Lectoraat Global Learning
Het lectoraat beoogt bij te dragen aan de ontwikkeling van internationale competenties van studenten van De Haagse Hogeschool. Omdat deze vaardigheden essentieel zijn voor alle studenten, richt het lectoraat zich vooral op internationalisation at home in de opleidingen. Het onderzoek in de kenniskring Global Learning houdt zich bezig met de rol van docenten die internationale leeromgevingen creëren in Nederlandstalige of Engelstalige opleidingen.
Het lectoraat Global Learning is onderdeel van het
Kenniscentrum Global and Inclusive Learning.
Het lectoraat Global Learning is op 1 januari 2018 van start gegaan. Het draagt eraan bij dat alle studenten internationale en interculturele competenties verwerven die zij als professional en als burger nodig hebben. Het lectoraat sluit aan bij de ambitie en het beleid van De Haagse Hogeschool om internationale en interculturele dimensies te integreren in alle opleidingen. De Haagse Hogeschool beperkt internationalisering daarom niet tot de minderheid van de studenten die naar het buitenland gaan of een Engelstalige opleiding volgen. Via internationalisation at home worden alle studenten bereikt.
De onderzoekers van het lectoraat onderzoeken in eerste instantie internationalisering in de onderwijspraktijk van De Haagse Hogeschool. Ze richten zich daarbij vooral op de vaardigheden van docenten voor het ontwerpen en uitvoeren van geïnternationaliseerd onderwijs. Het merendeel van het onderzoek is daarom kwalitatief en heeft meestal de vorm van action research.
Global Learning heeft drie onderzoeksthema’s:
1. De vaardigheden van docenten om geïnternationaliseerde curricula vorm te geven.
2. Het internationaliseren van curricula door middel van internationalisation at home, zowel via onderwijskundige als via organisatorische processen.
3. De doorlopende leerlijn internationalisering van MBO naar HBO en van HAVO/VWO naar HBO.
Het onderzoek omvat alle instrumenten die kunnen worden ingezet voor een geïnternationaliseerd curriculum. Daartoe behoren vormen van internationale samenwerking on line, in het bijzonder Collaborative Online International Learning (COIL).
Binnen De Haagse Hogeschool vormt het lectoraat Global Learning een onderdeel van het Kenniscentrum Global and Inclusive Learning en werkt inhoudelijk nauw samen met de andere lectoraten binnen dit Centrum. Het lectoraat is ook betrokken bij de Leergemeenschap Internationalisering, een platform waar medewerkers van De Haagse nieuwe inzichten ontwikkelen op het gebied van internationalisering en waar onderzoek en praktijk elkaar aanvullen.
Het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool heeft het lectoraat Global Learning de aanvullende taak gegeven om onderzoeksgebaseerde input te leveren voor het ontwerp van de trainingen op het gebied van internationalisering die The Hague Centre for Teaching and Learning (HCTL) aanbiedt.
Internationaal werkt het lectoraat samen met andere onderzoekscentra op het gebied van internationalisering van het hoger onderwijs. De belangrijkste daarvan is het Centre for Global Learning van Coventry University. Deze samenwerking resulteert in gezamenlijk en vergelijkend onderzoek, projecten, co-authored publicaties en gezamenlijke begeleiding van PhD-onderzoek.
