Publiceren
De keuze van het tijdschrift
Wanneer je jouw eigen onderzoek wilt publiceren in een tijdschrift let je op een aantal criteria:
1) De thematiek van het tijdschrift: tools
Wellicht ken je de belangrijkste tijdschriften in jouw vakgebied. Het zijn de titels die je zelf leest en het onderwerp past bij jouw onderzoek. De hoeveelheid aan tijdschriften groeit snel. Je hebt er zelf zicht op en je krijgt natuurlijk advies van collega’s, maar je kunt ook gebruik maken van online tools. Deze tools helpen jou bij het bepalen of jouw onderzoek past bij het gekozen tijdschrift. Met deze tools kun je ook nog kennis maken met voor jou (nog) onbekende tijdschriften.
Wanneer je de titel, trefwoorden en soms je abstract van je manuscript invoert, krijg je vanzelf suggesties in welk tijdschrift je artikel het beste past. Met een aantal tools kun je zoeken naar tijdschriften van diverse, wetenschappelijke uitgevers.
- Manuscript Matcher 24 000 tijdschriften geïndexeerd in Web of Science
- Jane: Journal/Author Name Estimator helpt je het beste MEDLINE tijdschrift te vinden.
Daarnaast hebben de grotere wetenschappelijke uitgevers hun eigen tools.
2) Kwaliteit en reputatie
Als je voor een tijdschrift kiest van een grote, gerenommeerde uitgever zoals Sage, Springer of Elsevier, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je voor minder bekende uitgevers kiest of voor een tijdschrift uitgegeven door een universiteit of een (zo op het oog) onafhankelijke organisatie, dan doe je er goed aan om de kwaliteit en reputatie zorgvuldig te scannen. Om een goed wetenschappelijk tijdschrift te herkennen, kun je de volgende vragen stellen op basis van de informatie op de website:
- Is het peer-review proces duidelijk beschreven?
- Kun je eenvoudig achterhalen wie er in de redactie zit, of in het bestuur? Vaak vind je een lijst van de leden inclusief de instelling waaraan ze gelieerd zijn, en duidelijke contactgegevens.
- Wat zijn de publicatiekosten? Eventuele vergoedingen moeten duidelijk vermeld worden op een plek waar auteurs de informatie makkelijk kunnen vinden. Als de publicatiekosten extreem hoog zijn, dan kun je vraagtekens stellen over de reputatie.
- Zijn de auteursrechten en licentievoorwaarden genoemd bij elk gepubliceerd artikel?
- Lijkt de naam van het tijdschrift verdacht veel op die van een veel beroemder tijdschrift? Maar is het net niet hetzelfde? Wees dan extra kritisch op de andere vragen.
- Bevat de website ook een statement (of andere informatie) over hoe het tijdschrift wangedrag in het onderzoek behandelt, zoals plagiaat, manipulatie van citaten en vervalsing van gegevens?
- Kun je een statement vinden over hoe ze omgaan met eventuele belangenverstrengeling van auteurs, redactieleden en reviewers?
- Hoe regelmatig komt het tijdschrift uit? Als het goed is geeft de website informatie over hoe vaak het tijdschrift wordt gepubliceerd, en met welke regelmaat.
- Waar wordt het tijdschrift geïndexeerd? Een serieus tijdschrift heeft een gedegen archief en biedt informatie over waar artikelen uit het tijdschrift geïndexeerd worden en via welke kanalen die – behalve via de website van de uitgever – beschikbaar zullen zijn.
Hoe herken ik dubieuze OA tijdschriften?
Veel dubieuze tijdschriften doen zich voor als open access, waardoor ze de reputatie van echte open access tijdschriften hebben geschaad. Hoe bepaal je de kwaliteit van een OA tijdschrift? Het platform openaccess.nl geeft daar een goed advies over. Zij raden de volgende vragenlijst aan om dubieuze OA tijdschriften uit te sluiten:
- Heeft het tijdschrift een welomschreven onderwerpsgebied dat op de website duidelijk vermeld wordt?
- Zijn onderzoekers en wetenschappelijk docenten de primaire doelgroep? Worden ze ook op de website zo benoemd?
- Wie zitten er in het editorial board? Zijn dat gerenommeerde en bekende onderzoekers uit het vakgebied?
