Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Ben je een creatieveling en geboeid door technologie? Wil je mensen en hun behoeften begrijpen om zo aantrekkelijke producten en applicaties te maken die daarop zijn afgestemd? Dan is User Experience Design (UXD) iets voor jou! 

Elke dag hebben we te maken met smart tools. Je hebt altijd je smartphone bij je, met elke denkbare sociale media-apps. Bij het sporten controleer je je hartslag op je smartwatch. Heb je je ooit afgevraagd wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van dit soort gebruiksvriendelijke en nuttige producten? 

Om deze producten nuttig en gebruiksvriendelijk te maken storten user experience designers zich op vraagstukken. We stellen voortdurend vragen zoals "Hoe belangrijk is dit voor gebruikers?". "Wat is de toegevoegde waarde hiervan voor de mensen?" "Hoe kunnen we deze applicatie leuk maken?" "Hoe kunnen we technologie gebruiken om het dagelijks leven van mensen makkelijker te maken?" 

De Haagse Hogeschool biedt twee versies van de opleiding Communication and Multimedia Design. De eerste is Interaction Design (Nederlands) en de tweede is User Experience Design (UXD, Engels). Beide versies doen een beroep op de creatieve kracht van studenten. Interaction Designers gebruiken deze kracht om slimme applicaties te maken die direct gebruikt kunnen worden. User experience designers bedenken slimme concepten. In beide opleidingen zijn we altijd op zoek naar de best mogelijke kwaliteit van interactie tussen mensen en systemen. Beide richtingen leiden op tot dezelfde eindkwalificatie: een Bachelor of Science. 

Spreekt deze opleiding je aan? Neem gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit je volgend studiejaar te verwelkomen!

Alles over toelating

Toelatingseisen

Vooropleiding

Vereiste profiel
Havo
 • Niet toelaatbaar
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo
 • Niet toelaatbaar
Benodigde Engelse taal- en schrijfvaardigheid 

Deze opleiding is volledig Engelstalig. Je Engels moet daarom van goed niveau zijn, zowel mondeling als schriftelijk. 

Heb je je middelbare school afgerond in Nederland, dan hoef je geen aanvullende Engelse taaltoets te doen. Dit is ook het geval als je je middelbare school hebt afgerond in Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten, Canada (Quebec alleen als de hoofdtaal Engels was), Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika of Malta of als je diploma vermeld staat op deze lijst en een van je examenvakken Engels was. 

Check deze toelatingseisen voor meer informatie. Heb je je vooropleiding in een ander land afgerond dan hierboven staat vermeld, dan kom je mogelijk nog steeds in aanmerking om direct tot de opleiding toegelaten te worden. Je hebt dan bijvoorbeeld: 

 • Een Amerikaans of internationaal middelbareschooldiploma 

 • Een Europees diploma of International-Baccalaureate-diploma 

Voldoet jouw diploma niet aan bovenstaande eisen, dan zal een aanvullende taaltoets nodig zijn. Neem voor vragen contact op met de Centrale Studenten Inschrijving

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

21+-toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode tussen januari en de start van het collegejaar op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

English Academic Preparation Programme – The Hague Pathway College 
Heb je hulp nodig met je Engels? Als je nog niet het juiste Engels-niveau hebt dat nodig is voor de bachelor- of masteropleiding die je wil doen, kun je je inschrijven voor het English Academic Preparation Programme. Na succesvolle afronding van het programma ben je niet alleen klaar voor een bachelor- of masteropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool.  
  
