Lectoraat Cyber Security in het mkb
Cyber Security is een acuut en toenemend probleem. Voor de bestrijding is niet alleen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar juist ook toegepast praktisch onderzoek. Het doel van het lectoraat Cyber Security in het mkb is het Nederlandse mkb op praktische wijze te helpen meer digitaal veilig en bewust te worden gesteund door een evidence-base van kwalitatief hoogwaardig onderzoek.
Mkb-bedrijven hebben vaak niet de capaciteit om zich te weren tegen cyberaanvallen en worden relatief vaak slachtoffer. Het doel van het lectoraat Cyber Security in het mkb is om het mkb in Nederland op een praktisch toepasbare manier te helpen meer digitaal veilig en bewust te worden, en zo de schade van cybercriminaliteit te verkleinen. Het nieuwe lectoraat onder leiding van Dr. Rutger Leukfeldt kent drie onderzoekslijnen: (1) de weerbaarheid van mkb’ers, (2) inzicht in cybercriminaliteit en (3) de aanpak van cybercriminaliteit gericht op mkb’ers. De volledige onderzoeksagenda van het lectoraat is hier te lezen.
Het midden- en kleinbedrijf zit te springen om bruikbare kennis, dit wordt ook beaamd door MKB-Nederland en VNO-NCW. Dat heeft het NSCR en De Haagse Hogeschool ertoe bewogen het gezamenlijke praktijkgericht onderzoeksprogramma Cybersecurity in het mkb op te zetten. Dr. Rutger Leukfeldt is de verbindende factor tussen de twee organisaties. Hij is lector bij De Haagse Hogeschool en hij is aangesteld als senior onderzoeker en coördinator van het cybercrime cluster bij het NSCR.
Om het lectoraat mede mogelijk te maken is een L.INT-aanvraag ingediend bij het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, onderdeel van NWO. De L.INT-regeling heeft tot doel om lectorposities te stimuleren die gericht zijn op een duurzame samenwerkingsrelatie tussen NWO-instituten en hogescholen rondom een gezamenlijk onderzoeksprogramma. Deze aanvraag is gehonoreerd. Ook de gemeente Den Haag, de gemeente Zoetermeer en het Ministerie van Veiligheid en Justitie maken met hun financiële bijdrage het lectoraat mogelijk.
Intreerede 9 oktober 2018: De 'human' factor in cybersecurity
Team
drs. Michelle Ancher
Luuk Bekkers
Juul Gooren
dr. Susanne van ‘t Hoff – de Goede
dr. Rick van der Kleij
Asier Moneva Pardo
Raoul José Notté MA MSc
Marco Romagna LLM MA
Jim Schiks
drs. Michelle Ancher
Drs. Michelle Ancher is docent bij de opleiding HBO ICT (richting Information Security Management) en onderzoeker bij het lectoraat ‘Cybersecurity in het MKB’. Ze is sociaal psycholoog en richt zich op de menselijke factor van de information security. Factoren die het menselijk (cyber)gedrag beïnvloeden en creatieve manieren waarop je gedrag kunt veranderen, hebben haar aandacht.
m.ancher@hhs.nlJuul Gooren
dr. Susanne van ‘t Hoff – de Goede
dr. Rick van der Kleij
Rick van der Kleij is psycholoog, gepromoveerd in de arbeid- en organisatiepsychologie, senior onderzoeker bij het lectoraat en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het doen van kwalitatief hoogwaardig toegepast onderzoek op maatschappelijk relevante vraagstukken binnen het veiligheidsdomein. Zijn onderzoek naar cybersecurity richt zich op manieren om de veerkracht van bedrijven tegen cyberaanvallen te verhogen. Een veerkrachtige organisatie heeft de capaciteit om adequaat te reageren op cyberincidenten en kan bovendien in veel gevallen voorkomen dat er problemen ontstaan.
Asier Moneva Pardo
Raoul José Notté MA MSc
Het afgelopen jaar ontving Raoul van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de promotiebeurs voor leraren, waarmee de komende jaren zijn phd traject ‘slachtofferschap in een gedigitaliseerde samenleving’ aan de Universiteit Tilburg wordt bekostigd.
Marco Romagna LLM MA
Marco Romagna is docent ‘Juridische en criminologische aspecten van cybersecurity’ en onderzoeker voor het Centre of Expertise Cyber Security (CoECS) binnen de faculteit IT & Design. Hij is extern promovendus aan de Universiteit Leiden met een project over ‘hacktivisme: eervolle zaak en/of ernstige bedreiging?’ (“Hacktivism: honorable cause and/or serious threat?”). Voor zijn indiensttreding bij het CoECs was Marco stagiair bij eCrime (Universiteit van Trento), de Cyber Security Academy (Den Haag) en Eurojust en werkte hij als fraude-analist voor de digitale handelsactiviteiten bij Nike. Marco heeft een master in de Rechten (Universiteit van Trento) en een MA in Global Criminology (Universiteit Utrecht). Naast hacktivisme en cybersecurity behoren cybercriminaliteit, criminologie en het daaraan gerelateerde strafrecht tot zijn belangrijkste onderzoeksinteresses. Marco volgt in het bijzonder nieuwe ontwikkelingen in de technologie op de voet, met name wanneer deze verband houden met juridische vraagstukken.
