Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jij vindt het leuk om te ontdekken hoe dingen lopen? Hoe zorg je ervoor dat passagiers op Schiphol niet lang hoeven te wachten op hun koffers? Dat de verspilling in de voedselketen minder wordt? 

Dan gaat het niet alleen om bedrijfsvoering, om business, maar óók om het slim gebruikmaken van data en van IT. Dus je verdiept je in hoe organisaties een goede match kunnen maken tussen wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met data en IT én waar de organisatie en de klanten behoefte aan hebben. Daar draait alles om in de differentiatie Business & Data Management van de opleiding HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool. 

Door te differentiëren in je studie, groei je uit tot een T-shaped professional: een ICT’er met een brede basiskennis en een eigen specialiteit. Je verdiept je in de differentiatie die je hebt gekozen, bijvoorbeeld Business & Data Management.
Business & Data Management volg je op onze locatie Den Haag. Je vindt hier alle hogeschoolfaciliteiten in één gebouw. En je kunt genieten van het studentenleven in het gezellige Den Haag. 

Bekijk het volledige overzicht van de opleiding HBO ICT en zijn 5 differentiaties hier.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Open Dag

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers in basissemester

60
studiepunten per jaar
4
uur hoorcollege per week
8
uur werkcollege per week
20
uur zelfstudie per week
8
uur projecten per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

In de differentiatie Business & Data Management werk je vooral projectmatig met een groep medestudenten. Je bent bezig voor echte opdrachtgevers in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Minoren

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Denk aan minors binnen HBO-ICT als iOS development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor volgen binnen De Haagse kan ook. Dit is je kans om je te verdiepen in psychologie, projectmarketing, of gesprekken voeren in beroepscontext. Natuurlijk kun je ook een keuzemodule volgen bij een andere universiteit of hogeschool, of je vertrekt richting exotischer oorden. Maak zelf een goed plan, dan bieden wij ondersteuning waar we kunnen.

Curriculum overzicht

Curriculum overzicht HBO ICT

Ook onze opleidingsfilm geeft een goed overzicht van de opleiding. En wil je weten wat er bij de opleiding speelt, zoals de projecten waar onze studenten aan werken? Volg ons dan op LinkedIn en Insta!

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Data Analist
  • Business Analist

Doorstuderen

Wil je je nog verder verdiepen in business & datamanagement? Dan kun je een master volgen binnen het domein van informatietechnologie en datascience.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M 
  • E&M
  • N&G 
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om de differentiatie Business & Data Management van de opleiding HBO-ICT te kunnen volgen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan in de tabel wat voor jou geldt.

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste.

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je wilt je aanmelden voor een opleiding voor het komende studiejaar. Heel goed! Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen en bij verschillende hoger onderwijsinstellingen. Later maak je je definitieve keuze door je in te schrijven voor de opleiding van jouw keuze. Op deze pagina staat beschreven voor welke studies je je aan kunt melden en hoe het aanmeldproces precies verloopt.

Voor de meeste van onze voltijd studies die in september 2022 starten is de aanmelddeadline inmiddels geweest, maar voor de meeste deeltijd- en duale studies kan je je nog tot en met 15 augustus aanmelden.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding HBO-ICT heb je een eigen studiecoach die je helpt bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je specialisatie, de innovatieve of professionele route in jaar 3, je minor in jaar 4 of internationale mogelijkheden tijdens je opleiding.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT

Naam internationaal: Information & Communication Technology

Opleidingscode (Isat): 30020

Instellingscode (Brin): 27UM

Bij jouw afstuderen zullen we de dan geldende officiële opleidingsnaam en officiële internationale naam vermelden op het getuigschrift.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Downloads