Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Financiële schandalen zijn er altijd geweest. Denk aan woekerpolissen, extreme bonussen voor directeuren en falend toezicht bij banken en verzekeraars. Wat de wereld nu nodig heeft, zijn integere financiële managers die zorgen voor een duurzame toekomst. 

De 4-jarige Engelstalige opleiding International Financial Management & Control (IFMC) leert je hoe jij het financiële geweten van je organisatie wordt. Financiën saai? Jij weet wel beter! Tijdens deze boeiende opleiding leer je alles over management en marketing. De nadruk ligt daarbij op financial en cost accounting; financiële gegevens gebruiken om het verschil te maken. Dat verschil kan ‘m zitten in financiële groei, maar je hebt ook aandacht voor de sociale en duurzame groei van een bedrijf. In het eerste jaar verdiep je je in organisatiekosten en administratie. Je leert hoe je een investeringsplan opzet voor regionale, nationale en internationale bedrijven.

Jaar twee gaat vliegend van start met het oplossen van organisatievraagstukken, die je in groepsverband uitwerkt. Het derde jaar ga je aan de slag als ‘manager of change’ bij een klein of middelgroot bedrijf, een overheidsorganisatie of een multinational. Ten slotte rond je in het vierde jaar je studie af met een thesis, waarna je klaar bent voor je droombaan.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie + Wiskunde A of Wiskunde B)
 • E&M
 • N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

De Engelstalige opleiding International Financial Management & Control heeft ook een 3-jarige variant met andere toelatingseisen. Bekijk de 3-jarige variant.

Toelatingsprocedure

Als je voldoet aan de toelatingseisen, nodigen we je uit voor een gesprek. Dit gesprek duurt 30 tot 45 minuten en is in het Engels. Het doel van het gesprek is om te onderzoeken of jij en de opleiding IFMC een match zijn. IFMC is namelijk een pittige opleiding. Het is belangrijk dat je gemotiveerd aan de opleiding begint en onafhankelijk kunt werken.

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent, doordat je bijvoorbeeld een of meer vakken mist. Je hebt dan, zoals dat heet, een deficiëntie. Bij de Toelatingseisen kun je kijken hoe je deze kunt wegwerken om alsnog te kunnen starten aan De Haagse.

Heb je geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met je studie.

English Academic Preparation Programme – bij The Hague Pathway College
Heb je hulp nodig met je Engels? Schrijf je dan in voor het English Academic Preparation Programme. Na een succesvolle afronding ben je niet alleen klaar voor een bachelor- of masteropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool. 

Buitenlands of internationaal diploma
Voor de 4-jarige opleiding International Financial Management & Control heb je een diploma nodig dat vergelijkbaar is met een Nederlands havo-diploma en moet je de Engelse taal goed beheersen. Om je buitenlandse of internationale middelbareschooldiploma te toetsen maken we gebruik van de richtlijnen van Nuffic.

Engelse taal- en schrijfvaardigheid
Heb je geen Nederlandse vooropleiding, dan moet je meestal een taaltoets doen. Soms krijg je vrijstelling. Meer informatie staat op onze toelatingseisen pagina.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

60
studiepunten per jaar
20
uur hoorcollege per week
10
uur projecten per week
20
uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, practica, projecten
Elk semester nodigen we specialisten uit het vakgebied uit om gastlezingen te geven bij IFMC. Zo gaf Anton Philips, de kleinzoon van de oprichter van Philips, een inspirerende lezing over het terugdringen van kosten. Wij leiden mensen op die van aanpakken weten. Daarom haal je in het eerste jaar bijvoorbeeld het diploma Advanced Microsoft Office, zodat je een Excel-goeroe wordt. Toekomstige werkgevers waarderen het als je de nieuwste technologieën beheerst. Zo nemen jouw kansen op de arbeidsmarkt toe.

Minors

Je studie samenstellen
In het derde jaar kun je een minor van 10 weken volgen aan De Haagse Hogeschool of een andere internationale universiteit. Hiermee heb je als controller straks een flinke voorsprong.

Onze minor Risk Management laat je zien hoe je organisaties kunt helpen om hun langetermijndoelen te halen zonder dat zij daarbij onnodige risico’s lopen. Je leert van fouten uit het verleden, zodat je die in je toekomstige werk kunt voorkomen.

Een andere optie is onze minor Controlling, waarin je leert hoe het management grip houdt op een organisatie. Daarbij leer je hoe je managers helpt om de juiste organisatiestrategie in te zetten.

Banen

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Business controller
 • Financial controller
 • Investment advisor
 • Financial analyst
 • Financial consultant
 • Risk manager

Dit word je niet

 • Accountant (nog niet)
 • Stockbroker

Doorstuderen 

Tijdens je opleiding IFMC kun je een pre-master volgen. Als je die hebt afgerond, kun je starten met de master Accounting and Auditing of Accounting and Control aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zo’n 20 procent van onze studenten kiest hiervoor en rondt deze opleiding met goed gevolg af. Zij kunnen daardoor aan de slag bij grote bedrijven als Danone en Microsoft. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Finance & Control
Opleidingsnaam internationaal: Finance & Control
Opleidingscode (Isat): 35520
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen worden op het getuigschrift vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Studiekosten- en financiering

Collegegeld en andere kosten

Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals boeken en andere leermiddelen.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren kunnen in aanmerking komen voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO. Ben je een internationale student? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de volgende vormen van financiële ondersteuning.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding IFMC voltijd. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Een vlekkeloze studieloopbaan voor iedere IFMC-student is ons streven. Loop je toch (een beetje) vast? Dan krijg je persoonlijke begeleiding. Je krijgt een mentor die jou helpt om de vaart erin te houden. Hij of zij kan je helpen om je tijd slim in te delen of je in contact brengen met de juiste mensen die jouw vragen kunnen beantwoorden. Ook als eventuele persoonlijke gebeurtenissen je schoolwerk in de weg zitten, dan staat je mentor voor je klaar.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC of European Credits) behalen. Soms stelt de opleiding een kwalitatieve eis. Je moet dan een bepaald vak hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Voldoe je aan de puntennorm en de eventueel gestelde kwalitatieve eis? De examencommissie geeft je dan aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies, zodat je je opleiding kan vervolgen. Behaal je minder dan 50 studiepunten of voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (NBSA) en moet je de opleiding verlaten. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Als daar sprake van is, geef dat dan zo spoedig mogelijk door aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.