Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in de mogelijkheden van ICT. Jij ziet hoe ICT bepaalt hoe we onze wereld aanpakken en inrichten. In de toekomst neemt die digitale vlucht alleen maar toe. En daar wil jij wat mee.

Jij kickt op technologie, houdt van puzzelen en wil dingen bedenken, ontwikkelen, programmeren, analyseren, beheren en testen waar mensen écht iets aan hebben. Heb je al een IT-gerelateerd mbo-4 of HAVO-diploma en wil je naast je werk actief doorstuderen en als professional doorgroeien in je bedrijf? Of wil je je laten omscholen tot software engineer? Dat kan met de deeltijdopleiding HBO-ICT voor software engineering op onze locatie Den Haag.  

Hoe is het om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina vind je antwoord op dit soort vragen en verhalen van deeltijdstudenten. En bekijk onze opleidingsfilm!

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding HBO-ICT deeltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan bij "Overige situaties" wat voor jou geldt.

Relevante werkplek
In de eerste 2 jaar van de opleiding is een relevante werkplek zeer gewenst. Om te kunnen starten met jaar 3 is een geschikte werkplek verplicht. Of jouw werkplek geschikt is, verifieert jouw studieloopbaanbegeleider door middel van de werkplekcheck.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina  Aanmelden, hoe doe je dat?  Aanmelden, hoe de je dat?

Overige situaties

Je hebt een mbo-diploma 

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste. 

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen. 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. 
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Ben je op zoek naar een studie naast je werk maar twijfel je nog over je keuze? Tijdens onze online voorlichtingsavond helpen we je graag op weg.

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten 

Als je denkt dat je klassieke hoorcolleges krijgt bij HBO-ICT deeltijd, dan ben je hier niet op de goede plek. De lessen zijn activerend. Maak je huiswerk van tevoren, bestudeer de stof en houd bij waar je tegenaan loopt. Zelfs voor de eerste Meet & Match-dag moet je je al voorbereiden. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen als software engineer? 

Op donderdagavond is het tijd voor peer-review en feedback op de stof en de casussen waarmee je bezig bent geweest. Je neemt zelf de regie en bent actief in groepjes aan het werk. Daarna kun je op dinsdagavond tijdens het online contactmoment vragen stellen over de stof en zelf inbrengen waar de discussie over gaat. Zowel de docent als je medestudenten denken mee en geven antwoord op je vragen in de online community. 

Verder werk je tijdens elk semester aan casussen die rechtstreeks uit de praktijk komen. Alleen of in een groepje. En je ontwikkelt je professional skills zoals plannen, samenwerken, onderzoek doen en je communicatie skills. Ook jouw Nederlandse taalvaardigheid komt in het onderwijs aan bod. Die ontwikkeling leg je vast in een portfolio.

Kosten

Wat kost de opleiding per jaar?

Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld**€ 9.889

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  

**Je betaalt instellingscollegegeld als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een bekostigde instelling en start aan een tweede opleiding. Bekijk meer informatie over welk tarief voor jou geldt.  

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

60

studiepunten per jaar

2

uur online of fysieke les op dinsdagavond

3

uur fysieke les op donderdag-avond

20

uur gemiddelde studielast per week

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Software architect 

 • Database administrator 

 • Softwaretester 

 • Software-ontwerper 

 • Programmeur 

   

Lees meer over deze beroepen

Minder passende beroepen

 • Elektronisch ingenieur 

 • Productontwerper 

 • Network designer 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 
 

 • Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT  

 • Naam internationaal: Information & Communication Technology 

 • Opleidingscode (Isat): 30020 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA) 

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Big Data Analist A professional presenting data to three other people

Big Data Analist

 • Post-hbo
 • deeltijd
 • 9 maanden
Van grote hoeveelheden data maak jij in een handomdraai betekenisvolle informatie waar jouw organisatie écht iets aan heeft.
Ga naar Financial Controller A women sitting behind a table with her laptop holding a red pen

Financial Controller

 • Post-hbo
 • deeltijd
 • 9 - 12 maanden
Een praktische insteek is eigen aan iedere master en post-hbo-opleiding van De Haagse Hogeschool Pro.
Ga naar Cyber Security Management Cyber Security Management

Cyber Security Management

 • Post-hbo
 • deeltijd
 • 15 weken
Je verdiept je verder in cybersecurity en leert hoe je adequate maatregelen treft tegen risico's en cyberdreigingen.