Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Misschien verkocht jij wel limonade of verdiende je je eerste geld met auto’s wassen. Ondernemen, managen, begeleiden, bij een winkel of onderneming. Je handen uit de mouwen steken en iets doen voor én met de maatschappij.

Bij Ondernemerschap & Retail Management leiden we doeners op met denkkracht. Een webshop, product of dienst in de markt zetten. Ondernemerschap leer je door te doen. Retail is volop in beweging. Zo is winkelen in een winkelstraat niet vanzelfsprekend meer. Alles wat je tijdens colleges leert, zet je in bij projecten. De laatste twee jaar specialiseer je in ondernemerschap óf retail.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Ondernemerschap & Retail Management te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Het best aansluitende havo- en vwo-profiel is Economie & Maatschappij, Techniek of Zorg met in het vrije deel of als profielkeuzevak Management & Organisatie (M&O) en/of Economie en/of Bedrijfseconomie.

Heb je een mbo-diploma? Mbo-studies als filiaalhouder, ondernemer, manager, of marketing sluiten goed aan.
 

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je hebt niet het juiste diploma en bent 21+ 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Het kan zijn dat je een taaltoets moet doen. Soms krijg je vrijstelling. Meer informatie staat op onze toelatingseisen pagina.

Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar de Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met de examencommissie bekijk je of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vragen hierover kun je stellen aan onze propedeusecoördinator Nicolas van Hasselt via mail orm@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

6 - 8

uur hoorcollege per week

10 - 12

uur werkcollege per week

2

projecten van 20 weken

20

uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, projecten en zelfstudie
We bieden de juiste combinatie aan van denken en doen. Een goede balans tussen analyse en actie. De opleiding Ondernemerschap & Retail Management is er een voor doeners met denkkracht die iets doen voor én met de omgeving. En dat zie je terug in de werkvormen. Zo heb je werkcolleges: met de stof die je dan krijgt, ga je direct in een groepje aan het werk. Daarnaast heb je af en toe hoorcolleges, bijvoorbeeld bij de uitleg van de projecten waarmee je het meest bezig zult zijn. Hierin probeer je vragen te beantwoorden als: hoe zet ik een bedrijf op? Hoe zet ik een product in de markt? Hoe zorg ik voor de financiën, hoe kan ik sociaal ondernemen en hoe maak ik een (groen) ondernemersplan? Verder duik je de praktijk in. Bijvoorbeeld bij de businessgame, of tijdens projecten. Actualiteit staat altijd voorop; denk aan nieuwe retailconcepten, sociaal ondernemerschap of nieuwe ontwikkelingen. En o ja, tot slot: zelfstudie. Elke week bereid je zelfstandig de lessen voor, je leest en maakt opdrachten

Minoren

Je studie samenstellen
Je hebt er vast weleens van gehoord: de major-minorstructuur. Dat betekent dat een deel van je studie vastligt: de major. En een deel van de vakken kies je zelf: de minoren. De minoren volg je bij De Haagse Hogeschool, een andere hogeschool of een universiteit. Zelf bieden we verschillende minoren aan. Bijvoorbeeld Platformeconomie: bouw jouw eigen platform. En wat dacht je van Digitale Marketing Strategie? Of de minor Bedrijfsopvolging of de minor Reshaping Retail, waarin je ondernemers en winkelgebieden helpt om toekomstbestendig te blijven.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Ondernemer

 • Bedrijfsopvolger

 • Maatschappelijke impact ondernemer

 • Start-up

 • Store manager

 • Store design manager

 • Online marketing manager

 • Floor manager

 • Social media manager

 • Hoofd inkoop

 • Marketing manager

 • Salesmanager

 • Product manager

 • Visual merchandiser manager

 • Retail adviseur

Dit word je niet

 • Verpleegkundige

 • Accountant

 • Vakspecialist

Doorstuderen

Gefeliciteerd, je hebt je bachelor! En wat nu? Aan het werk of toch nog even door? Je kunt bijvoorbeeld een masteropleiding op hbo-niveau doen, bij De Haagse Hogeschool Pro of ergens anders. Of je kunt aan de universiteit studeren. Wil je nog een bachelor doen? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor vrijstellingen. Dit kun je vragen bij de opleidingen van je keuze. Bij een master volg je eerst een schakelprogramma. Een universitaire studie die goed aansluit op Ondernemerschap & Retail Management is bijvoorbeeld Bedrijfskunde.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Dat klopt. Je krijgt volop hulp. Aan het begin van je opleiding ORM maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. En als je moeite hebt met een vak, word je gekoppeld aan een ouderejaarsstudent. Verder begeleidt een vakdocent je bij de projecten in groepsverband. En tijdens je afstuderen heb je intensief contact met een afstudeerbegeleider. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert hoe je aan het hbo studeert. Ben je een buitenlandse student? Dan kun je extra begeleiding krijgen dankzij het studiemaatjessysteem. Hierbij maakt een buitenlandse ouderejaarsstudent je wegwijs in De Haagse Hogeschool en omgeving.

Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

 • Officiële opleidingsnaam: Ondernemerschap & Retail Management
 • Naam internationaal: Entrepreneurship & Retail Management
 • Opleidingscode (Isat): 35523
 • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Gecertificeerd

De opleiding ORM is onlangs gecertificeerd door de e-academy, onderdeel van thuiswinkel.org.

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Bedrijfskunde Studenten en docent in gesprek

Bedrijfskunde

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Als bedrijfskundige focus je op het begrijpen en verbeteren van organisaties. Jij bent een verbinder die visie en uitvoering samenbrengt.
Ga naar Facility Management Twee studenten overleggen achter laptop

Facility Management

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Van camera’s in een recreatiepark tot de bewegwijzering op Schiphol. Als facility manager regel je dat alles feilloos werkt.
Ga naar Finance & Control Drie studenten bespreken aan een tafel met boeken open

Finance & Control

Voorheen Bedrijfseconomie

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Slimme investeringen, kostenbesparing en een kloppende boekhouding. Als bedrijfseconoom stippel je het financiële beleid uit.