Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in de mogelijkheden van ICT. Jij ziet hoe ICT bepaalt hoe we onze wereld aanpakken en inrichten. In de toekomst neemt die digitale vlucht alleen maar toe. En daar wil jij wat mee.

Jij kickt op technologie, houdt van puzzelen en wil dingen bedenken, ontwikkelen, programmeren, analyseren, beheren en testen waar mensen écht iets aan hebben. Heb je al een IT-gerelateerd mbo-4 of HAVO-diploma en wil je naast je werk actief doorstuderen en als professional doorgroeien in je bedrijf? Of wil je je laten omscholen tot software engineer? Dat kan met de deeltijdopleiding HBO-ICT voor software engineering op onze locatie Den Haag.  

Hoe is het om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina vind je antwoord op dit soort vragen en verhalen van deeltijdstudenten. En bekijk onze opleidingsfilm!

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding HBO-ICT deeltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan bij "Overige situaties" wat voor jou geldt.

Relevante werkplek
In de eerste 2 jaar van de opleiding is een relevante werkplek zeer gewenst. Om te kunnen starten met jaar 3 is een geschikte werkplek verplicht. Of jouw werkplek geschikt is, verifieert jouw studieloopbaanbegeleider door middel van de werkplekcheck.

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma 

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste. 

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen. 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. 
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag
Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

60
studiepunten per jaar
2
uur online of fysieke les op dinsdagavond
3
uur fysieke les op donderdag-avond
20
uur gemiddelde studielast per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten 

Als je denkt dat je klassieke hoorcolleges krijgt bij HBO-ICT deeltijd, dan ben je hier niet op de goede plek. De lessen zijn activerend. Maak je huiswerk van tevoren, bestudeer de stof en houd bij waar je tegenaan loopt. Zelfs voor de eerste Meet & Match-dag moet je je al voorbereiden. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen als software engineer? 

Op donderdagavond is het tijd voor peer-review en feedback op de stof en de casussen waarmee je bezig bent geweest. Je neemt zelf de regie en bent actief in groepjes aan het werk. Daarna kun je op dinsdagavond tijdens het online contactmoment vragen stellen over de stof en zelf inbrengen waar de discussie over gaat. Zowel de docent als je medestudenten denken mee en geven antwoord op je vragen in de online community. 

Verder werk je tijdens elk semester aan casussen die rechtstreeks uit de praktijk komen. Alleen of in een groepje. En je ontwikkelt je professional skills zoals plannen, samenwerken, onderzoek doen en je communicatie skills. Ook jouw Nederlandse taalvaardigheid komt in het onderwijs aan bod. Die ontwikkeling leg je vast in een portfolio.

Na je studie

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Software architect 
 • Database administrator 
 • Softwaretester 
 • Software-ontwerper 
 • Programmeur   

Minder passende beroepen

 • Elektronisch ingenieur 
 • Productontwerper 
 • Network designer 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld
Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. In het eerste jaar van je inschrijving heb je de mogelijkheid je tussentijds uit te schrijven en een deel van het collegegeld terug te krijgen. In de volgende jaren is dat slechts in bijzondere gevallen mogelijk. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld

Studiefinanciering
Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen
Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen. De kosten die je voor je opleiding maakt, zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte. Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats. 

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen 

Je krijgt hulp bij het studeren. Vanaf het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider met wie je bespreekt hoe het is om weer te studeren. Kun je alle informatie vinden? Hoe combineer je een studie met gezin en werk? Heb je de juiste motivatie en drive? Ook bespreek je de ontwikkeling van je professionele vaardigheden met je studieloopbaanbegeleider. En de carrièremoves die je wilt maken. 
 
Als je langer wilt praten, bijvoorbeeld over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum. 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 
 

 • Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT  
 • Naam internationaal: Information & Communication Technology 
 • Opleidingscode (Isat): 30020 
 • Instellingscode (Brin): 27UM 

 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA) 

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.