Week 15

IEEE Xplore voor de medische techniekoplossingen

De digitale bibliotheek IEEE Xplore is een belangrijke bron voor het vinden van wetenschappelijke en technische inhoud gepubliceerd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en haar uitgeverspartners. In IEEE Xplore vind je PublicatiesStandaardenConferenties en community’s.  

De IEEE Xplore digital library is geschikt voor ouderejaarsstudenten en onderzoekers. Ondanks de databank veel technische oplossingen aanbiedt, zijn er ook artikelen te vinden die een algemeen beeld geven over medisch technische oplossingen, trends en uitdagingen. Een voorbeeld hiervan is het artikel “Remote patient monitoring technologies and marketing” gepubliceerd in 2023. 

Met betrekking tot de gezondheidszorg vind je in IEEE Xplore o.a. de volgende onderwerpen:  

Medical signal processing (+33000 resultaten)

Patiënt monitoring (+22000 resultaten)

Patiënt zorgbehandeling (+4000 resultaten)

Telemedicine (+6000 resultaten)

Voor een uitgebreid onderzoek is het handig om kennis op te doen van overige termen in het onderzoeksveld/onderwerp. Denk aan het combineren van termen voor een zoekstrategie in verschillende databanken. Het trefwoordensysteem van IEEE kent drie verschillende termen:

  • IEEE keywords – trefwoorden toegekend door de gecontroleerde thesaurus van IEEE
  • Author keywords: termen toegekend door de auteur die het onderwerp van het document beschrijven
  • Index terms –  dit is een combinatie van IEEE trefwoorden, trefwoorden toegekend door de auteur en de Mesh terms. Indext terms is ook te gebruiken als een zoekveld in het geavanceerd zoeken.