Week 38

Re3data : Uitgebreid register van repositories voor onderzoeksdata

Re3data is een Engelstalig register van repositories voor onderzoeksdata van veel verschillende disciplines. Het register is opgericht in 2012 in Duitsland. Deze bron is vooral bedoeld voor onderzoekers en hun ondersteuners. 

Het register heeft twee functies.
Ten eerste, het is een hulpmiddel voor onderzoekers om de meest geschikte repository te kiezen voor hun eigen onderzoeksdata. 
Ten tweede, het register speelt de rol van databank waarin onderzoekers relevante datasets kunnen vinden en hergebruiken in hun eigen onderzoeksprojecten.

In het register zoek je eenvoudig met trefwoorden. Je kunt de gevonden datasets verfijnen d.m.v. meerdere filters. Wanneer je naar een dataset voor hergebruik zoekt, zullen de filters zoals onderwerpen, landen, trefwoorden of soorten toegang van toepassing zijn. Zoek je naar een geschikte repository voor je eigen dataset, dan worden – naast deze filters – ook andere belangrijk, bijv. certificaten, metadata standaarden en beperkingen voor het deponeren van data. Daarnaast kun je bladeren in de collectie met drie verschillende functies: onderwerpinhoudstype en landen. De bladerfunctie is interactief en visueel aantrekkelijk. 

De repositories die opgenomen zijn in het register moeten voldoen aan een aantal criteria, o.a. permanente opslag en toegang tot de data. Het beoordelen van een repository is eenvoudig dankzij zes icoontjes toegekend aan elke individuele dataset. 
Deze icoontjes staan voor de aanwezigheid van volgende criteria:

  1. informatie over extra dienstverlening door repository
  2. vrije toegang tot de data (Open Access)
  3. licenties en gebruiksvoorwaarden
  4. persistent identifier
  5. certificaat
  6. beleid van repository.    

In het register vind je bijv. 28 datasets over kunstmatige intelligentie, afkomstig van 17 verschillende landen en bijna 500 datasets van sociale wetenschappen waarvan er 388 openbaar toegankelijk zijn. Je kunt ook kennis maken met 77 data repositories in Nederland.