Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Hoe zorg je dat een product viral gaat? Hoe maak je een succes van een goed doel? Met de opleiding Commerciële Economie groei jij uit tot marketingexpert in jouw vakgebied. Dat kan in 3 varianten, waarvoor je vanaf het eerste jaar kiest.

Ga je de opleiding Commerciële Economie (CE) volgen, dan kies je dus uit 3 varianten:

Creative Marketing & Social Media

Nike, Coca-Cola en Apple zijn wereldwijd succesvolle merken. Ze vertellen een verhaal of dragen een sterke boodschap uit, waarmee ze de consument of klant overtuigen. Je kruipt in het hoofd van de consument, volgt trends en weet hoe je onderzoek inzet om behoeftes in kaart te brengen. Ook maak je een overtuigend plan met gerichte acties om van een merk of bedrijf een succes te maken.

Data Driven Marketing

Organisaties bezitten een schat aan informatie over hun klanten en koopgedrag. Deze waardevolle input zetten zij in voor succesvolle marketingacties. Heb je altijd al willen weten hoe ze dat doen? En vind je het belangrijk dat bedrijven verantwoord en vertrouwelijk met gegevens omgaan? Bij deze studie leer je wat allemaal nodig is om een marketingorganisatie slim in te richten. Je zorgt dat klanten zich persoonlijk aangesproken voelen en jij je marketingbudget optimaal besteedt.

Digital Marketing & Sales

Consumenten weten hun weg op het internet goed te vinden en kopen van alles online. Webwinkels zijn niet meer weg te denken. Spreekt deze digitale wereld jou aan en wil je alles weten over e-commerce en e-mailmarketing? Of ben jij die accountmanager die zijn klanten goed begrijpt? Welkom dan bij deze studie! Marketing & sales zijn onmisbaar voor B2B- en B2C-bedrijven. Belangrijk is te weten wie je doelgroep is, wat je boodschap en hoe je die het beste verkoopt. Bij deze studie leer je hoe je daarin succesvol kunt zijn.

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig? 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Wil je vanaf het havo of vwo instromen? Dat kan met alle profielen. Ook met elk mbo-diploma ben je welkom. 

Overige situaties

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan voor dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ toelatingsonderzoek

Kies je voor de varianten Creative Marketing & Social Media Data Driven Marketing, heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.

Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een universiteit of andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dan gelden speciale voorwaarden. Bij de opleiding Commerciële Economie kun je namelijk niet instromen als het studiejaar al aan de gang is. Voor meer informatie kun je terecht bij Luc Beurskens, via mail ce@hhs.nl of telefoon +31 6 10484015.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

Go to Proefstuderen

Proefstuderen

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4

Doorstuderen

Aan de hogeschool

Met je bachelordiploma Commerciële Economie op zak verder studeren? Dan kun je een hbo-master volgen aan De Haagse of een andere hogeschool. Zoals de Master of Business Administration of de Master International Communication Management.

Aan de universiteit

Na de opleiding Commerciële Economie kun je ook naar de universiteit. Kies je voor de Master in Business and Economics (met marketingspecialisatie), dan bieden we je een speciaal programma: de Erasmusminor. Dat is de voorbereiding op een vervolgstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarmee je direct kunt beginnen met je master zonder dat je nog een premaster nodig hebt. In 5 jaar je bachelor én je masterdiploma: scheelt een jaar studietijd én studiegeld!

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen. Je krijgt volop hulp en begeleiding bij je studie, niet alleen in het eerste jaar maar ook in de jaren erna. Je begeleider is een docent van de opleiding, bij wie je altijd kunt aankloppen met vragen: over je studie, stages, carrière, wat je maar wilt. In het eerste jaar krijg je ook een ouderejaarsstudent als studentmentor. Die kan je alles vertellen over studeren aan het hbo, De Haagse Hogeschool en het studentenleven. Je volgt workshops om goed te leren studeren en je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Dat gebeurt klassikaal, in kleine groepen en individueel. Heb je behoefte aan een goed gesprek bij een dip, ziekte, twijfels of iets anders? Je bent ook altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon en decaan. Alle begeleiding en aandacht waar jij behoefte aan hebt, bij ons word je gezien en gehoord.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Commerciële economie

Naam internationaal: Marketing Management

Opleidingscode (Isat): 34402

Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Bedrijfskunde Studenten en docent in gesprek

Bedrijfskunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Als bedrijfskundige focus je op het begrijpen en verbeteren van organisaties. Jij bent een verbinder die visie en uitvoering samenbrengt.
Ga naar Finance & Control Drie studenten bespreken aan een tafel met boeken open

Finance & Control

Voorheen Bedrijfseconomie
 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Slimme investeringen, kostenbesparing en een kloppende boekhouding. Als bedrijfseconoom stippel je het financiële beleid uit.
Ga naar Ondernemerschap & Retail Management Twee studenten overleggen achter laptops

Ondernemerschap & Retail Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Ben jij een doener met denkkracht? Leer en ervaar hoe je een webshop, dienst of product goed in de markt zet.