Wil je jurist worden maar heb je geen zin om na de havo of een mbo-opleiding nog eens vier jaar naar school te gaan? En wil je werken aan een kickstart van je carrière? Kies dan voor de duale opleiding HBO-Rechten van De Haagse Hogeschool. De eerste twee jaar ga je fulltime naar school en bouw je een stevige juridische basis op. Vanaf het derde jaar ga je echt aan het werk in een juridische functie. Door de combinatie van studeren en werken, ontwikkel je je tot een allround jurist die de praktijk kent, in oplossingen denkt en maatwerk levert. Maar waar kun je gaan werken na de duale opleiding HBO-Rechten? We zetten het op een rijtje.  

Bekijk de opleiding HBO-Rechten duaal 

Het beroepsprofiel 

Tijdens de studie HBO-Rechten duaal leer je onder andere jurisprudentie lezen en juridische stukken schrijven. Dat maakt jou een aantrekkelijke werknemer voor allerlei organisaties, zoals rechtbanken, ministeries en verzekeraars. Duale HBO-Rechtenstudenten zijn aantrekkelijker voor werkgevers, omdat ze direct werkervaring opdoen van ruim 60 weken. Van deze studenten heeft 99% na de studie dan ook direct een baan (bron: HBO-Monitor, Vereniging Hogescholen 2022).  

Wat kun je worden?  

  • Rechtshulpverlener 
  • Handhavings- of bezwaarjurist bij een gemeente 
  • Dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar 
  • Compliance officer bij een bank 
  • Juridisch data-analist bij een advocatenkantoor 
  • Juridisch informatiemanager bij een multinational 
  • Juridisch kwaliteitsmanager 
  • Legal operations manager 
  • Juridisch adviseur 
  • Bedrijfsjurist 
  • Juridisch medewerker bij de rechtbank 
  • Adviseur arbeidsrecht 
  • Legal data-analist  

Wat doe je als rechtshulpverlener na HBO-Rechten duaal? 

Veel mensen kunnen regelmatig juridische hulp gebruiken, bijvoorbeeld als ze een conflict hebben op hun werk of ingewikkelde papieren moeten invullen. Daar kom jij als rechtshulpverlener om de hoek kijken. Als rechtshulpverlener ben je eigenlijk jurist en hulpverlener ineen. Want met jouw uitgebreide juridische kennis kun je mensen echt verder helpen.  

Aan de slag als handhavings- of bezwaarjurist bij een gemeente 

Iemand heeft een uitbouw geplaatst zonder vergunning of een bedrijf loost illegaal afvalwater. Met dit soort wetsovertredingen houd jij je bezig als handhavingsjurist bij de gemeente. Soms gaan mensen in bezwaar tegen een beslissing, bijvoorbeeld over een vergunning, belastingaanslag of uitkeringsaanvraag. Als bezwaarjurist bij de gemeente handel jij deze bezwaarzaken af. 

Wat doe je als dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar? 

Kies je na de opleiding HBO-Rechten duaal voor een baan als dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar, dan ben je verantwoordelijk voor de afhandeling van juridische claims van verzekerden. Je beoordeelt of de claim binnen de polis valt, bent het aanspreekpunt voor de verzekerde en houdt het juridische dossier op orde.  

Aan de slag als compliance officer bij een bank na HBO-Rechten duaal 

Vind jij het belangrijk dat banken zich aan de regels houden en integer te werk gaan? Dan is een baan als compliance officer bij een bank wat voor jou. Als compliance officer check jij of de bank voldoet aan alle wet- en regelgeving, maar ook aan ethische normen. Denk aan het tegengaan van witwassen, fraude en misleiding. Een afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid! 

Een baan als juridisch data-analist bij een advocatenkantoor 

Vuistdikke dossiers en stapels informatie. Als er ergens veel data worden gebruikt, is het op een advocatenkantoor. In jouw baan als juridisch data-analist neem je al deze informatie onder de loep. Door relevante wetgeving, jurisprudentie en andere bronnen te analyseren en te presenteren, help je de advocaten bij hun juridische onderzoeken. 

