Doorvertaling naar maatschappij

Bij hbo-onderzoek is de verbinding tussen onderzoek en de praktijk van belang. Bespreek met partners in de praktijk hoe je het onderzoek zo goed mogelijk kan door vertalen naar de praktijk.

Altmetrics & impact factor

Bij de traditionele metrics komen echter soms ook missstanden voor. Zoals vriendenclubjes die elkaar punten geven door elkaar te citeren of door als onderzoeker bij elke lichte wijziging in een artikel dit weer als nieuw artikel te publiceren om de publicatiescore te vergroten. Daarnaast zijn er ook onderzoeken die niet gepubliceerd worden omdat ze niet spectaculair genoeg zijn. 

Met name bij open access tijdschriften maar ook bij traditionele tijdschriften wordt daarom bij het bepalen van de impact van de artikelen vaker naar alternatieve vormen van impactbepaling gekeken, ook wel de “altmetrics” genoemd. Denk hierbij bv. aan het aantal downloads van een artikel, het aantal views en aan het aantal vermeldingen op social media als blogs, twitter, facebook of in tools als Mendeley. Hiermee komt ook deels meer de maatschappelijke impact van onderzoek in beeld, een belangrijk aspect van praktijkgericht onderzoek.

Voorbeeld 1 en voorbeeld 2 van alternatieve metrics.

In de regel wordt deze altmetrics echter per artikel weergegeven. Bij vergelijking van meerdere artikelen zou wel een indruk van de alternatieve impact van een tijdschrift verkregen worden. En ook op almetrics valt iets af te dingen.

Meer informatie

Onderzoekersprofiel


Persistent Identifier van onderzoeker: ORCID 

ORCID staat voor Open Researcher and Contributor ID en is bedoeld om individuele auteurs te onderscheiden en te koppelen aan hun academisch werk, inclusief zowel wetenschappelijke artikelen of boeken als andere output, zoals datasets, octrooien en aanwezigheid in media. Het is een uniek ‘persistent identifier’ van een persoon vergelijkbaar met DOI voor digitale objecten (bijvoorbeeld artikelen), ISSN voor tijdschriften of ISBN voor boeken. ORCID is een non-profit en ‘community driven’ organisatie. Deze internationaal erkende identifier is interoperabel (leesbaar door mens en machine) en daardoor toepasbaar in de context van Open Science. Daarnaast is ORCID ook een academisch profiel waar je de loop van je carrière kunt etaleren.

Andere profielen van onderzoeker

 

Publinova

Publinova, het platform voor praktijkgericht onderzoek, is gelanceerd door SURF in oktober 2023. Het platform heeft meerdere doelen. Het is bedoeld om de zichtbaarheid van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Het biedt één plek waar expertise en onderzoeksresultaten van Nederlandse hogescholen kunnen worden tentoongesteld. Daardoor zal Publinova de vindbaarheid van kennisproducten en expertise verbeteren, niet alleen voor andere onderzoeksinstellingen, maar ook voor partners in het werkveld en het bredere publiek. 

Publinova bestaat uit vier onderdelen: partijen, producten, projecten en personen. ‘Partijen’ zijn bedoeld om de hoofdinstellingen en hun sub-entiteiten zoals kenniscentra en lectoraten, te presenteren. Onder 'producten' kunnen gebruikers van Publinova kennisproducten en datasets vinden. Het onderdeel 'projecten' zal informatie bieden over lopende en afgesloten projecten, betrokken instellingen en onderzoekers, en uiteraard de resultaten. Bij 'personen' zullen onderzoekers de kans krijgen om hun onderzoekprofielen te delen, inclusief loopbaan, publicaties, deelname aan projecten en specifieke expertise.

Ondersteuning

Zoek je publiciteit rond je onderzoek en wil je ondersteund worden?
Kijk voor meer informatie op medewerkersnet: Ik heb een verhaal, oproep, mededeling of evenement.

De Haagse Hogeschool heeft ervaren persvoorlichters en verzorgt de eigen perscontacten. We werken daarin samen met Hague Corporate Affairs. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om de pers te benaderen over jouw onderzoek? Neem dan contact op met persdienst@hhs.nl.

Prijzenparade HHs

THiNK FeST hét festival voor en door medewerkers en studenten. Een hele dag om elkaar te ontmoeten, te inspireren en van elkaar te leren. Het festival wordt ieder jaar in november georganiseerd.

Tijdens THiNK FeST op donderdag 2 november 2023 werden diverse ‘De Haagse’ (onderzoeks)prijzen uitgereikt voor bijzondere prestaties: pagina Prijzenparade 2023