Lectoraat Oncologische zorg
Patiënten hebben meestal maar één wens: dat ze zo snel en goed mogelijk worden geholpen met hun gezondheidsproblemen. Op dat ‘zorgpad’ willen ze geen barrières ervaren. In de praktijk blijken ziekenhuisopname en -ontslag echter knelpunten te zijn. Terwijl er met een betere voor- en nabehandeling vaak nog veel gezondheidswinst te behalen is.
Het lectoraat Oncologische Zorg slaat een brug tussen de eerste en tweede lijn en doet onderzoek naar praktische toepassingen die (kanker)patiënten ten goede komen. Fysiotherapie om zo vitaal mogelijk te blijven tussen twee chemokuren. Huidtherapie om pijn aan operatielittekens te voorkomen of verlichten. Thuisconsulten met behulp van Google Glass. Allemaal oplossingen die de zorg minder duur maken en op lange termijn waarschijnlijk leiden tot gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.
Het lectoraat Oncologische Zorg werkt nauw samen met Haaglanden Medisch centrum (HMC) en zorginstituten in de regio. We zetten onderzoek op in samenwerking met deze partners. Zo is het mogelijk om door je masters of tijdens je duale opleiding opleiding in contact te komen met onderzoek en daardoor een verdere verdieping van je vak. We faciliteren onderzoeksplekken in de regio en werken daar nauw samen met de opleidingen Revalidatie, Technologie voor Gezondheid en Voeding en Diëtetiek.
Team
Maureen Thodé
Natalie Janse
Managementassistent
Amber Barten MSc
Roukayya Oueslati
Mark Vondenhoff
Sander Kerstens
Lottie Kuijt-Evers
Mariëlle Schut
Maureen Thodé
Maureen Thodé studeerde af in de algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht met een specialisatie in strategische human resource management waarbij haar mainfocus in onderzoek arbeidsgerelateerde vraagstukken waren. Daarna is zij aan de slag gegaan als onderzoeker bij het Amsterdam UMC en hield zij zich bezig met projecten gericht op gezamenlijke besluitvorming bij levensverlengende behandelbeslissingen. Dit onderzoek heeft zij voortgezet als PhD kandidaat bij het lectoraat Oncologie van de Haagse Hogeschool en de sectie interne acute geneeskunde van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Fundamenteel zijn voor mij gelijke kansen voor iedere patiënt ongeacht gezondheidsverschillen en/of de culture achtergrond. Vandaar probeer ik met mijn onderzoek een brug te bouwen tussen patiënt en zorgverlener, en samen te werken naar optimale begrijpelijke begeleiding van patiënten met gelijke kansen voor iedere patiënt. Eveneens werkt zij als docent(ontwikkelaar) voor de opleiding verpleegkunde van de Haagse Hogeschool, en is haar focus internationalisering, diversiteit en inclusie.
+31628052753M.thode@hhs.nl
Managementassistent
Natalie Janse
Natalie Janse is managementassistente van 4 lectoraten van de faculteit Gezondheid Voeding en Sport. Namelijk de lectoraten Oncologische Zorg, Relationele Zorg, Revalidatie en Technologie en Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport.
Zij is afgestudeerd aan de Haagse Academie voor Lichamelijk Opvoeding (HALO). Vanuit die achtergrond heeft zij affiniteit met sport en bewegen en een gezonde leefstijl. Door overzicht te behouden en praktische zaken op te pakken weet zij teamleden te ondersteunen in hun werkzaamheden.
n.janse@hhs.nl
Amber Barten MSc
Amber Barten is docent bij de opleiding Huidtherapie. Zij is praktijkinstructeur en afstudeerbegeleider. Daarnaast coacht Amber studenten in het doen van onderzoek en het samenwerken daarin. Binnen het lectoraat Oncologische Zorg doet Amber onderzoek naar het herkennen van huidkanker laesies door huidtherapie. Dit met het oog op een mogelijke bijdrage van huidtherapeuten bij het screenen van huidkanker om op deze manier de druk op de zorg te kunnen verlagen. Daarnaast probeert Amber verbinding te leggen tussen praktijk en onderwijs door samen met collega’s opdrachten te werven vanuit de praktijk en deze in te bedden in het onderwijs.
A.barten@hhs.nlRoukayya Oueslati
Als gezondheidswetenschapper, arabist en religiewetenschapper houdt Roukayya Oueslati zich vanuit het lectoraat Oncologische Zorg, in samenwerking met het LUMC, twee dagen per week bezig met onderzoek naar gedeelde besluitvorming (shared decision-making) in de oncologische zorg. Zij kijkt daarbij naar waardensystemen van zorgverleners, patiënten en naasten en naar hoe deze zich ten opzichte van elkaar verhouden in een interculturele context. Op basis van deze inzichten wil Roukayya gedeelde besluitvorming in een interculturele context optimaliseren. Naast dit onderzoek geeft zij twee dagen per week onderwijs bij de opleiding HBO-V.
r.oueslati@hhs.nlMark Vondenhoff
Mark Vondenhoff heeft biologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heeft daarna jarenlang fundamenteel biomedisch onderzoek gedaan. In het bijzonder op het gebied van de ontwikkeling van het immuunsysteem. Mark is gepromoveerd op de ontwikkeling van secundair lymfoïde organen en heeft als postdoctorale researcher gewerkt aan de ontwikkeling van immuun-cellen in de menselijke huid. Hij werkt sinds 2011 aan De Haagse Hogeschool en is daar hogeschool hoofddocent bij de opleiding Huidtherapie.
