Websites, apps en games ontwikkelen, slimme ICT-toepassingen bedenken of cyberaanvallen tegengaan. Met de opleiding HBO-ICT kun je alle kanten op. In het eerste halfjaar van de opleiding leer je ICT in de volle breedte kennen. Daarna kies je een van de vijf richtingen of differentiaties: Software Engineering, Business & Data Management, Information Security Management, Innovative Development of Network & Systems Engineering.  

 

Ga naar de opleidingspagina HBO-ICT voltijd 

Binnen welke sectoren kun je werken na HBO-ICT? 

Met een bachelor HBO-ICT kun je in heel veel sectoren aan het werk. ICT is immers overal. De baankansen na de opleiding HBO-ICT  zijn dan ook uitstekend. Misschien kies je wel voor de zorg, het onderwijs of het mkb. Het kan ook zijn dat je je toch het prettigst voelt in de IT-sector zelf en ga je aan de slag bij bijvoorbeeld een groot ICT-bedrijf als ASML of Atos.  

Welke beroepen passen bij HBO-ICT? 

Na de opleiding HBO-ICT zijn er volop baankansen in allerlei beroepen. Denk aan software engineer, game developer, data-analist, information security officer of cloudarchitect. Ze passen allemaal goed bij een afgeronde opleiding HBO-ICT. Over elk van deze beroepen lees je hieronder meer. 

Een baan als software engineer na HBO-ICT 

Als software engineer ontwikkel, programmeer en implementeer je software. Ook zorg je ervoor dat de software up-to-date is. Daarvoor werk je nauw samen met bijvoorbeeld softwarearchitecten, programmeurs en webdevelopers. Je kunt bij grote ICT- bedrijven aan de slag als Centric of de Belastingdienst, maar net zo goed bij de overheid of in het mkb.  

Aan de slag als data-analist 

Het is onvoorstelbaar hoeveel zaken we digitaal regelen. Al die handelingen leveren enorm veel data op. Data die iets zeggen over bijvoorbeeld koopgedrag. Handig om te weten voor een grote verkooporganisatie als Coolblue, Zalando, Bol.com, Amazon of andere grote e-commercebedrijven. Maar hoe benutten zij al die data? Daarvoor hebben ze straks jou als data-analist nodig. Dan gebruik je je kennis en vaardigheden om al die data te verzamelen, te verwerken, te analyseren en te interpreteren. Die data haal je uit databases of enquêtes. In sommige sectoren haal je ook data uit wat sensoren hebben opgeslagen.  

Als data-analist zorg je ervoor dat de data volledig en juist zijn. Je maakt ze daarnaast geschikt voor analyse en je gebruikt statistiek, visualisaties en AI om patronen en trends te ontdekken. Die presenteer je op een begrijpelijke manier aan de mensen die hier een besluit over moeten nemen. Met jouw analyses draag je dus bij aan belangrijke beslissingen. 

Wat doe je als information security officer na HBO-ICT?  

Als information security officer zorg je ervoor, dat de informatie binnen je organisatie veilig is. Je zorgt dat al je collega’s zich aan de regels voor informatiebeveiliging houden. Bij incidenten, zoals datalekken, kom je direct in actie. Je coördineert dan dat het datalek wordt opgelost en dat de organisatie hiervan leert voor de toekomst. 

Een baan als cloudarchitect 

Een cloudarchitect is verantwoordelijk voor de volledige IT-infrastructuur en is daarmee onmisbaar voor elke organisatie. Als cloudarchitect creëer je een bruikbare cloudstructuur voor medewerkers, relaties en klanten. Je zorgt voor de veiligheid van de cloudomgeving en je houdt toezicht op het ruimtegebruik. Dankzij jouw werk vinden collega’s en klanten makkelijk en veilig hun weg in de cloud.   

Baankansen na deeltijdopleiding HBO-ICT 

Kies je na de opleiding HBO-ICT deeltijd voor een baan als database administrator of databasebeheerder, dan ben je verantwoordelijk voor de opzet en het beheer van de gegevensopslag. De stroom aan data wordt steeds groter. De opslag en het beheer daarvan steeds belangrijker. Hoe beveilig je de databases? Hoe houd je de software up-to-date die je daarvoor gebruikt? Hoe beheer je de gebruikers van de data? Allemaal belangrijke vragen die jouw werkdag bepalen. Je monitort de prestaties van de databases en je meldt eventuele storingen aan je leidinggevende. Zijn de databases continu up-to-date, dan kunnen gebruikers gemakkelijk en snel de informatie vinden die zij nodig hebben. 

Wat word je níet na een deeltijdopleiding HBO-ICT?

Wil je leren en werken combineren en heb je al een passende werkplek? Dan kun je ook kiezen voor de deeltijdopleiding HBO-ICT. Ook na de deeltijdopleiding HBO-ICT zijn er volop baankansen.