Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

De Haagse Hogeschool Pro geeft haar post-hbo-opleidingen en nascholingstrajecten altijd een zeer praktische insteek.

Ook in de opleiding Big Data Analist maakt praktijkgericht onderzoek een belangrijk deel uit van het hele traject.

‘Data is het nieuwe goud.’ Het is een veel gehoorde uitdrukking. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe zij uit alle intern en extern beschikbare data waarde kunnen creëren. Zij zoeken medewerkers die hierin geschoold zijn. De post-hbo-opleiding Big Data Analist biedt de scholing waarmee je als data-analist een rol van betekenis kunt spelen bij organisaties die data driven willen werken.

De kennis en vaardigheden die je opdoet zijn direct toepasbaar. Wat je op vrijdag leert, breng je op maandag in de praktijk. Je maakt kennis met de diverse tools en technieken die zijn ontwikkeld om (big) data om te zetten in waardevolle informatie.

De wereld van data-analyse verandert heel snel. Daarom evalueren we deze opleiding ieder jaar met studenten en de adviescommissie van De Haagse Pro. Daarmee garanderen we dat de opleiding actueel en op niveau blijft.

In je functie krijg je steeds meer te maken met big data, met de vraag welke informatie daarin verborgen ligt. Als marketeer, als specialist in de FinTech-wereld, als inkoper bij een supermarktketen of als ambtenaar bij een ministerie, om maar enkele voorbeelden te noemen. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en dat je deze wilt vinden in de wereld van de data-analyse.

Ben je een professional op hbo- of academisch niveau met de nodige werkervaring? Heb je affiniteit met het analyseren van gegevens? En zet je graag je tanden in een probleem? Dan is deze post-hbo-opleiding echt iets voor jou.

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen

Om de post-hbo-opleiding Big Data Analist te mogen volgen, moet je vooral nieuwsgierig zijn en geen allergie hebben voor computers of getallen. Je beschikt verder over hbo-werk- en -denkniveau. 2 jaar werkervaring is een pré. Daarnaast krijg je een intakegesprek, waarin onder meer jouw motivatie en ambities aan bod komen.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Bekijk de inschrijfvoorwaarden of meld je direct aan: 

 1. Registreer je inschrijving in Osiris, ons inschrijfsysteem. 
 2. Upload digitale kopieën van jouw cv, relevante diploma’s en cijferlijsten.  Binnen een week hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet. 
 3. Optioneel: intakegesprek. Heb je geen relevante vooropleiding maar wel hbo werk- en denkniveau? Tijdens een intakegesprek beoordeelt de programmanager of je voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende opleiding. 
 4. Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde werkgeversverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Facturatie volgt na de start, maar de werkgeversverklaring moet wel binnen zijn voor de start van de opleiding. Je kunt een leeg vel uploaden, als het je niet lukt om de werkgeversverklaring direct ondertekend te krijgen. 

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelden, hoe doe je dat?

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Kosten en startdata

Wat kost de opleiding per jaar?

Startdatum18 november 2024
Kosten in één keer*€ 7.250
Kosten in termijnen**€ 7.500
Kosten studiemateriaal€ 50

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

**Wanneer de opleiding in één keer wordt betaald is dit voordeliger dan wanneer je ervoor kiest deze in termijnen te betalen. Let op: wanneer de opleiding door je werkgever wordt bekostigd kan deze alleen in één keer worden betaald.

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Waarom deze opleiding?

 • Je hebt in je werk te maken met data-analyse en wilt hierin verder getraind worden.
 • Je wilt een carrièreswitch maken in de richting van (big) data-analyse.
 • Je bent nieuwsgierig naar informatie die in data verborgen ligt.
 • Je wilt op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen in het veld van data-analyse.

Organisaties in de 21e eeuw beschikken over enorme hoeveelheden data. Zowel vanuit interne als externe bronnen. Dit doet de vraag toenemen naar specialisten die uit al deze data waarde weten te creëren. In de post-hbo-opleiding Big Data Analist maak je kennis met diverse tools om data om te zetten in waardevolle informatie. Zo leer je de waarde kennen van data uit sociale media-analyses en data vanuit het ERP systeem van jouw bedrijf te analyseren en te visualiseren. Daarvoor gebruiken wij het wereldwijd in de datawereld populaire open source-programma R. Steeds gericht op het toepassen in de (eigen) beroepspraktijk.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 1 oktober

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Dinsdag 1 oktober

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? In het nieuwe studiejaar 2024 – 2025 ben je weer van harte welkom tijdens een van onze (online) voorlichtingsavonden. 

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Inhoud van de studie

Wat ga je doen? 

Modules
Werkvormen

Blended learning
Alle opleidingen van De Haagse Hogeschool Pro worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat het programma fysiek gevolgd wordt en bij bepaalde omstandigheden kan worden omgezet naar online onderwijs. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. 

Een oplossing op maat
Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wil je een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van je organisatie? Wij denken graag met je mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

1

lesdag per week (maandag van 18.00 - 21.00 uur)

11-16

uur per week

5-10

uur zelfstudie per week

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Diploma en erkenning

Wanneer je de post-hbo opleiding succesvol hebt afgerond:

 • krijg je een waardevol post-hbo-diploma van De Haagse Hogeschool;
 • kun je op operationeel niveau een rol spelen in de overgang van een traditionele naar een datagedreven organisatie;
 • ben je binnen je organisatie een deskundige gesprekspartner op het gebied van big data-analyse.
 • Je kan doorstromen naar de MBA Big Data Analytics tegen een korting en je kan de studiepunten overdragen.
Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar MBA Big Data Analytics Two colleagues working together

MBA Big Data Analytics

 • Master
 • deeltijd
 • 2 jaar
Deze Engelstalige deeltijdmaster leert jou hoe je organisaties efficiënter kunt laten werken dankzij big data.
Ga naar Cyber Security Engineering Master Cyber Security Engineering, Master Cyber Security Engineering, Security Manager en Computer Science Engineer zijn aan het praten

Cyber Security Engineering

 • Master
 • deeltijd
 • 2 jaar
Tijdens deze master leer je om passende ICT-gerelateerde security-oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.
Ga naar Financial Controller A women sitting behind a table with her laptop holding a red pen

Financial Controller

 • Post-hbo
 • deeltijd
 • 9 - 12 maanden
Een praktische insteek is eigen aan iedere master en post-hbo-opleiding van De Haagse Hogeschool Pro.