Mural of Change: nieuwe graffiti landmark in Den Haag

Door de COVID-19 pandemie ervaren velen beperkingen van hun vrijheden. Juist nu realiseren steeds meer mensen zich hoe belangrijk vrijheid en een gezonde leefomgeving zijn, niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen. Het besef groeit dat we niet meer op de oude manier verder kunnen en dat we in staat zijn om verandering samen vorm te geven.

Foto Mural of Change Justice and Peace

Eerbetoon aan mensenrechtenverdedigers markeert tijd voor verandering


Daarom besloot de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice and Peace om, ook juist nu, met kunstenaarsduo Karski & Beyond een nieuwe landmark in Den Haag te realiseren in de vorm van een graffiti muurschildering op De Haagse Hogeschool. De kleurrijke muurschildering van acht bij twaalf meter toont drie mensen, bekend en onbekend, die zich op verschillende plekken in de wereld inzetten voor het klimaat, vrijheid, en gelijkheid. Greta Thunberg, Berta Cáceres en Vitaly Safarov zijn inspirerende voorbeelden die met hun werk laten zien dat het mogelijk is om een verschil te maken voor een rechtvaardige en duurzame wereld. Met dit eerbetoon aan mensenrechtenverdedigers wil Justice and Peace in samenwerking met De Haagse Hogeschool en gesteund door de gemeente Den Haag mensen aan het denken zetten en aanmoedigen om zich op hun eigen manier in te zetten voor positieve verandering. “Greta heeft laten zien dat we ons kunnen uitspreken. Ze heeft onze stemmen luider gemaakt. Het geeft mij een gevoel van hoop dat er echt iets kan worden gedaan, we hoeven niet alleen maar te zitten kijken.”, zei één van de studenten in de voorbereidende brainstorm met de kunstenaars. De kunstenaars verwachten de muurschildering deze week te voltooien. 

Inspiratie en hoop voor verandering

De Mural of Change is een initiatief van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice and Peace. Deze NGO zet zich al meer dan vijftig jaar in voor de verbetering van mensenrechten, in Nederland en wereldwijd. Ter inspiratie van de kunstenaars organiseerde zij een brainstorm met studenten van De Haagse Hogeschool, waar al jaren een nauwe samenwerking mee bestaat als instelling die haar studenten opleidt tot bewuste wereldburgers. Klimaatverandering kwam met stip op één als thema dat de groep studenten met de muurschildering wilde aankaarten. “Als we geen planeet hebben waarop wij kunnen leven, heeft het allemaal geen zin”, zo stelden ze. Daarom werden twee mensenrechtenverdedigers gekozen die werk(t)en op klimaat en natuurbescherming. De kunstenaars brachten daarnaast een duidelijke laag aan in de schildering die te maken heeft met de natuur. De studenten waren erg onder de indruk van de verhalen van en over mensenrechtenverdedigers. Hun belangrijkste wens voor de muur was dat deze mensen zou inspireren. Een wens die precies past bij de werkwijze van kunstenaarsduo Karski & Beyond, die zichzelf ook wel moderne storytellers noemen: “We willen een verhaal bij onze muren dat mensen raakt en hen aan het denken zet. We hopen dat alle mensen die hun blik omhoog werpen op onze schildering beseffen dat ook zij iets kunnen doen voor de wereld.”, aldus kunstenaar Beyond.

Shelter City

Met de muurschildering krijgt Den Haag een nieuwe landmark die net als het Vredespaleis en het standbeeld van Nelson Mandela past bij haar identiteit en rol als internationale Stad van Vrede & Recht. Den Haag was dan ook de eerste Shelter City, een beweging van inmiddels zeventien steden die wereldwijde mensenrechtenverdedigers en activisten die bedreigd worden en risico’s lopen, steun en bescherming biedt. De drie mensenrechtenverdedigers op de muur staan voor alle mensen die waar ook ter wereld opstaan tegen mensenrechtenschendingen. Greta Thunberg is als jonge uitgesproken klimaatactiviste bekend bij het grote publiek, maar net als de meeste mensenrechtenverdedigers zijn Berta Cáceres (Honduras) en Vitaly Safarov (Georgië) onbekend bij de meeste mensen. Toch hadden ook zij een grote impact en steunden en inspireerden zij velen. Zo goed zelfs, dat zij het met de dood moesten bekopen. De Mural of Change is een eerbetoon en een symbool van hoop voor alle mensen, activisten, schrijvers, dokters, journalisten, advocaten, welzijnswerkers, klokkenluiders, leiders, studenten en alle anderen, die met kleine of grote vreedzame acties het initiatief nemen om de situatie en rechten van anderen te verbeteren.