Bij het lectoraat Oncologie neemt Mark Vondenhoff een halve dag per week deel aan de kenniskring op het gebied van onderzoek naar huidkanker. Het onderzoek waar hij geïnteresseerd in is zit met name op het vlak van risico-signalering van huidkanker bij patiënten met een huidprobleem.
Naast onderzoek naar de risico-signalering van huidkanker is Mark Vondenhoff ook geïnteresseerd in ander onderzoek op het gebied van (paramedische) huidzorg en huidkanker. Hiertoe zet hij regelmatig opdrachten uit voor studententeams. Zowel voor studentenprojecten op het gebied van onderzoek met het doel kennis te vergroten als ontwikkelprojecten waarbij studenten praktische oplossingen maken. Dit doet hij binnen afstudeeronderwijs van de opleiding Huidtherapie. Maar ook binnen de minor Huidzorg Onderzoek in de Praktijk en de minor Huidzorg Innovatie Project. Meer weten over bovenstaande minoren? Bekijk deze video.
Sander Kerstens
Na een opleiding Fysiotherapie studeerde Sander bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Sander werkte als docent fysiotherapie en had een eigen praktijk, voordat hij de overstap maakte naar het verpleegkunde onderwijs. Een mooie manier om diverse disciplines met elkaar te combineren.
Sander begeleidt diverse onderzoeksgroepen binnen de minor Oncologie. Ook doet hij onderzoek naar leefstijlinterventies voor, tijdens en na de behandeling bij mensen met darmkanker voor het lectoraat Oncologische Zorg. De vraag hoe je patiënten tot ander gedrag kan krijgen, die de kwaliteit van leven verhoogd en het behandeltraject verbeterd is, een vraag die goed aansluit bij zijn ervaring als fysiotherapeut.
Naast het werk voor het lectoraat is Sander momenteel ook werkzaam bij de opleiding HBO-Verpleegkunde en is daar ook internationaal coördinator. De verbinding zoeken met buitenlandse partners is een belangrijke drijfveer voor hem. Hiernaast haalt hij nog steeds veel plezier uit het geven van diverse sportlessen.
Lottie Kuijt-Evers
Over de lector
dr. Joost van der Sijp MD
Joost van der Sijp is sinds 1993 werkzaam als chirurg. Van der Sijp is opgeleid in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het UMC in Utrecht. Voor zijn promotieonderzoek werkte hij één jaar in het St. Mark’s Hospital in Londen. Na zijn opleiding was hij werkzaam in het AMC te Amsterdam, de Daniël den Hoed-kliniek in Rotterdam en het VUmc in Amsterdam. Vanaf 2005 is hij chirurg-oncoloog in Haaglanden Medisch Centrum. Zijn belangstelling en expertise liggen vooral op het vlak van borstkanker en de oncologische chirurgie van het maag-darmstelsel. Van der Sijp vervult meerdere bestuurlijke functies, zowel binnen als buiten het ziekenhuis en heeft zitting in diverse adviesorganen op het gebied van oncologische zorg.
+31 (0)6 - 53 68 58 50j.r.m.vandersijp@hhs.nl
Nevenfuncties Joost van der Sijp
- Chirurg-oncoloog Haaglanden Medisch Centrum
- Redactieraad Nederlands Tijdschrift voor Palliatie
- Adviesraad van de Federatie van medisch specialisten
- Redactielid van “Medisch Specialist”
- Eigenaar Foonco BV, consultancy in de zorg
- Oprichter en mede eigenaar GreenCycl Bv
- Chief medical Buyer Haaglanden Medisch Centrum
Projecten
De Ziekenhuiskamer van de Toekomst
Met alle (technologische) ontwikkelingen die nieuwe mogelijkheden bieden, kan de inrichting van ziekenhuiskamers in de toekomst beter en efficiënter worden. Zo kan een patiënt sneller herstellen als in de ziekenhuiskamer mogelijkheden voor bewegen zijn. En het automatiseren van metingen kan zorgpersoneel ontlasten. De lectoraten Oncologische Zorg en Technologie voor Gezondheidszorg doen samen met HMC Antoniushove onderzoek naar welke vernieuwingen thuishoren in de Ziekenhuiskamer van de Toekomst.
Gezonde leefstijl voor kankerpatiënten (Medical Delta Living Lab Better In Better Out)
Studentenprojecten Lectoraat Oncologische Zorg 2017-2019
In de media
- ‘Het beste OenG-artikel 2020’
- Slim bed neemt taken verpleegkundige over - haaglandenmc.nl 30-01-2020
- ‘Kwaliteit van zorg bepaal je niet door het aantal vinkjes’ - H|NIEUWS 21-02-2017
- Meer aandacht voor kankerpatiënten in de regio - H|NIEUWS 15-02-2017
- Lectoraat Oncologische Zorg: ‘Doorbraak voor studenten’ - H|NIEUWS 20-10-2016