Gastonderzoeker dr. Adriana Perez-Encinas

Lees meer
Leading in Internalisation at Home
Team
Marloes Ambagts- van Rooijen
Rigtje Bruinsma
Babet Hoeberigs
Claudia Bulnes
Docent Spaans, Onderzoeker
Simone Hackett
Jantien Belt
Karine Hindrix
Reinout Klamer
Eveke de Louw
Paul G. Nixon
Corina Tabacaru
Mark Dawson
PhD researcher Coventry University
Marloes Ambagts- van Rooijen
Marloes Ambagts – van Rooijen werkt aan de Haagse Hogeschool als docent, docentopleider en onderzoeker. Naast haar werk als docent business communication bij de opleiding International Business, werkt als docentopleider voor The Hague Centre of Teaching and Learning. In deze rol verzorgt ze de teaching& learning en curriculum design& development modules binnen de Engelstalige BDB. Daarnaast biedt ze ondersteuning aan docenten die hun international classrooms effectiever willen maken. Zo ontwikkelt en verzorgt ze trainingen en workshops zoals de Training for Internatioal Learning and Teaching, een Content and Language Integrated Learning training en een workshop activerende didactiek. Binnen het lectoraat focust Marloes zich op docent compententies die bijdragen aan een effectieve international classroom. In 2019 hoopt zij haar promotie onderzoek rond dit onderwerp te starten. Marloes werkt sinds 2006 in verschillende rollen binnen het internationale onderwijsveld.
m.v.vanrooijen@hhs.nlRigtje Bruinsma
Als hogeschooldocent levert Rigtje Bruinsma een bijdrage aan de (werk)toekomst van studenten Commerciële Economie. Vanuit verschillende rollen ga ik graag met studenten in gesprek en begeleid ik hen van binnenkomst tot en met de arbeidsmarkt. Mijn achtergrond als arbeids- en organisatiepsycholoog komt daarbij goed van pas. Ik bied samen met collega’s onderwijs op maat en ervaar het lectoraat Global Learning als inspirerend en uitdagend.
Binnen de kenniskring vervul ik de rol van docent-onderzoeker en doe onderzoek naar internationalisering in het MBO en de doorstroom naar het HBO. Hierbij maak ik gebruik van de appreciate inquiry methode (krachten van de omgeving en de systemen), gebaseerd op de positieve psychologie van Seligman. Verder ben ik geïnteresseerd in globalisatie en verduurzaming van de economie op het gebied van fashion.
Babet Hoeberigs
Babet Hoeberigs is practor internationalisering bij ROC Mondriaan en ROC van Twente. Een practoraat is een expertiseplatform in het mbo waarin kennis wordt verzameld en ontwikkeld en vervolgens wordt gedeeld. Het belangrijkste doel is bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs en praktijkgericht onderzoek speelt daarin een sleutelrol. Voor meer informatie zie: www.practoraten.nl Babet leidt dit platform en in het practoraat staan twee thema’s centraal: 1. Welke internationale en interculturele dimensies zouden er volgens de stakeholders binnen het mbo in een bepaalde opleiding moeten zitten om studenten voor te bereiden op de diverse samenleving en internationaal georiënteerde studie- en arbeidsmarkt? 2. Hoe kan internationalisering bewust geïntegreerd worden in een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs?
b.hoeberigs@rocmondriaan.nlDocent Spaans, Onderzoeker
Claudia Bulnes
Claudia Bulnes is lid van de onderzoeksgroep Global Learning waar ze onderzoek doet naar Internationalisering at Home en Internationalisering van het curriculum. Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject waarin wordt onderzocht hoe Internationalisering at Home wordt geïmplementeerd. Claudia is ook lid van het universiteitsbrede team Wereldburgerschap en Internationalisering en docent Spaans bij de opleiding European Studies. Claudia vindt het leuk om studenten te ondersteunen bij het leren van de Spaanse taal en cultuur en om ervoor te zorgen dat studenten een echte internationale ervaring hebben tijdens hun studie aan De Haagse door het adviseren en ondersteunen van opleidingen bij het internationaliseren van curricula.