- Is het tijdschrift verbonden aan of wordt het gesponsord door een gerenommeerd wetenschappelijk instituut of wetenschappelijke society?
- Komen de artikelen overeen met het onderwerpsgebied van het tijdschrift en voldoet de inhoud aan de standaarden van het vakgebied?
- Worden alle OA fees duidelijk en eenduidig vermeld op de website van het tijdschrift?
- Hebben alle artikelen in het tijdschrift een DOI (Digital Object Identifier)?
- Vermeldt het tijdschrift duidelijk (per artikel) de (her)gebruiksrechten bv. Creative Commons CC BY licences)?
- Heeft het tijdschrift een ISSN (International Standard Serial Number)?
- Is de uitgever lid van de Open Access Scholarly Publisher Association?
- Komt het tijdschrift voor in de Directory of Open Access Journals (DOAJ)?
Directory of Open Access Journals (DOAJ) – heb je een OA tijdschrift gevonden en overweeg je daar je manuscript naar op te sturen, dan kan je kijken of het tijdschrift opgenomen is in DOAJ. De tijdschriften opgenomen in DOAJ gaan allemaal door een kwaliteitscontrole en moeten voldoen aan meerdere criteria.
Wanneer een tijdschrift nog niet opgenomen is in DOAJ, kun je zelf ook de controle uitvoeren. Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing is een lijst met criteria die je helpt om de kwaliteit van een OA tijdschrift te beoordelen. Dat zijn dezelfde criteria die worden toegepast op tijdschriften met een betaald abonnement.
Goede Open Access tijdschriften zijn lid van Open Access Scholarly Publisher's Association (OASPA). Kijk of dit het geval is met het tijdschrift dat je hebt gekozen.
De interactieve tool Think, check & submit helpt je om de door jouw gekozen tijdschrift te verifiëren.
3) Impact factor (IF) van het tijdschrift
De impactfactor (IF) meet de frequentie waarmee artikelen uit een tijdschrift (gemiddeld) worden geciteerd in de tijdspanne van een jaar. Door te kijken naar hoe vaak artikelen worden geciteerd, kan men het belang van een tijdschrift meten. Het wordt gebruikt om het belang van een tijdschrift te meten door te berekenen hoevaak de artikelen worden geciteerd.
Hoe wordt de impactfactor berekend?
De berekening is gebaseerd op een periode van twee jaar en houdt in dat het aantal keren dat artikelen zijn geciteerd wordt gedeeld door het aantal artikelen dat geciteerd kan worden. De berekening gaat, schematisch, als volgt:
A = Hoe vaak de artikelen uit 2018 en 2019 zijn geciteerd in een geïndexeerd tijdschrift in 2020.
B = het totale aantal "citeerbare items" gepubliceerd in 2018 en 2019.
Hieruit volgt: A / B = impactfactor 2020
Waar vind ik impact factor van een tijdschrift?
De impactfactor wordt gerapporteerd door Clarivate, de organisatie achter Web of Science en gepubliceerd in de Journal Citation Reports (JCR). Dit is een ranking van 12.000 tijdschriften. Je zoekt naar een tijdschrift door de titel in te vullen. Omdat impactfactoren op zichzelf weinig betekenen, kun je het tijdschrift dat je interesseert vergelijken met andere tijdschriften in hetzelfde vakgebied.
Source Normalized Impact per Paper (SNIP) is een portaal ontwikkeld door CWTS (Centre for Science and Technology Studies) van de Universiteit Leiden.
SCImago Journal Rank (SJR) is een portaal met wetenschappelijke indicatoren voor tijdschriften en landen van publicatie, ook ontwikkeld door Elsevier.
Moet ik bij de keuze van een tijdschrift rekening houden met de impact factor?
Dit blijft natuurlijk je eigen keuze, maar het is goed om te realiseren wat de impact factor is en wat het niet is. Er is ook veel kritiek op de IF. Een hoge impact factor is niet per se een bewijs van de kwaliteit van een tijdschrift. Eén van de redenen hiervoor is dat slechts enkele artikelen in het tijdschrift kunnen zorgen voor grote hoeveelheden citaten, terwijl het grootste deel van de andere artikelen in hetzelfde tijdschrift van lagere kwaliteit (kunnen) zijn. Veel onderzoekers beschouwen het echter als prestigieus om te publiceren in een tijdschrift met een hoge IF, omdat de IF aan kan tonen of een tijdschrift relatief belangrijk of invloedrijk is binnen een vakgebied.
