Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Wil jij dwars door organisaties en bedrijfsprocessen heen kijken? Ga voor de opleiding Bedrijfskunde in wereldstad Den Haag. Een brede opleiding, waarbij je van alles leert over strategie, marketing en finance, maar ook over management, innovatie- en duurzaamheidstrajecten.

Hoe bepaal je een prijs? Hoe motiveer je een team? Welke marketingtechnieken bestaan er allemaal? Hoe richt je bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in? Straks verander én verbeter jij organisaties als praktijkgerichte bedrijfskundige. 

Kom je van het MBO?
De overstap van het MBO naar HBO Bedrijfskunde is voor de meeste studenten goed te doen. Veel van hen ronden de opleiding dan ook succesvol af. 

Vind je meerdere vakgebieden interessant?  
Dan is het goed te weten dat De Haagse Hogeschool ook een nieuw programma Management & Organisatie Track aanbiedt.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4

 

Instroomadvies

Wil je vanaf de havo of het vwo instromen? Dat kan het beste met het profiel Economie en Maatschappij. Ook is het handig als je het vak management en organisatie of bedrijfseconomie hebt gevolgd. Bedrijfskunde is een pittige studie. Een goede basiskennis hebben van Nederlands, Engels en rekenen is een must. 

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma 

Deze mbo-4-opleidingen sluiten goed aan op de hbo-bachelorstudie Bedrijfskunde: Bank- en Verzekeringswezen, Administrateur, Commerciële Dienstverlening en Sociaal Juridische Dienstverlening. Maar ook met een andere economische, administratieve, juridische of handelsopleiding ben je welkom. Ben je in het bezit van een hbo-doorstroomdeelkwalificatie? Dan heb je de meeste kans van slagen. 

Je hebt een diploma oude stijl 

Heb je een havo-diploma behaald vóór 2009 of een vwo-diploma behaald vóór 2010. Dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier

Je hebt niet het juiste diploma en bent 21+ 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever bij aanvang van het nieuwe studiejaar? Voor sommige vakken van de opleiding Bedrijfskunde krijg je wellicht vrijstelling. Onze studieadviseur Frank de Poorter vertelt je graag meer. Je kunt hem bereiken via 06 – 39 07 79 96 of via het contactformulier.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

15

uur werkcollege per week

25

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Thema’s, werkgroepen, hoorcolleges 

In de eerste jaren van je studie Bedrijfskunde ben je veel aanwezig op school. In de werkgroepen oefen je veel met de stof door het uitvoeren van interactieve opdrachten. Lekker anderhalf uur onderuitgezakt hangen en luisteren naar de docent is er niet bij. Werkgroepen duren vaak een heel dagdeel waarbij in het begin kort een introductie wordt gegeven op de stof. Daarna steek jij als student de handen uit de mouwen en gaat aan de slag met opdrachten en oefeningen waarin je de stof gelijk leert toepassen. 
Maar we nodigen ook gastsprekers uit de beroepspraktijk uit. Zeg nou zelf: het is toch superleuk om van een manager te horen hoe je medewerkers het beste kunt motiveren? Of een start-up directeur te bestoken met vragen over de gevolgen van de snelle groei van zijn toko? 

Hoorcolleges in grote zalen komen niet voor. Je hebt interactieve werkcolleges met een of twee klassen. Tijdens de les maak je bijvoorbeeld een processchema van een inkoopproces. En daarna brandt de discussie los, want er zijn altijd meer antwoorden mogelijk. Alles wat je leert, komt aan het einde van jaar 1 samen in thema 6. Met medestudenten kruipen jullie in de rol van consultant en adviseren een ondernemer over better business. 

Minors

Je studie samenstellen

Minors vallen buiten de vaste vakken van de opleiding Bedrijfskunde. Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Om je studie te verbreden, kun je een heel ander vakgebied betreden. Stoor je je aan de graaicultuur? Dan is een minor over ethiek en bewustzijnsontwikkeling vast iets voor jou. Helemaal hot is de minor over Lean Six Sigma. Of die over China, waarbij je ook Chinees leert. Wil je je liever ergens extra in verdiepen? Kies dan bijvoorbeeld de minor over financiële markten in een internationale context. Minors bestaan uit een aantal vakken. Die moet je allemaal volgen. Bij Bedrijfskunde zijn er in principe 2 minors van 20 weken, allebei in jaar 4. Kun je extra uitdaging gebruiken? Dan is er de talentminor vanaf jaar 2. Meedoen kan alleen als je het eerste jaar in 1 keer hebt gehaald en als je het aandurft om extra vakken te volgen. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Manager

 • Arbeidsbemiddelaar 

 • Businessanalist 

 • Contractadviseur 

 • Strategisch analist 

   

Dit word je niet

 • Accountant 

 • Controller 

 • Politicus 

 • Advocaat 

 • Rechter 

   

Doorstuderen

Heb je je diploma Bedrijfskunde op zak en wil je door studeren? Je kunt een hbo-master volgen aan De Haagse Hogeschool PRO. De Master Integrale Bedrijfsvoering sluit bijvoorbeeld goed aan en je kunt deze master ook in deeltijd volgen, naast een baan. Of je gaat naar een universiteit, dan heb je 3 opties. Je start met een universitaire bachelor. Dan hoef je sommige vakken wellicht niet te volgen. Vraag dat even na bij de universiteit. Of je volgt een speciaal schakeltraject, meestal van een jaar. Daarmee kun je direct beginnen met je universitaire master. Dat kan bijvoorbeeld in Rotterdam of Amsterdam. Tot slot kun je ook een master volgen in het buitenland, zoals een van onze ex-studenten dat heeft gedaan. Die werkte zich op van vmbo tot een masterstudie Rechten aan de University of Northampton in Engeland. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Bedrijfskunde maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Deze lessen vinden afwisselend klassikaal, in kleine groepen of individueel plaats. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan. 

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

 • Officiële opleidingsnaam: Bedrijfskunde 

 • Naam internationaal: Business Administration 

 • Opleidingscode (Isat): 34035 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding (zie Downloads). 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Finance & Control Drie studenten bespreken aan een tafel met boeken open

Finance & Control

Voorheen Bedrijfseconomie
 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Slimme investeringen, kostenbesparing en een kloppende boekhouding. Als bedrijfseconoom stippel je het financiële beleid uit.
Ga naar Commerciële Economie Drie studenten zitten samen te werken

Commerciële Economie

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Een nieuwe sneaker introduceren of een merk op de kaart zetten? Commercieel economen kruipen in het hoofd van de consument.
Ga naar Accountancy Studenten werken en overleggen aan tafel

Accountancy

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
De financiën van organisaties hebben voor jou straks geen geheimen meer. Jij onderzoekt de cijfers en geeft integer advies.