c.bulnessanchez@hhs.nlSimone Hackett
Simone heeft meer dan 10 jaar ervaring in internationaal onderwijs. Met een Master of Education en een Bachelor of Arts in Sociology startte Simone haar carrière in het hoger onderwijs in 2007 als docent aan de Hogeschool van Utrecht, waar zij ook internationaliseringsactiviteiten coördineerde, internationale curricula ontwikkelde en internationaliseringsstrategieën ontwikkelde/implementeerde. In 2015 werd Simone benoemd tot Faculteitscoördinator Internationalisering voor de Faculteit Gezondheid, Voeding & Sport van De Haagse Hogeschool (De HHs). Ze nam het initiatief voor tal van activiteiten op het gebied van Collaborative Online International Learning (COIL) en treedt op als COIL Coördinator voor De HHs. Simone is actief in de leadership European Association for International Education (EAIE). Als lid van de EAIE Conference Programme Committee (CPC) stimuleert zij state-of-the-art bijdragen van nieuwe sprekers en het identificeren van programma-inhoud die de belangrijkste internationaliseringskwesties in Europa en de wereld weerspiegelt. Zij is verantwoordelijk voor het evalueren en accepteren van conferentie-voorstellen die zijn ingediend door deskundigen in het vakgebied. Vanaf het academiejaar 2017-2018 is zij lid van de kenniskring Global Learning aan De HHs. Haar interesse gaat uit naar Internationalisation at Home, met name COIL. Ze werkt momenteel aan een promotie-voorstel met de titel: "Welke factoren beïnvloeden de leerresultaten van een COIL-cursus”.
s.e.hackett@hhs.nlJantien Belt
Jantien Belt is hogeschooldocent bij de opleiding Commerciële Economie (CE), faculteit Business, Finance en Management (BFM). Zij geeft les in de vakken marktonderzoek, kritisch denken en communicatievaardigheden. Daarnaast organiseert zij de jaarlijkse communicatietraining voor de tweedejaars studenten van CE. Jantien heeft in de afgelopen jaren verschillende studies gedaan met betrekking tot de ontwikkeling van/verdere verwerving van interculturele competenties door studenten. Momenteel houdt zij zich bezig met een onderzoek naar de waardering van studenten en docenten voor het geïnternationaliseerde curriculum van het eerste jaar van de opleiding CE en naar het effect van het curriculum op een vijftal mindset skills (pro-activiteit, verantwoordelijkheid, zelfregulering, verbale en non-verbale interactie en exploratief vermogen). Een nevenfunctie van Jantien betreft voorts het lidmaatschap van de board van Businet, een grote internationale netwerkorganisatie voor hoger-onderwijsinstellingen in Europa en daarbuiten.
j.belt@hhs.nlKarine Hindrix
Karine Hindrix is a lecturer, researcher and a policy advisor for internationalization of the Faculty of Teacher Education at UC Leuven-Limburg (UCLL, Belgium). She also is a policy advisor and lecturer at the Teacher Education programme (‘Educatieve Master’) of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of KULeuven.
She has been contributing to the ICOMs framework (www.internationalecompetenties.be) for internationalization of higher education curriculums. She coached the two year quality assurance cycle at UCLL with respect to the integration of ICOMs methodology in the UCLL programmes.
She also coordinated the EU LLL project on Learning Mobility with Non-Industrialized Countries (see: www.lemonoc.eu) and participated at the EU KA3-project on collaborative approaches for non-formal learning (www.carma-project.eu). She is currently is involved in a EU KA2-project one on innovative teaching-learning methods for higher education (www.efe-project.eu).
She is the Vice-President of the European Teacher Education Network board (www.etenonline.org).
Mrs Hindrix has a Master´s Degree in Educational Sciences (informal, non-formal and adult education) and she studied Political Sciences (International relations) at the Université Libre de Bruxelles.
