Introductie

Hoe kunnen we in de regio Haaglanden in de jeugdhulp meer inzetten op preventie en het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken en voorzieningen versterken? Hoe zorgen we dat professionals uitgaan van de mogelijkheden van jeugdigen, hun ouders en hun netwerk in het bieden van passende zorg?

Wat hebben professionals nodig om kleine opvoed- en opgroeizorgen niet onnodig te problematiseren (normalisering) en kwetsbaarheden in opvoeden en opgroeien te accepteren (ontzorgen)?

Over het lectoraat

Met praktijkgericht onderzoek draagt het lectoraat bij aan het realiseren van bovenstaande centrale uitgangspunten van de transformatie en daarmee aan een effectievere jeugdhulp.

De onderzoeken van het lectoraat geven daarnaast inzicht in:

  • de factoren die het effectief en in samenwerking opereren van jeugdhulpprofessionals beïnvloeden
  • de kennis en competenties die daarvoor vereist zijn
  • de optimale samenstelling van de lokale teams
  • en de werkzame factoren in de governance van lokale jeugdhulpstelsels.  

Het lectoraat doet dit in nauwe samenwerking met het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden, waarin gemeenten en jeugdhulpinstellingen deelnemen.

Lees meer over onze onderzoekslijnen, onze methodologie en onze groeiambities in ons meerjarenplan.

Over de lector

dr. Rob Gilsing

Rob Gilsing studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, afstudeerrichting Internationale Betrekkingen. Bij dezelfde vakgroep Politicologie deed hij vervolgens onderzoek naar de relatie tussen burger en lokaal bestuur. Vanaf 1996 werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en deed onderzoek naar lokaal jeugdbeleid. Hierop promoveerde hij in 2005. Andere belangrijke onderzoekslijnen bij het SCP waren lokaal sociaal beleid en lokaal Wmo-beleid. In 2009 werd hij hoofd van de onderzoeksgroep Jeugd, opvoeding en onderwijs bij het Verwey-Jonker Instituut. Daar onderzocht hij de transitie en transformatie van de jeugdhulp – naast een breed scala aan andere onderwerpen. Sinds 1 mei 2018 is Rob lector Jeugdhulp in Transformatie.

Nevenfuncties

  • Lid Adviesraad Sociaal Domein gemeente Boxtel
  • Bestuurslid Stichting De Kleine Aarde 

+31 (0)6 - 83 92 19 91
[email protected]

LinkedIn profiel

Rob Gilsing

De transformatie van de jeugdhulp behoort tot de meest ingrijpende innovaties in het sociaal domein. Het vraagt het nodige van vele betrokken partijen en succes vergt een lange adem

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek - kennis en inzichten - te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.


Ontmoet ons team

Team Jeugdhulp in Transormatie

Projecten

Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming

Door participatief actieonderzoek wordt inzicht gecreëerd in het verloop en de opbrengsten van de proeftuin in regio Haaglanden. Deze proeftuin geeft invulling aan hoe kind- en gezinsbescherming eruit moet komen te zien.

Lees meer

Platform Jeugdhulpprofessionals Haaglanden

Dit project creëert een podium voor jeugdhulpprofessionals om met elkaar in gesprek te gaan over de professionele ruimte. Op deze wijze wordt zichtbaar gemaakt wat beter kan.

Lees meer

Leren op Spanning

Dit project verkent de balans tussen de professionele ruimte en de druk van voorschriften, het onderzoekt hoe jeugdhulpprofessionals met spanning kunnen omgaan en wat organisaties kunnen doen om hierin te blijven leren.

Lees meer

Nieuws

17 februari 2025

Algemeen

Start van de tweede periode van het Kennisnetwerk

Na zes jaar bouwen aan praktijkgericht onderzoek en samenwerking breekt een nieuwe periode aan voor het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden. Lector Rob Gilsing blikt terug en kijkt vooruit naar nieuwe kansen en uitdagingen.

Lees meer

16 december 2024

Onderzoek

Dialogen in het onderwijs

Het boek ‘Dialogen in het onderwijs’, werpt een scherp licht op onmisbare gesprekken en laat zien waarom dit onderwerp zo belangrijk is in het hedendaagse onderwijslandschap.

Lees meer

6 november 2024

Onderzoek

Een toekomst voor jeugd en gezin door de kracht van samenwerking

Terugblik op het symposium ter ere van het zesjarig bestaan van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.

Lees meer

Publicaties

Rapport

Samen bruggen bouwen 2023

Gezinsconsulenten als verbinders tussen gezin, wijk en (voor)school

Op zes scholen in Leiden, Katwijk en Leiderdorp werden gezinsconsulenten aangesteld met als doel een verbindende schakel te zijn tussen...

Rapport

Normaliseren in onderwijs en jeugdhulp: Een gezamenlijke opgave

Onderdeel van de Klein-maar-fijn-projecten van het Leernetwerk Normaliseren

Normaliseren is een cruciaal onderwerp in de jeugdhulp en het onderwijs. Het Leernetwerk Normaliseren is onderdeel van Werkplaats...

Rapport

Visie Normaliseren

Onderdeel van de Klein-maar-fijn-projecten van het Leernetwerk Normaliseren

Normaliseren is een cruciaal onderwerp in de jeugdhulp en het onderwijs. Het Leernetwerk Normaliseren is onderdeel van Werkplaats...

Rapporten

Een goede start voor iedereen!

Een participatief actieonderzoek naar integrale samenwerking rondom prenatale huisbezoeken in Delft

Niet alle pasgeborenen hebben een goede start, bijvoorbeeld omdat hun ouders in een moeilijke situatie...

Rapport

Buurthuis ‘Ons Pandje’ 2024
Maatschappelijk welzijn voor jongeren

Stichting MEION (Mens in Ontwikkeling) is een welzijnsorganisatie in de gemeente Den Haag die zich richt op het geven van optimale ontwikkelingskansen aan jeugdigen. Dit doen ze onder andere in buurthuis...