4) Open Access beleid
Het beleid van de HHs is om zo veel mogelijk Open Access (OA) te publiceren. Wanneer je Open Access publiceert, zorg je voor betere toegankelijkheid en valorisatie van kennis. Daarom is het belangrijk om het Open Access beleid in beschouwing te nemen wanneer je voor een tijdschrift kiest.
Er zijn veel vooroordelen over Open Access tijdschriften, zoals dat de kwaliteit daarvan minder is dan van tijdschriften met een betaald abonnement. Dit is echter één van de mythes over Open Access. Open Access tijdschriften met of zonder publicatiekosten gebruiken vaak dezelfde peer-review procedures en vragen dezelfde experts om artikelen te reviewen als tijdschriften met abonnementen. OA tijdschriften zijn meestal jonger dan tijdschriften zonder OA beleid omdat Open Access redelijk nieuw is. Vandaar dat er meer tijd nodig is voor OA tijdschriften om een eigen reputatie op te bouwen.
Publiceren en auteursrecht
Bij het publiceren van je onderzoek hou je rekening met de richtlijnen van De Haagse Hogeschool omtrent auteursrechten, het behoud van je rechten en de Creative Commons licentie (onder welke voorwaarden mag een werk hergebruikt worden?). Meer informatie hierover vind je op de pagina Auteursrecht.
ISBN-procedure
De ISBN-procedure voor lectoratenpublicaties is op dit moment als volgt:
De management-assistent (i.s.m. de onderzoeker) vult de metadata in op het formulier op de site van ISBN
De kosten worden betaald door de lectoratenkostenplaats (net als alle andere kosten die gemaakt worden om een boek zelf te maken, zoals opmaak en het drukken). Voor hulp met vormgeving kun je een verzoek indienen via iFrontoffice.
Publicaties bij een externe uitgever (anders dan HHs of Eburon) regelt de externe uitgever het ISBN-nummer en is ook verantwoordelijk voor de kosten.
Open Access publiceren
De ambitie van De Haagse Hogeschool is om open access te publiceren. Op de pagina Publicatiebeleid HHs lees je meer over dit publicatiebeleid, de verschillende vormen van open access publiceren en de voordelen van open access.
Meer weten over wat open access precies inhoudt? Een korte introductie krijg je door het bekijken van onderstaand Engelstalige filmpje van vijf minuten.
Gemaakt door Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB). In de totaal één uur durende online training Open Access publiceren, ontwikkeld door de bibliotheek, leer je alle in en outs.
Open Access publiceren in de praktijk
Registratie van de publicaties
Jaarlijks registreren lectoraten hun publicaties op de Sharepointpagina Onderzoek Lectoraten. Heb je geen toegang tot deze pagina op Sharepoint omgeving, dan kun je toegang aanvragen via research@hhs.nl.
De geregistreerde publicaties worden beoordeeld op auteursrechten door de bibliotheek en indien toegestaan opgenomen in de institutionele repository, om gedeeld te worden via de HBO Kennisbank en Publinova.
Wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken
Wanneer een artikel of een hoofdstuk in Open Access is gepubliceerd door de uitgever, met de Creative Commons-licentie, hoef je verder niets te doen. Bibliotheekmedewerkers vinden de full-tekst op basis van aangeleverde metadata. Indien de publicatie niet als Open Access is gepubliceerd, mag de post-printversie (geaccepteerd manuscript) van je artikel of hoofdstuk waarschijnlijk wel gedeeld worden. Bibliotheekmedewerkers zoeken dit voor jou uit, maar ze hebben wel de post-printversie van jou nodig. Deze kun je uploaden tijdens de registratie van je publicatie op de Sharepointpagina. Als je dit niet hebt gedaan, kun je de juiste versie alsnog sturen naar de bibliotheek. Zo wordt de publicatie opgenomen in de institutionele repository en meestal na een bepaalde embargoperiode, beschikbaar in de HBO Kennisbank en Publinova. De publicatie wordt geteld als Open Access.