Reinout Klamer
Reinout Klamer werkt als hoofddocent en coördinator internationalisering voor de opleiding Facility Management (FM) aan De Haagse Hogeschool. Reinout geeft les in verschillende onderwerpen met betrekking tot servicemanagement en werkt ook als coach voor stages en scripties. In de rol van internationaliseringscoördinator is Reinout actief betrokken bij Collaborative Online International Learning (COIL)-projecten en heeft verschillende projecten op het gebied van FM geïnitieerd. Hij is een onderzoek-gebaseerd COIL-project gestart in samenwerking met de Zurich School of Engineering (ZHAW), waar studenten focussen op actuele FM-onderwerpen met betrekking tot virtueel werken. Ook heeft hij samen met de Universiteit van Monterrey (UDEM) een project opgestart gericht op interculturele competenties en sensitiviteit. Als coördinator internationalisering neemt Reinout deel aan het Europees kader voor Facility Management (EUROFM) en is hij verantwoordelijk voor diverse internationale activiteiten van het programma. De onderzoeksinteresses van Reinout liggen op het gebied van COIL en de manier waarop COIL kan bijdragen aan de ontwikkeling van de 21st century skills van studenten.
h.r.klamer@hhs.nlEveke de Louw
Eveke de Louw is hogeschooldocent bij de opleiding European Studies en beleidsadviseur op het gebied van internationalisering van het curriculum en co-curriculum bij de dienst Onderwijs, Kwaliteit en Communicatie. Zij ontwikkelt en verzorgt maatwerktrajecten, trainingen en workshops in internationalisering van het curriculum, het formuleren en toetsen van geïnternationaliseerde leeruitkomsten als ook lesgeven in de international classroom. Daarnaast is zij een actief lid van de Internationalisation at Home Expert Community van de European Association for International Education. Binnen het lectoraat zal Eveke onderzoek verrichten naar de effecten van een begeleidingstraject voor, tijdens en na een Erasmus uitwisseling op de vorming van een Europese identiteit en employability skills van Business studenten. Dit Jean Monnet project heeft een looptijd van drie jaar en bestaat uit een partnerschap met twee Britse en een Poolse universiteiten. Haar onderzoeksinteresse gaat tevens naar het analyseren en professionaliseren van internationalisation at home praktijken.
e.e.delouw@hhs.nlPaul G. Nixon
Paul G. Nixon is a Principal Lecturer in Political Science and Europe Platform Co-ordinator. He has recently been appointed as Visiting Professor in the Department of Communication, IUSVE, Venice, Italy. His research is on the value of international staff exchanges. Often exchanges such as those undertaken under programmes such as ERASMUS+ are seen as only producing positive outcomes. The research will attempt to analyze the added value to both the individual undertaking the exchange, as well as to the organizations involved (both the host and the sending institutions). Nixon identifies goal setting and attainment, levels of pre departure training (if any), as well as attitudinal changes and the effects that these have upon the individuals teaching style and methods upon their return. In order to tie in the research and the KK with other THUAS initiatives, the same process will be investigated in one or more of the Strategic Partner Institutions to be used as a comparison, where practical, thus examining potential cultural differences.
+31 (0) 70 - 445 86 71p.g.nixon@hhs.nl
Corina Tabacaru
Corina works as a lecturer of Business Communication and mentor of first-year and long-stay students at International Business. She has been conducting research in areas such as intercultural competence acquisition and collaborative learning as well as developing and offering trainings in intercultural communication. In 2019 Corina is hoping to start her PhD trajectory on the topic of mentoring and coaching in international education.
c.tabacaru@hhs.nlPhD researcher Coventry University
Mark Dawson
Mark is a 1st Year Postgraduate Research Student with the Centre for Global Learning at Coventry University. His research investigates Collaborative Online International Learning and encompasses themes of Internationalisation, Global Citizenship, Function of Higher Education and Sustainable Development. He has a background of employment in higher education with a strong interest in widening the participation of under-represented groups and the use of group work in teaching practice.
