kernwoord: samenwerken in de keten, slimme samenwerking tussen mensen en robots in een productieproces, ‘samenwerken’ in ‘factory-as-a-service’. Tot slot: uitwisselbaarheid. Uitwisselbaarheid van gegevens tussen robots, tussen het engineering- en het maakproces, tussen verschillende partijen die een product beheren, of tussen componenten om de levensduur van een product te verlengen etc.
Het lectoraat is per 1 januari 2021 van start gegaan. In de komende maanden wordt er gestart met concrete onderzoeksprojecten.
Team
Pim de Jong
Wouter Hijink
Edwin van Noort
Rufus Fraanje
Mirjam Zijderveld
Sander Limonard
Pim de Jong
Pim de Jong is junior onderzoeker op het gebied van mixed reality toepassingen als onderdeel van Industrie 4.0. Hij is opgeleid tot industrieel product ontwerper in Rotterdam. Hierna is hij als projectingenieur werkzaam geweest in verschillende sectoren zoals energieopslag, agrotechniek en EV-infrastructuur. Na een korte periode als freelance ontwerper op het gebied van de circulaire economie is hij in 2022 begonnen als onderzoeker aan De Haagse Hogeschool. Binnen het lectoraat is Pim belast met de vraag hoe we bedrijven de mogelijkheden van mixed reality voor hun organisatie kunnen laten ontdekken. Dit doet hij door interactieve workshops te organiseren voor het MKB in de regio. Hij wordt hierbij ondersteund door minor-studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design.
p.dejong-3@hhs.nlWouter Hijink
Wouter Hijink is hogeschooldocent bij de opleiding Werktuigbouwkunde. Binnen deze opleiding is hij ook de coördinator van de doorlopende leerlijn BARS (Besturen, Automatiseren, Regeltechniek en Systeemkunde). Wouter heeft gestudeerd aan de TU Delft en heeft naast de opleiding Werktuigbouwkunde de specialisatie Regeltechniek afgerond. De afgelopen jaren heeft hij onder meer gewerkt voor de TU Delft, Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool.
w.j.hijink@hhs.nlEdwin van Noort
ResearchGate profiel
Rufus Fraanje
ResearchGate profiel
Mirjam Zijderveld
Sander Limonard
Sander Limonard is projectleider namens De Haagse Hogeschool binnen het SMITZH-consortium. Voor meer informatie over het project Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland klik hier.
Daarnaast geeft hij les en begeleidt hij afstudeerders op het gebied van businessmodellen, ondernemerschap en innovatie.
ResearchGate profiel
Over de lector
dr. ir. Jenny Coenen
Nevenfuncties
Docent Scheepvaart & Transport College Rotterdam (Master Shipping & Transport, HBO Maritieme Techniek Deeltijd)
Partner Marstrat (adviesbureau voor de maritieme industrie)
j.m.g.coenen@hhs.nl
Onderzoekslijnen
- Ontwikkelen van coöperatieve en flexibele productiefaciliteiten voor prototypes en kleine series, waarin geëxperimenteerd en geleerd kan worden van elkaar;
- Circulair en duurzaam produceren;
- Ontwikkelen en implementeren van ‘Smart Manufacturing-bouwstenen’ waarin best-practices gebundeld worden tot bouwstenen voor productieautomatisering die laagdrempelig geïmplementeerd kunnen worden.
Projecten
Hololens-Mixed Reality op de werkvloer
TranSIT-Transferable Smart Industry Templates
Een belangrijk deel van de MKB bedrijven in onze regio engineert en assembleert custom of kleine series producten. De nadruk ligt op korte doorlooptijden en hoge kwaliteit. Kwaliteitscontrole is erg belangrijk. Procesverbeteringen zijn vrijwel altijd gericht op verminderen van fouten, zoeken en onnodige handelingen. Maar ze willen niet in de verkeerde technologie of werkwijze investeren en zijn erg beducht op vendor lockin of langdurige trajecten met externe adviseurs. Automatisering van productiestappen ‘as-such’ is vanwege het enkelstuks/kleine series karakter alleen interessant als de programmeerinspanning beperkt en de return of investment (ROI) kort is.
RE/manufacturing LAB
Groene-voornemens
Natuurlijk -en gelukkig!- zijn we niet de enigen op de Haagse die zich hier druk over maken. Dit project begint vooral op het ‘technische domein’, maar natuurlijk hopen we de link te leggen naar alle andere mooie Haagse initiatieven op het gebied van duurzaamheid.