Het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk analyseert nieuwe technologieën en de ontwerppraktijk, technologische cultuur en samenleving waaruit die voortkomen. Zo komen onderliggende waarden, belangen, aannames en wereldbeelden aan het licht. Door te reflecteren op het gebruik van technologie in de beroepspraktijk en het dagelijks leven, creëert het lectoraat bewustzijn over de impact van technologie op mensen, beroepen en de bredere samenleving inclusief de professionele en ethische dilemma’s daaromheen.
Intreerede Chris Detweiler
Op woensdag 16 maart 2022 gaf Chris Detweiler, lector Filosofie en Beroepspraktijk, zijn intreerede. Bekijk hier zijn intreerede.
Team
Gerben Bakker
Bert van den Bergh
dr. Elke Müller
Alex Zakklas
Gerben Bakker
Gerben Bakker is docent bij Integrale Veiligheidskunde en promovendus in de richting van de ‘veiligheidsethiek’. Binnen de kenniskring doet hij onderzoek naar ‘Veiligheidsbegeerte’ – hoe komt het dat we maatschappelijk zo obsessief bezig zijn met veiligheid? Ontbeert het ons aan een breder perspectief op de betekenis van gevaar, waarbij we ook de positieve en constructieve zin van gevaar inzien? Gerben schrijft een proefschrift over deze kwestie en publiceerde eerder het boek ‘Ethiek en veiligheid’ in dit kader. Verder werkt hij mee aan een gezamenlijk onderzoek binnen de kenniskring waarbij de ‘21th century skills’ voor studenten worden onderworpen aan filosofische ontleding: Hoe kunnen we komen tot een concretisering van de nieuwe eigenschappen die onderwijs verlangt van de student? Bijvoorbeeld, wat betekent het idee van ‘persoonlijke effectiviteit’ en hoe moeten docenten dat concreet met studenten kunnen aanpakken? De interesses van Gerben binnen het lectoraat zijn veiligheid, ethiek en beroepsonderwijs.
g.e.bakker@hhs.nlBert van den Bergh
Bert van den Bergh is als docent verbonden aan de opleiding European Studies. Daar houdt hij zich bezig met cultuurbeschouwing, onderzoeksvaardigheden en scriptie- en stagebegeleiding. In 2018 verdedigde hij zijn proefschrift De gestolen stoornis - Een cultuurfilosofische duiding van de ‘depressie-epidemie'. Binnen de kenniskring is hij nu bezig met onderzoek naar studentenwelzijn. Bert studeerde Filosofie en Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en is vooral geïnteresseerd in zaken die op het grensvlak van beide disciplines liggen. Wil je contact? Stuur dan een e-mail om een afspraak te maken. a.j.vandenbergh@hhs.nl
a.j.vandenbergh@hhs.nldr. Elke Müller
Alex Zakklas
Alex Zakkas is docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design (Faculteit IT & Design) en onderzoeker bij het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk. Zijn werk onderzoekt de rol van technologie in de hedendaagse cultuur en onderwijs door middel van kritische theorie en reflectieve experimenten. Alex heeft een MSc in Industrial Design Engineering van de TU Delft en een BA in Fine Arts / Unstable Media van de Gerrit Rietveld Academie. Naast zijn werk als docent en onderzoeker bij De Haagse, is hij als ontwerper en kunstenaar actief in het bredere veld van de digitale cultuur.
Over de lector
Chris Detweiler
Tijdens een close readingsessie zijn de deelnemers eerst individueel en vervolgens met elkaar bezig om de betekenis van een tekst, die voorligt, boven tafel te krijgen. Daarbij is de tekst de enige autoriteit. Deze methode leert de deelnemers aandachtig te lezen, argumentatiestructuren bloot te leggen, goed naar elkaar te luisteren en zorgvuldig te formuleren. Allemaal vaardigheden die van essentieel belang zijn voor een goede en kritische professional.
Het lectoraat geeft cursussen aan docenten zodat zij deze methode zelf kunnen toepassen in hun lessen.