dawsonm7@uni.coventry.ac.ukOver de lector
dr. Jos Beelen
Jos Beelen behaalde een bachelor’s in oude geschiedenis en een master’s in Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn masterfase deed hij een jaar archeologisch veldwerk in Turkije. Hij behaalde zijn doctorsgraad aan het Centre for Higher Education Internationalisation (CHEI) van de Università Cattolica del Sacro Cuore in Milaan. Voor zijn proefschrift onderzocht Jos de factoren die van invloed zijn op het proces van internationalisering van leeruitkomsten door docenten. Jos werkte als docent bij de Hogeschool Inholland en als international officer, beleidsmedewerker internationalisering en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij was voorzitter van de Expert Community ‘internationalisation at home’ van de European Association for International Education (EAIE). Voor deze associatie is hij senior trainer. In die rol heeft hij trainingen en workshops gefaciliteerd aan universiteiten in diverse Europese landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Finland, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Vlaanderen en Zweden. Buiten Europa deed hij dat o.a. in Australië, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië en Colombia. Voor de EAIE is Jos ook lid van de Publications Committee. Verder is hij reviewer voor de Journal of Studies in International Education. Jos is Visiting Professor bij het Centre for Global Learning van de Universiteit van Coventry.
j.m.h.j.beelen@hhs.nlProjecten
Internationalization at Home activiteiten in verschillende academische disciplines
iKUDU: ontwikkeling van internationalisering van het curriculum door middel van virtuele COIL-uitwisselingsprojecten (Collaborative Online International Learning) tussen Zuid-Afrikaanse en Europese instellingen voor hoger onderwijs.
Het iKUDU-project is een door de EU gefinancierd capaciteitsopbouwproject dat gericht is op het opzetten van een praktijkgemeenschap voor COIL en de rol die dit kan spelen bij de internationalisering van het curriculum. Er zijn tien instellingen voor hoger onderwijs bij betrokken: vijf in Zuid-Afrika en vijf in Europa, waaronder De Haagse Hogeschool.
Het project bestaat uit twee hoofdteams.
Publicaties
Blog
Virtual collaboration for international learning
Chapter
Internationalisation at home: reinventing the wheel in the STEM disciplines
Intreerede
A deeper dig into Global Learning
Chapter
Internationalising learning outcomes at The Hague University of Applied Sciences
Boek
Leading internationalisation in higher education: People and policies
Boek
Leading internationalisation in higher education: People and policies
Op 13 juni 2018 nam Susana Menéndez afscheid als lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. Voor haar afscheid werd een symposium gehouden over leiderschap in de internationalisering van het hoger onderwijs, waarvoor Susana de afgelopen tien jaar koploper is geweest.
De publicatie bij het symposium bevat portretten van studenten en van medewerkers van De Haagse Hogeschool die zich in allerlei rollen bezighouden met internationalisering. Daarnaast bevat de publicatie vijf artikelen die aspecten van leiderschap in internationalisering belichten.
Beelen, J., & Walenkamp, J. (2018). Leading internationalisation in higher education: People and policies. Portraits and papers presented to Susana Menéndez on the occasion of her farewell as a member of the Executive Board of The Hague University of Applied Sciences.
Download het boek (pdf)In de media
- Revisiting Internationalisation at home through Collaborative Online International Learning (COIL) - UFS 21-07-2020
- Advancing Internationalization at Home from Different Roles - An Interview with Dr. Jos Beelen - SFU Ed Review Journal 16-12-2019
- Advancing Internationalisation at Home: 5 key insights - EAIE Blog 24-01-2019
- Virtual collaboration for international learning - EAIE Blog 01-05-2019
- Integrating internationalised learning outcomes - EAIE Blog 13-03-2019
- De Haagse start met IKUDU - H|Nieuws 31-10-2019
- Webinar: How to implement Internationalisation at Home - European Association for International Education
- Advancing Internationalisation at Home: 5 key insights - Blog by Eveke Louw, Jos Beelen, Elpeth Jones , EAIE.org 24-01-2019
- ‘Maak internationalisering onderdeel van de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid’ - nuffic.nl 10-10-2018
- ‘Met internationalisering at home kunnen we het verschil maken’ - H|NIEUWS 21-09-2018