Als je voor de richting Software Engineering binnen de opleiding HBO-ICT kiest, leer je software ontwerpen, programmeren en testen. Uiteraard nadat je de eisen van de klant goed in kaart hebt gebracht. Je ontwikkelt je tot een T-shaped ICT-professional. Dat wil zeggen: je hebt een brede basiskennis én je bent gespecialiseerd in software engineering. Maar wat kun je worden met de HBO-ICT-richting Software Engineering? Een overzicht van de sectoren en beroepen waarin je kunt gaan werken.  

 

Ga naar de opleidingspagina HBO-ICT Software Engineering

Richtingen en afstudeerprogramma's binnen HBO-ICT 

Even eerst dit: als je de opleiding HBO-ICT gaat volgen aan De Haagse Hogeschool, kun je na het basissemester van twintig weken een bepaalde richting of differentiatie kiezen. Software Engineering is daar één van. Die differentiatie duurt anderhalf jaar na dat basissemester. Na het afsluiten van je differentiatie staat het derde jaar in het teken van je stage en van een minor. In je vierde jaar begin je aan je afstudeerprogramma. Dat sluit heel goed aan op wat je tot dan toe hebt gedaan. Denk aan International Cloud Development, Game Development & Simulation, Cyber Security Technology of Internet of Things. Wat voor beroepen passen nu bij jou als je een van deze afstudeerprogramma's met succes hebt afgerond? En binnen welke sectoren kun je aan de slag gaan? 

Binnen welke sectoren kun je werken met HBO-ICT Software Engineering? 

Software is overal en iedereen gebruikt het. Zonder software zouden we bijvoorbeeld niet kunnen appen, gamen of Netflixen. Met de HBO-ICT-richting Software Engineering kun je dus ook alle kanten op. In alle sectoren, van grote ICT-bedrijven als Centric tot aan de overheid zoals de gemeente Den Haag. En van de zorg tot het onderwijs. Of begin je liever je eigen bedrijf? Als softwarespecialist kun je in alle sectoren aan de slag.  

Welke beroepen passen bij HBO-ICT Software Engineering? 

Na de HBO-ICT-richting Software Engineering zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit allerlei beroepen, zoals webdeveloper, cloudarchitect, game tester of websecurityspecialist. Hieronder lees je meer over de beroepen op het gebied van software engineering.  

Wat doe je bijvoorbeeld als webdeveloper? 

En als je een baan krijgt als webarchitect na HBO-ICT Software Engineering? 

En als je een baan krijgt als webarchitect na HBO-ICT Software Engineering? 

Als webarchitect ben je verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en positionering van een website of applicatie. Je bepaalt de structuur van de website of applicatie en test voortdurend of er aanpassingen nodig zijn. Staat de informatie op de juiste plek? Is het navigatiemenu overzichtelijk? En werkt de website of applicatie zoals de gebruikers verwachten?  

Wat doe je als software-analist? 

Als software-analist analyseer je softwaresystemen op gebreken en verbeterpunten. Ook stel je adviesrapporten op en help je mee bij de implementatie van veranderingen. Door jouw analyses blijft de software up-to-date. Je werkt nauw samen met andere softwarespecialisten zoals developers en architecten.  

Bouwen aan toffe games na HBO-ICT Software Engineering 

Kies je na de opleiding HBO-ICT Software Engineering voor een baan als game developer, dan bouw je toffe games voor spelcomputers, tablets, smartphones of websites van bijvoorbeeld de overheid. Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk originele spelsituaties, verhaallijnen en karakters. Als game developer werk je meestal bij een bedrijf dat games of gameonderdelen ontwikkelt voor de entertainment- of de simulatiemarkt.  

Wat doe je als game tester?  

Voordat een game op de markt komt, moet deze uitgebreid getest worden. Kloppen alle elementen en karakters? Zitten er geen fouten in de taal of de verhaallijn? En is de game gebruiksvriendelijk? Eventuele fouten en verbetersuggesties koppel je terug aan de programmeurs en ontwikkelaars. Als game tester na je opleiding HBO-ICT Software Engineering mag je in feite dus de hele dag betaald gamen. Klinkt goed, toch? 

Een baan als websecurityspecialist na HBO-ICT Software Engineering 

Kies je na de opleiding HBO-ICT Software Engineering voor een baan als websecurityspecialist, dan ben je verantwoordelijk voor de beveiliging van de technologische infrastructuur van een bedrijf. Je stelt een plan op om cyberaanvallen tegen te gaan en geeft advies over de beveiliging van nog te bouwen informatiesystemen. Als je bij een groot bedrijf gaat werken, verzorg je ook vaak het onderhoud van de beveiliging. 

Aan de slag als securityarchitect na HBO-ICT Software Engineering 

Als je na de opleiding HBO-ICT Software Engineering als securityarchitect aan de slag gaat, heb je een belangrijke baan. Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert systemen om cyberaanvallen tegen te gaan en de gevolgen van beveiligingsincidenten zo beperkt mogelijk houden. Ook ben je continu bezig om de security te verbeteren en aan te passen aan nieuwe dreigingen of veranderingen.