m.romagna@hhs.nlJim Schiks
Over de lector
dr. Rutger Leukfeldt
Rutger Leukfeldt is lector Cybersecurity in het mkb bij de Haagse Hogeschool en senior onderzoeker cybercrime en coördinator van het cybercrime cluster van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).Leukfeldt heeft ruim 10 jaar ervaring met wetenschappelijk onderzoek naar cybersecurity en cybercrime voor zowel publieke als private opdrachtgevers. Enkele voorbeelden zijn onderzoek naar de werkwijzen en daderkenmerken van cybercriminelen, onderzoek naar slachtofferschap van cybercrime onder burgers en onderzoek naar de doorstroom van cybercrimezaken binnen de strafrechtketen. Leukfeldt promoveerde op een onderzoek waarbij hij naar de ontstaans- en groeiprocessen en criminele mogelijkheden van cybercriminele netwerken en ontwikkelde een model voor de politie en banken dat gebruikt kan worden om cyberaanvallen effectiever te bestrijden. Verder kreeg Rutger twee prestigieuze onderzoeksbeurzen om onderzoek naar cybercrime te doen. In 2015 een Marie Curie Individual Fellowship (EU-subsidie voor veelbelovende onderzoekers) en in 2017 een Veni-subsidie (NWO-subsidie voor onderzoekstalent). Ten slotte is Rutger voorzitter van de Cybercrime Working Group van de European Society of Criminology.
+31 (0)6 - 46 61 01 44e.r.leukfeldt@hhs.nl
Projecten
Hoe cyberweerbaar zijn mkb-retailers? Regio Den Haag
In september en oktober 2018 heeft De Haagse Hogeschool in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een pilotonderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag bij mkbretailers. Hiermee is een eerste beeld opgehaald over de cyberweerbaarheid van mkb retailers in 6 winkelgebieden in Den Haag en omstreken. In totaal hebben 57 leidinggevenden uit 56 bedrijven een enquête ingevuld.
Hoe cybersecure is het mkb? Nulmeting onder 800 directeuren van 20 brancheorganisaties
Het Centre of Expertise Cybersecurity heeft in de aanloop naar de installatie van het lectoraat een nul-meting bij het mkb in Nederland uitgevoerd. De resultaten zijn weer gegeven in een infographic.
Onderzoeksproject ‘Cybersecurity in het MKB’
Publicaties
Factsheet
Cyber-ketenweerbaarheid
Factsheet 1
Cyberweerbaarheid Risicobewustzijn en zelfbeschermend gedrag rondom cybercriminaliteit onder jongeren
Factsheet 2
Cyberweerbaarheid Risicobewustzijn en zelfbeschermend gedrag rondom cybercriminaliteit onder mkb’ers
Factsheet
Naar een interventie tegen geldezels - Een pilot in de gemeente Haarlem
Rapport
Naar een interventie tegen geldezels - Een pilot in de gemeente Haarlem
Rapport
Onderzoek over succesfactoren voor het delen van cybersecurity informatie
Rapport
Cyberweerbaarheidsapp MKB: Ontwikkeling van een webapplicatie om de digitale weerbaarheid van het mkb te vergroten
Onderzoeksrappport
Een studie naar de samenhang tussen kennis, gelegenheid, motivatie en online gedrag van Nederlanders
In de media
- ‘Ook voor jou is het van belang om hackers te begrijpen’. Een interview met Rutger Leukfeldt over het belang voor bedrijven om de werkwijze van een hacker te begrijpen en zo risico’s te verminderen. BNR 18-01-2021
- Cyber crime victims in the Netherlands not reporting offences - ComputerWeekly.com 15-12-2020
- Klik hier! Waarom we ons online niet veilig gedragen - Kvk.nl 2-12-2020
- Iedereen is even vatbaar voor internetfraude. Onderzoek Rutger Leukfeldt naar het online gedrag van Nederlanders - Security.nl 26-11-2020
- Met kennis van zaken hou je cybercrime niet tegen. Interview met Rutger Leukfeldt - BNR Nieuwsradio 25-11-2020
- Vatbaar voor zwendel? Het ligt aan je brein - fd.nl 25-11-2020
- Veel Zeeuwen zonder internet na ddos-aanval op provider DELTA - Trouw 28-08-2020
- Cybercriminaliteit dichtbij, met lector Rutger Leukfeldt - Code Geel 29-06-2020
- Themanummer 'Nieuwe vormen van oplichting en fraude' van Justitiële Verkenningen, bevat twee uitgebreide bijdragen van onderzoekers van ons kenniscentrum Cybersecurity
- Rutger Leukfeldt presenteert 'Geldezels' in de training 'Jeugd en Cyber' - NH Samen Veilig 14-05-2020
- Lectoren waarschuwen minister De Jonge: houd optie open om géén corona-app te lanceren - ScienceGuide 17-04-2020
- Onderzoek: Nederlanders gedragen zich onveilig op internet - Security.nl 20-01-2020
- 'We moeten ons wapenen', want we gedragen ons online veel onveiliger dan we denken - EenVandaag 16-01-2020