Aan de slag als juridisch informatiemanager bij een multinational 

Multinationals als Jumbo, Randstad en KLM staan bol van de juridische informatie, zoals wet- en regelgeving, contracten, juridische correspondentie en beleidsdocumenten. Als juridisch informatiemanager beheer je al deze informatie. Je zorgt dat de informatie veilig wordt opgeslagen en dat juristen er makkelijk bij kunnen.  

Wat doe je als juridisch kwaliteitsmanager na HBO-Rechten duaal? 

Kies je voor een baan als juridisch kwaliteitsmanager, dan zorg je ervoor dat de kwaliteit van de juridische dienstverlening binnen jouw organisatie op orde is. Daarvoor voer je bijvoorbeeld audits en klanttevredenheidsonderzoeken uit. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag: van rechtbanken tot de politie en van het UWV tot incassobureaus.  

Een baan als legal operations manager na HBO-Rechten duaal 

Zorgen voor het reilen zeilen van de juridische afdeling. Dat is in het kort wat je doet als legal operations manager. Je analyseert bijvoorbeeld processen, stelt verbeteringen voor en maakt juridische informatie breed inzichtelijk. Ook ondersteun je juristen bij hun dagelijkse werkzaamheden, waardoor zij sneller en effectiever kunnen werken.  

Aan de slag als bedrijfsjurist na HBO-Rechten duaal 

Als bedrijfsjurist kun je overal aan de slag. Wordt het een multinational zoals Ahold of kies je toch liever voor de overheid? De taken verschillen per organisatie maar elke bedrijfsjurist lost juridische problemen en vraagstukken op. Denk aan het opstellen en controleren van inkoopcontracten of het beheren en afhandelen van verzekeringskwesties. Als bedrijfsjurist werk je vaak nauw samen met de directie. 

Wat doe je als juridisch medewerker bij de rechtbank? 

Zittingen voorbereiden, beslissingen schrijven, dossiers beheren. Een baan als juridische medewerker bij de rechtbank is afwisselend en dynamisch. De ene dag ben je als griffier verantwoordelijk voor de verslaglegging van een zitting. De volgende dag bijt je je vast in een ingewikkeld dossier en schrijf je een conceptvonnis. Geen dag is hetzelfde.  

Een baan als adviseur arbeidsrecht na HBO-Rechten duaal 

Wil jij de rechten van werknemers én werkgevers beschermen en verdiep je je graag in arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaarden, loonsverhogingen, arbeidsconflicten en ontslagprocedures? Dan is een baan als adviseur arbeidsrecht echt iets voor jou. Je kunt in allerlei sectoren aan de bak: van zorg tot onderwijs en van techniek tot ICT.  

Wat word je niet?  

  • Advocaat 
  • Rechter 
  • Officier van justitie 
  • Notaris 

Doorstuderen? 

Misschien wil je advocaat, rechter, officier van justitie of notaris worden. Dat kan. Maar deze beroepen kun je alleen maar uitoefenen na een master Rechtsgeleerdheid aan een universiteit.  

Wat kun je verdienen na HBO-Rechten duaal? 

Het gemiddelde bruto startsalaris na HBO-Rechten duaal is € 3.543,- per maand (op basis van 40 uur), tegenover € 3.072,-  per maand na de voltijdstudie HBO-Rechten (bron: HBO-Monitor, Vereniging Hogescholen 2022). Een flink verschil dus.  

Wat zij jouw baankansen na de studie HBO-Rechten? 

De baankansen zijn uitstekend. Maar liefst 99 procent van de duale studenten heeft na de studie direct een baan en 87 procent krijgt meteen een vaste aanstelling. De werkloosheid is met 0,7 procent laag te noemen. Ter vergelijking: bij de voltijdstudie bedraagt de werkloosheid 4,8 procent.