Artikelen in vaktijdschriften en populaire media
Meestal worden vaktijdschriften niet in Open Access gepubliceerd en hebben uitgevers geen Groene routebeleid. Over het algemeen hebben veel uitgeverijen er geen bezwaar tegen om jouw artikel via een institutionele repository te delen na een bepaalde embargoperiode, maar je moet hiervoor altijd toestemming krijgen. Je kunt dit vragen aan de uitgever wanneer je een artikel in een vaktijdschrift of andere populaire media publiceert. Als de toestemming wordt gegeven, vermeld dit dan in het registratieformulier op SharePoint onder het veld Open Access met: "ja, met toestemming van de uitgever".
Conferentiebijdragen en onderzoeksrapporten
Wanneer je een presentatie geeft op een congres, draag je normaalgesproken geen auteursrechten over aan de organisatoren, tenzij dit expliciet wordt aangegeven wanneer jouw bijdrage wordt opgenomen in de proceedings. De Haagse Hogeschool blijft dus de auteursrechthebbende. Indien je een paper, presentatie of poster hebt die je wilt delen via de HBO Kennisbank en Publinova, kun je deze uploaden in SharePoint of deze achteraf opsturen naar de bibliotheek. De bibliotheek ontvangt ook graag onderzoeksrapporten die zijn uitgegeven met het logo van de Haagse Hogeschool. De conferentiebijdragen en de rapportages mogen openbaar gedeeld worden via de HBO Kennisbank en Publinova en tellen dus ook als Open Access publicaties.
Creative Commons licenties
Conferentiebijdragen en onderzoeksrapporten kun je ook voorzien van een Creative Commons-licentie. Hierdoor wordt jouw werk niet alleen openbaar gedeeld, maar kan ook beter worden hergebruikt en benut door anderen.
Diamond Open Access
Naast Gouden en Groene Open Access bestaat er nog een derde optie: Diamond Open Access. Onder Diamond Open Access verstaan we community-gedreven tijdschriften die worden gerund door stichtingen, universiteiten of faculteiten. In deze tijdschriften publiceer je Open Access onder een Creative Commons-licentie, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. De tijdschriften zijn dus gratis, zowel voor auteurs als voor lezers.
De kwaliteit van deze tijdschriften is doorgaans zeer goed. Je kunt de betrouwbaarheid van deze tijdschriften op dezelfde manier beoordelen als tijdschriften met andere OA-modellen. Hoewel er vaak wordt getwijfeld aan het prestige van zulke tijdschriften, wordt Open Access steeds meer gewaardeerd boven de impact factor. Daarom is het verstandig om de Diamond Open Access-optie te overwegen wanneer je geen budget hebt voor Open Access publicatiekosten. De artikelen die in Diamond OA-tijdschriften worden gepubliceerd, zijn echter nog steeds minder goed vindbaar dan de artikelen in tijdschriften die door grote uitgevers worden uitgebracht. Daarom is het van belang bij de keuze van een tijdschrift te controleren waar het tijdschrift wordt geïndexeerd.
Het delen van preprints
Een preprint is de eerste versie van een artikel die je indient bij de uitgever. Het is dus de versie vóór het peer-reviewproces, waarvoor je alle auteursrechten behoudt. De meeste tijdschriften hebben geen bezwaar tegen het delen van de preprintversie, maar het is altijd goed om het beleid te controleren. Dit kun je doen op de website SherpaRomeo.
Er zijn verschillende redenen om een preprintversie te publiceren. De resultaten van je onderzoek zijn sneller en gemakkelijker vindbaar omdat veel preprints worden geïndexeerd, bijvoorbeeld door Google Scholar en Dimensions. Preprints worden ook vaak besproken op sociale media. Het delen van een preprint kan de kwaliteit van de definitieve versie van je artikel vergroten. Sommige wetenschappers besluiten een preprint te delen wanneer onderzoeksresultaten moeilijk worden geaccepteerd in wetenschappelijke tijdschriften, bijvoorbeeld bij negatieve resultaten.
Er zijn verschillende platforms waar je een preprintversie kunt delen, waaronder:
Je kunt meer lezen over het delen van preprints in deze praktische gids (2021).