Over de drie mensenrechtenverdedigers

Berta Cáceres: verdedigde het grondgebied en de rechten van de inheemse Lenca-bevolking in Honduras tegen gedwongen verplaatsing als gevolg van milieubelastende megaprojecten van de Hondurese regering en internationale bedrijven. Vanwege haar werk werd zij in 2016 vermoord. Sindsdien is zij een groot voorbeeld voor veel inheemse - en milieuactivisten. “We have no other spare or replacement planet… we have to take action.”
Greta Thunberg: is een jonge klimaatactivist uit Zweden die miljoenen mensen in de wereld heeft geïnspireerd voor klimaatactie. Haar activisme begon op jonge leeftijd toen ze haar ouders overtuigde om verschillende levenskeuzes te maken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Op 15-jarige leeftijd bracht Greta haar schooltijd door met protesteren voor het Zweedse parlement. Studenten volgden haar voorbeeld met de protestbeweging ‘Fridays for Future’. In de muurschildering vertegenwoordigt zij niet alleen de jongere generaties die het verschil willen maken, ze staat ook voor hoop voor de toekomst. “No one is too small to make a difference”.
Vitaly Safarov (Vito): was een grassroots mensenrechtenactivist in Georgië en een partner en persoonlijke vriend van verschillende medewerkers van Justice and Peace. Toen hij opstond voor gelijke rechten van anderen, werd hij helaas vermoord. Vito was een partner van Shelter City Tbilisi (Georgië), één van de zeventien steden waar mensenrechtenverdedigers die in gevaar zijn tijdelijk bescherming en steun vinden. Zijn portret is een eerbetoon aan alle mensenrechtenverdedigers en diegenen die hen beschermen. Zijn collega bij Shelter City Tbilisi, Giorgi Marjanishvili zegt over Vitaly: “Diversity and tolerance were very important values for him, not just because he belonged to a mixed family (his mother is Jewish and his father is from Yezidi community), but because this was his ideal image of the world”.  
 

Over de kunstenaars Karski & Beyond

Karski (1974) & Beyond (1983) (artiestennamen) werken sinds 2012 samen aan opvallende monumentale graffiti kunstwerken in Nederland en overal ter wereld. Hun werk kenmerkt zich door het levendige kleurgebruik, double exposure en unieke composities en wordt wereldwijd geprezen. In 2017 ontvingen ze de Dutch Street Art Award. In Den Haag is het duo bekend door hun werk op gebouwen aan de Laakweg en Scheveningen. Karski & Beyond zijn ‘moderne storytellers’ die met hun kleurige kunstwerken belangrijke verhalen willen vertellen en mensen in beweging willen brengen. “Het unieke van onze kunstvorm is dat het voor iedereen zichtbaar is.”
 

Over de initiatiefnemers

Justice and Peace: al meer dan vijftig jaar zet deze Haagse mensenrechtenorganisatie zich in voor het empoweren van change makers. Met de Shelter City beweging, inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van zeventien Nederlandse en internationale steden waarin zij samen met lokale partners een veilige plek en de benodigde ondersteuning bieden aan internationale mensenrechtenverdedigers die worden bedreigd. En met Samen Hier, een community sponsorship beweging waarin kleine communities in Nederlandse gemeenten een vluchteling(gezin) verwelkomen in hun gemeenschap en netwerk en samenwerken aan een nieuw bestaan in de Nederlandse samenleving.
De graffiti muur is de start van een gezamenlijke campagne met de Shelter City steden om mensenrechten(verdedigers) onder de aandacht te brengen.
 
De Haagse Hogeschool: brengt 26.000 studenten van over de hele wereld samen om hen op te leiden en hen te helpen zich te ontwikkelen tot wereldburgers, die met een kritische blik naar zichzelf en de wereld om hen heen durven kijken. Die zien waar verandering nodig is en genoeg lef tonen om daarin hun eigen rol te spelen. Met als streven: “Let’s change. You. Us. The world.”  Studenten van De Haagse Hogeschool namen deel aan een brainstorm met Justice and Peace en de kunstenaars Karski & Beyond. Hun passie voor klimaatactie en hun wens om anderen te inspireren stonden aan de basis van het ontwerp.
 
Gemeente Den Haag: staat bekend als de Internationale Stad van Vrede & Recht, thuisbasis van vele internationale organisaties zoals het ICC, OPCW en vele NGO’s. Den Haag zet zich actief in voor mensenrechten en mensenrechtenverdedigers en was in 2012 de eerste Shelter City.
De graffiti mural komt in een illuster rijtje van Haagse Vrede & Recht landmarks, zoals het Vredespaleis en het Nelson Mandela standbeeld. De gemeente maakte de ontwikkeling van de mural financieel mogelijk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de Pers: Vragen over dit persbericht kunnen worden gesteld aan Marjolijn Lampe van Justice & Peace. Contactgegevens zijn opvraagbaar bij de persvoorlichters van De Haagse Hogeschool.