Alle bedrijven, overheden en particulieren hebben ermee te maken: wetten en regels. Wil jij je hier verder in verdiepen? En bijvoorbeeld doorgroeien naar een functie waar meer juridische kennis voor nodig is? Dan is de deeltijdopleiding HBO-Rechten van De Haagse Hogeschool iets voor jou. In dit artikel bekijken we de banenkansen als je deze opleiding hebt gevolgd. 

Bekijk de deeltijdopleiding HBO-Rechten 

Binnen welke sectoren kun je werken met een diploma HBO-Rechten? 

Tijdens de deeltijdopleiding HBO-Rechten maak je kennis met verschillende rechtsgebieden. Daardoor kun je uiteindelijk veel kanten op. In 4 jaar tijd groei je uit tot een kundige jurist op hbo-niveau die mensen en organisaties gericht kan adviseren. Je staat bijvoorbeeld consumenten bij tijdens een rechtszaak. Of je adviseert een organisatie op het gebied van arbeidsrecht. Juristen werken natuurlijk voor advocatenkantoren, voor gemeenten, bij de politie en bij de douane. Maar je vindt ze op nog veel meer plaatsen: van transportbedrijven tot goede doelenorganisaties. 

Wat kun je worden met een diploma HBO-Rechten? 

Met de deeltijdopleiding HBO-Rechten ontwikkel je jezelf tot een professional met een flinke dosis juridische kennis. Dat komt goed van pas in de volgende beroepen: paralegal, procesvertegenwoordiger, griffier, juridisch medewerker, bedrijfsjurist, ambtelijk secretaris, bewindvoerder, compliance officer, vergunningverlener en beleidsmedewerker. Hieronder lees je wat deze functies inhouden. 

Wat doe je als paralegal? 

Als paralegal ondersteun je advocaten en juridische teams. Je bereidt juridische documenten voor, doet onderzoek naar rechtszaken en helpt cliënten bij administratieve procedures. 

Wat doe je als procesvertegenwoordiger? 

De naam geeft het al een beetje weg: je vertegenwoordigt cliënten tijdens gerechtelijke procedures. Je pleit bijvoorbeeld namens hen in de rechtbank, je voert juridisch onderzoek uit en je begeleidt cliënten door het juridische proces. 

Wat doe je als griffier? 

Een griffier beheert de gerechtelijke administratie en documenten. Hij of zij notuleert tijdens zittingen van de rechtbank, beheert de gerechtelijke archieven en ondersteunt rechters bij hun administratieve taken. 

Wat doe je als juridisch medewerker? 

Juridisch medewerkers werken bij juridische kantoren en helpen bij het voorbereiden van juridische documenten, onderzoeken en administratieve taken. Ze ondersteunen advocaten en paralegals in hun werk. 

Wat doe je als bedrijfsjurist? 

Als bedrijfsjurist help je een bedrijf of organisatie bij alle juridische kwesties die met hun activiteiten te maken hebben. Je adviseert het management bijvoorbeeld over de naleving van wetten en regels, contracten en arbeidsrecht. 

Wat doe je als ambtelijk secretaris? 

Een bestuursorgaan, zoals een raad van bestuur, heeft iemand nodig om alle vergaderingen te coördineren en te administreren. Dat is het werk van een ambtelijk secretaris. Hij of zij zorgt ervoor dat de vergaderingen volgens de regels verlopen én dat alle besluiten goed worden vastgelegd. 

Wat doe je als bewindvoerder? 

Een bewindvoerder beheert de financiële zaken van mensen die dat zelf niet kunnen, zoals minderjarigen en mensen met een geestelijke beperking. Je handelt daarbij steeds in het belang van degene die je vertegenwoordigt. 

Wat doe je als compliance officer? 

Organisaties moeten voldoen aan alle relevante wettelijke voorschriften en interne beleidsregels. Als compliance officer houd je hier toezicht op. Je ontwikkelt programma’s om de compliance te verbeteren en voert audits uit om te zorgen dat iedereen de regels naleeft. 

Wat doe je als vergunningverlener? 

Vergunningverleners werken bij de overheid. Ze beoordelen en verlenen alle denkbare vergunningen, van verbouwingen tot kermissen. Daarbij zorgen ze ervoor dat de aanvragers zich houden aan alle relevante wetten en regels. 

Wat doe je als beleidsmedewerker? 

Ook beleidsmedewerkers werken vaak bij de overheid, maar bijvoorbeeld ook bij belangenorganisaties en bedrijven. Ze analyseren juridische kwesties en helpen bij het ontwikkelen en invoeren van beleid en regelgeving. Daarnaast adviseren ze over beleidsvraagstukken en de juridische gevolgen daarvan. 

Wat kun je (nog) niet worden met HBO-Rechten? 

Wil je liever advocaat, rechter, officier van justitie of notaris worden? Dan heb je een universitaire master Rechtsgeleerdheid nodig. 

Wat kun je verdienen in deze sector? 

Wat je in deze sector kunt verdienen is sterk afhankelijk van je functie, je werkervaring, je werkgever en (soms) het aantal (rechts)zaken. Het startsalaris voor een juridisch medewerker of bewindvoerder ligt tussen de € 25.000 en € 30.000 per jaar. Maar als ervaren procesvertegenwoordiger of compliance officer kun je veel meer verdienen. Als ervaren bedrijfsjurist kun je zelfs meer dan € 120.000 per jaar verdienen, afhankelijk van de omvang en de sector van het bedrijf waarvoor je werkt.