International Foundation Programme – The Hague Pathway College 
Voldoe je niet aan de vooropleidingseis van een 3-jarige opleiding, dan is er The Hague Pathway College. Tijdens het International Foundation Programme, met een instroommoment in januari en september, versterk je je kennis van een aantal vakken (zoals wiskunde, economie of natuurkunde, afhankelijk van de opleiding die je aan De Haagse gaat volgen), verbeter je je Engels en werk je aan je academische vaardigheden. Na het foundation year stroom je door naar een 3-jarig bachelorprogramma zonder dat je nog aanvullende examens (zoals IELTS) hoeft af te leggen.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2 en 3
Werkvormen

Colleges, seminars, zelfstudie en groepsprojecten 

Een perfecte balans tussen theorie, groepsprojecten en individuele opdrachten: die vind je bij de opleiding User Experience Design. Het is hier een grote digitale speeltuin. Je gaat aan de slag met projecten voor echte opdrachtgevers en gebruikt hierbij je kennis en skills. In de werkruimtes en collegezalen beschik je over het nieuwste van het nieuwste: hier vind je alles wat je nodig hebt voor prototyping, onderzoek en programmeren. Je pitcht je ideeën, woont brainstormsessies bij en laat je creativiteit de vrije loop. Het is net alsof je al bezig bent met een uitdagende opdracht voor FedEx of Microsoft ... Om je de ultieme ‘user-design-experience’ te bieden, gaan we bovendien naar Linz voor een excursie naar het Ars Electronica Festival. 

Minors

Je studie samenstellen 

In het tweede jaar krijg je de kans om in een minor je kennis en vaardigheden als UX-designer verder te verdiepen of juist te verbreden. Dat kan bij De Haagse Hogeschool of bij een andere hogeschool. Zoek je vooral verdieping, meld je dan aan voor onze UXD-minor. Verbreed je liever je kennis en vaardigheden, dan staan heel wat mogelijkheden voor je open. Wil je fotografie gebruiken in je UXD-carrière? Misschien is dan de minor Photography in Focus voor jou een prima keuze. Wil je worden uitgedaagd om online doelgroepen te bereiken, dan is de minor Internet Marketing Tools een mooie kans om je daar verder in te bekwamen. En als je bent geïnteresseerd in de match tussen UXD en gaming, dan kun je je aanmelden voor de minor Game Development and Simulation. Die bereidt je voor op een carrière in het ontwikkelen van games op basis van 3D-modellering, simulatie en kunstmatige intelligentie (AI). 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • UX designer 

 • UX researcher 

 • Interaction Designer 

 • User Experience Designer 

 • Front-end developer 

   

 • Service Designer 

 • Social Designer 

 • Visual Interface Designer 

 • Information technology manager 

 • Mobile applications developer 

Dit word je niet

 • Architect 

 • Graphical Designer 

 • Programmer 

Doorstuderen

Nadat je de Engelstalige opleiding UXD hebt afgerond, kun je verder studeren. Op dit moment zijn er alleen nog geen universitaire opleidingen die naadloos aansluiten op UXD. De TU Delft biedt wel een interessante master aan die zich op design richt: Human Technology Interaction. Een ander mogelijk vervolg is de masteropleiding Media Technology aan de Universiteit Leiden. 

Ga je in het buitenland verder studeren? Dan kun je meteen met een masteropleiding beginnen. In Nederland moet je vaak eerst een pre-master volgen. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Wij beschouwen je vanaf dag 1 als designer. Jij bent de young professional die we veel ruimte geven om zelfstandig te onderzoeken en te ontwerpen. Maar ook jij hebt misschien soms een duwtje in de goede richting nodig. Als je met een probleem zit en je ziet even geen oplossing, leg het dan aan een docent voor of vraag het aan je klasgenoten. Samen leer je meer dan alleen. 

Tijdens deze opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij is je coach en sparringpartner bij het bepalen van je studietraject en bij het kiezen van de onderwijsmethoden. In het eerste jaar praat je minimaal 3 keer met je studieloopbaanbegeleider over jou, je studie en de studievoortgang. 

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

 • Officiële opleidingsnaam: Communication & Multimedia Design 

 • Opleidingsnaam internationaal: Communication & Multimedia Design 

 • Opleidingscode (Isat): 34092 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de  Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA) 

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.