Kenniscentrum Mission Zero brengt nieuwe munt uit

Het gebeurde na de entreerede van Sander Mertens, de lector Energy in Transition. Voor de meesten kwam het ook volkomen onverwacht. Wie als lector geïnstalleerd wordt, krijgt cadeaus. Sander maakt deel uit van het kenniscentrum Mission Zero. Dit had in samenwerking met het lectoraat New Finance een verrassend cadeau ontwikkeld: de Mission Zero Coin. Een cryptomunt die de samenwerking in het netwerk van het kenniscentrum beoogt te verstevigen.

Coin

Cryptomunten associëren we vaak met jongvolwassen mensen. Twintigers en dertigers, met hier en daar een verdwaalde veertiger. In het publiek dat was uitgenodigd voor de entreerede van Sander Mertens zaten veel mensen die ouder waren. Zij ontvingen allemaal een cryptomunt. Onmiddellijk leverde dat een grote hoeveelheid vragen op. Een cryptomunt? Wat kun je daar dan mee doen? Wat is hij waard? Moet ik een wallet installeren? Help, hoe doe ik dat en waar is-ie dan voor …?

Steen in de vijver

Toen de verrassing onder de aanwezigen was weggeëbd, moesten er wat bruggen geslagen worden in kennis en toepassingsmogelijkheden. Dat werd kundig gedaan door de ontwikkelaar van de munt, Dennis IJlst. Hij is behalve vierdejaars student Commerciële Economie ook student-assistent bij de minor 'Introduction to Blockchain' en ’Blockchain & Cryptocurrencies Business, Law & IT’. Daarmee heeft hij zich binnen De Haagse Hogeschool snel ontwikkeld tot een van de experts op het gebied van blockchaintechnologie en cryptocurrency.

Eenmaal bekend met het fenomeen was iedereen enthousiast. De Mission Zero Coin is een steen in de vijver van de hogeschoolse geldeconomie. Wie deze cryptomunten bezit, kan die voor verschillende dingen inzetten. Over een paar maanden zal het gebruik ervan worden geëvalueerd. We praten even na met Martijn van der Linden, lector New Finance, en met Dennis.

Andere waarden dan geld

Hoe serieus moeten we deze munt nemen? Martijn van der Linden: “In onze economie draait het vooral om geld. Het kenniscentrum Mission Zero wil benadrukken dat er ook andere waarden belangrijk zijn in de circulaire economie. Waarden als samenwerking en je netwerk benutten. Daar speelt deze munt op in.”

“De grote vraag is nu of de mensen in het netwerk van het kenniscentrum hem gaan gebruiken. Gebeurt dit, dan kan de munt verbindend werken.” Hoe dan? Martijn: “De kennis die we in Mission Zero ontwikkelen, stellen we nog steeds beschikbaar via publicaties etc. Maar met deze munt hebben we een sharing tool erbij gekregen.”

Speels element

“Stel, je hebt een idee en je wilt daar een uurtje over praten met een lector. Daarvoor kun je die munt inzetten. Dan zal de lector minder gauw zeggen dat hij geen tijd heeft. Je betaalt hem immers met een cryptomunt. Op zo’n moment werkt de munt verbindend. De lector op zijn beurt kan tegen een stakeholder zeggen: ik wil graag een onderzoekje bij je doen en daar betaal ik je voor met deze munten.”

“De munt is dus een speels element om iets voor elkaar gedaan te krijgen. Of iedereen daar blij van wordt? Dat zullen we moeten evalueren. Uit onderzoek blijkt dat zo’n munt alleen gaat werken wanneer betrokkenen er enthousiast over zijn. De transacties die je met zo’n munt betaalt, zijn klein. Maar intussen creëren we wel een experimentele omgeving waarin we ontdekken wat de voor- en nadelen van de munt zijn.”

Token driven economie

Dennis IJlst ontwikkelde de munt of token, maakte de website die daarbij hoort en hield een presentatie. “Het was een leuke uitdaging om de aanwezigen stapje voor stapje te vertellen hoe ze de wallet op hun telefoon konden zetten en hoe ze een token vanuit hun telefoon naar iemand anders konden versturen.”

Was de ontwikkeling van de Mission Zero Coin écht zo simpel als hij doet voorkomen? “Voor iemand die weet hoe blockchaintechnologie werkt, is het maken van zo’n token niet zo moeilijk.” Hij weet zeker dat de munt werkt. “Als mensen hem gaan gebruiken, moet er wél een servicepunt zijn dat vragen kan beantwoorden. Dan kan dit zomaar het begin zijn van een token driven economie binnen De Haagse.”

Dennis deed al zijn kennis op binnen De Haagse Hogeschool. Martijn: “Ik vind het geweldig dat hij die kennis nu kon inzetten binnen onze hogeschool.”