
Iets voor jou?
De eerste 2 jaar zit je volledig in de schoolbanken en bouw je een stevige juridische basis op. Vanaf jaar 3 leer je in de praktijk écht de kneepjes van het vak. Je zit dus niet 4 jaar in de schoolbanken en je sluit je opleiding af met ander halfjaar relevante werkervaring op zak. Mooi voor je cv!
Wist je dat het volgen van een duale studie HBO-Rechten vrij uniek is? Alleen aan De Haagse Hogeschool kun je kiezen voor een combinatie van studeren en werken. Je wordt opgeleid tot een jurist die de praktijk kent, denkt in oplossingen en maatwerk levert.
Tijdens de hbo-studie rechten ontdek je de weg in de (inter)nationale wet- en regelgeving en kun je adviseren, bemiddelen en onderhandelen. In jaar 1 en 2 van de studie HBO-Rechten Duaal krijg je een gedegen juridische basis waarbij je niet alleen de kennis opdoet maar ook de kneepjes van het vak leert in de projecten (alleen en met anderen studenten). Op deze manier stomen wij je klaar om in jaar 3 als een goed onderbouwd en praktische jurist aan de slag te gaan. Niet in een stage maar in een echte baan waarin jij je verder ontwikkelt als volwaardig hbo-jurist.
Alles over toelating
Toelatingseisen
Vooropleiding | Vereiste profiel |
---|---|
Havo |
|
Vwo |
|
Mbo | Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Instroomadvies
Wil je vanaf het havo of vwo instromen? Dat kan met alle profielen. Ook met elk mbo-diploma ben je welkom. Zorg wel dat je de Nederlandse taal beheerst en dat je je genuanceerd kunt uitdrukken in woord en geschrift. Want taal is hét middel voor een jurist.
Overige situaties
Niet rechtstreeks toelaatbaar?
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.
21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Je hebt een buitenlands of internationaal diploma
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Je wilt overstappen naar De Haagse
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Neem hiervoor contact op met Nino Traverso via e-mail a.j.traverso@hhs.nl of telefoon 070 - 445 7143. Hij is de teamleider van HBO-Rechten.
Uitspraken over je toelating
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. Zij zijn bereikbaar via csi@hhs.nl.
Studie in cijfers
Inhoud van de studie
Wat ga je doen?
Studenten aan het woord
Wie kan beter vertellen over de opleiding dan onze eigen studenten? Hier delen ze hun ervaringen. Een aantal staan ook klaar om al jouw vragen te beantwoorden.
Na je studie
Wat kun je later worden en wat niet?
Dit word je wel
- Rechtshulpverlener
- Handhavings- of bezwaarjurist bij een gemeente
- Dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar
- Compliance officer bij een bank
- Juridisch data-analist bij een advocatenkantoor
- Juridisch informatiemanager bij een multinational
- Juridisch kwaliteitsmanager
- Legal operations manager
- Juridisch adviseur
- Bedrijfsjurist
- Juridisch medewerker bij de rechtbank
Dit word je niet
- Advocaat
- Rechter
- Officier van justitie
- Notaris
Doorstuderen
Aan de universiteit
Misschien wil je graag advocaat, rechter of officier van justitie worden. Dat kan, maar je hebt nog een lange weg te gaan. Voor deze functies heb je de universitaire master Rechtsgeleerdheid nodig, en vaak moet je ook een speciaal schakelprogramma volgen. De voorwaarden voor deelname verschillen per universiteit, die kun je opvragen bij de universiteit van jouw keuze.
Onze oud-studenten aan het woord
Wat kan je later worden met HBO-Rechten? Onze oud-studenten vertellen waar ze terecht zijn gekomen en hoe ze terugkijken op hun studiejaren.
Praktische info
Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden
Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.
Studiekosten- en financiering
Collegegeld
De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.
Studiefinanciering
Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.
Hulp bij studiekeuze
Wat als je nog twijfelt?
Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding HBO-Rechten duaal. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je mentor. Dat is een docent van je opleiding. Van je mentor krijg je loopbaanlessen en 2 keer per jaar voeren jullie samen een gesprek. Over je studie, je voortgang, je toekomstige carrière en nog veel meer.
Daarnaast krijg je begeleiding vanaf het moment dat je een arbeidsleerplaats hebt. Je begeleider onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het ontwikkelen van jouw competenties.
Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een studiedip, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.
Officiële opleidingsnaam
Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):
- Officiële opleidingsnaam: HBO - Rechten
- Naam internationaal: Law
- Opleidingscode (Isat): 39205
- Instellingscode (Brin): 27UM
De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Downloads
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.