Meer informatie
Meer informatie over close reading of een close readingcursus?• Neem contact op met Henriëtta Joosten, h.joosten@hhs.nl
• Bekijk een filmpje over de methode van close reading
De Leesclub start jaarlijks in september. Belangrijke thema's op deze hogeschool zijn o.a. wereldburgerschap en netwerksamenleving, maar wat houden deze termen eigenlijk in? Als we hier meer over willen weten, komen we al gauw uit bij filosofische begrippen rondom autonoom individu versus collectief, vrijheid versus disciplinering, zelfontplooiing versus prestatiedruk, enzovoort. Zowel oudere - als hedendaagse filosofische teksten verwijzen naar deze concepten. Bovendien werpen ze nieuw licht op onze eigen historische gesitueerdheid. De vrijheid die Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant propageert, is bijvoorbeeld van een heel andere orde dan de vrijheden die het neo-liberale individu voorstaat. En als gevangene gedisciplineerd worden in en door de architectuur van een 19e -eeuwse koepelgevangenis, is een volledig andere ervaring dan jezelf disciplineren met daarvoor bestemde apps op je smartphone. Door op deze wijze filosofische begrippen steeds te toetsen aan verleden en heden, krijgen we meer begrip van onszelf en de tijdgeest waarin we leven. Hiermee gaan we aan de slag.
Praktische informatie
• wekelijks op maandagen van 15.30-17.00 uur, gestart op 1 september 2016• voor de Leesclub geldt een max. aantal deelnemers van 20 personen
• voertaal is Nederlands
Aanmelden
Nieuwsgierig? Meld je aan! Of je nu student, docent, onderzoeker of medewerker bent: iedereen is welkom. Stuur een mailtje naar Eline Kimps, junior onderzoeker, e.j.kimps@hhs.nl.
Andere boeken die tot nu toe gelezen en besproken zijn:
• L. Goorden, De Sprong in de Techniek. Antwerpen, 2016 ISVW
• Aristoteles, Ethica. Ethica Nicomachea. Groningen, 1999 Historische Uitgeverij Groningen
• H. Achterhuis; De utopie van de vrije markt. Rotterdam, 2010, Lemniscaat
• R. Skidelsky en E. Skidelsky; Hoeveel is genoeg?; Antwerpen, 2013, Bezige Bij
• M. Huijer; Discipline. Overleven in Overvloed. Amsterdam, 2013, Boom
• P. Verhaeghe; Identiteit. Amsterdam, 2013, De bezige Bij
• I. Kant; Naar de eeuwige vrede. Amsterdam, 2012, Boom
• I. Berlin; Twee opvattingen van vrijheid. Amsterdam, 2012, Boom
• F. Nietzsche, Waarheid en Leugen. Amsterdam, 2010, Boom
• M. Heidegger. De oorsprong van het Kunstwerk. Amsterdam, 2010, Boom
• M. Foucault; Breekbare vrijheid. Amsterdam, 1998, Boom/Parresia
Eén der leden bereidt de ochtend voor en houdt een inleiding gedurende het eerste uur; het tweede uur besteden we aan close reading en/of discussie.
Er wordt gezamenlijk gekozen voor een jaarlijks thema (bijvoorbeeld dit jaar filosofie en techniek) of een strategie (bijvoorbeeld elke bijeenkomst één denker centraal). Tot nu toe blijkt dit een plezierige en verdiepende werkwijze. Voorbeelden: leven en werk van oude denkers (Plato, Aristoteles, Epicurus) maar ook ‘nieuwe’ (Nietzsche, Kant, Russell, Rorty) of reflecties op eigendom en techniek (Locke, Diamond, Latour, Ihde).
Door het bescheiden tempo (tweemaandelijkse bijeenkomsten) is er tijd voor verdieping zonder (te veel) stress en verrijken de leden zich aan elkaar. Heb je interesse, neem dan contact op met Roy Spanjers (r.m.spanjers@hhs.nl), Meggie Williams (m.a.williams@hhs.nl) of Elke Müller (e.i.muller@hhs.nl).
Publicaties
Boek
De publieke sfeer in de 21e eeuw
Boek
Streven naar beter. Nietzsche als gids voor het hbo
Boek
De schaduw van de zwarte hond
Artikel
Do philosophers of education dare be inspired by forerunners such as Nietzsche?
Podcast
In een interview vertelt Henriëtta Joosten over haar boek "De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hanna Arendt als gids voor professionals" waarin de zienswijze van filosoof en politiek denker Hannah Arendt centraal staat. Welke handvaten biedt deze bijzondere filosoof, die vooral over totalitarisme geschreven heeft, ons om technische én humane ontwikkelingen in onze hedendaagse samenleving te verenigen? Wat voor kansen en gevaren brengt ICT ons? Welke mogelijkheden hebben (aankomende) professionals om de publieke sfeer te vergroten en waarom is dat belangrijk?
Het boek is genomineerd voor de Socratesbeker 2020. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.