Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

De rechtspraktijk is fascinerend en overal aanwezig. Gemeenten, advocatenkantoren, ministeries en transportbedrijven: elke organisatie heeft ermee te maken.

Werk je in een juridische omgeving of heb je een juridische functie, maar ben je toe aan meer verdieping of verantwoordelijkheid? Wil je doorgroeien en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan spreekt HBO-Rechten je zeker aan. Deze deeltijdstudie combineer je met je baan. Zo vergroot je je carrièremogelijkheden, je kansen op de arbeidsmarkt en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Perfect toch? In 4 jaar groei je uit tot een kundige hbo-jurist die mensen en organisaties gericht kan adviseren.

Als professional met ambitie wil je doorgroeien naar een juridische functie met uitdaging. Denk aan het behartigen van consumentenbelangen in een gerechtelijke procedure of het adviseren van een onderneming in een arbeidszaak. Bij HBO-Rechten maak je kennis met verschillende rechtsgebieden kan je uiteindelijk veel kanten op. De deeltijdstudie is opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Maandag is je vaste studiedag. Verder is het vooral zelfstudie en ben je gemiddeld 35 uur per week met HBO-Rechten bezig. Daarnaast voer je juridisch relevant werk uit. Zo ontdek je wat je persoonlijke en professionele kwaliteiten en mogelijkheden zijn en het onderwijs sluit daarop aan. Juridische expertise doe je op in colleges en vaardigheidstrainingen. Deze kennis en vaardigheden toets je met opdrachten op je werkplek en bespreek je met jouw coach.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Studeren naast je werk

Tijdens de studie zijn werken en leren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je gaat al vanaf de eerste onderwijsperiode op jouw werkplek actief aan de slag met de opgedane kennis en vaardigheden. Wat je hebt geleerd, kun je dus direct toepassen. Omdat de werkplek zo belangrijk is bij deze opleiding, moet je in je werk minimaal 24 uur te maken hebben met het toepassen van recht. Je werkt bijvoorbeeld op een advocatenkantoor of bij de douane, gemeente of politie. Maar je hoeft niet per se in de juridische sector te werken. Je kunt een functie vervullen waarvoor juridische kennis wordt verwacht. Bijvoorbeeld als je juridisch beleid ontwikkelt of je vertegenwoordigt een organisatie in externe overlegorganen. Dus als je met juridische processen te maken hebt, kun je je ook aanmelden. Tijdens een intakegesprek gaan wij met je in gesprek over de mogelijkheden die jouw functie voor de studie biedt.

Instroomadvies

Wil je vanaf het havo of vwo instromen? Dat kan met alle profielen. Ook met elk mbo-diploma ben je welkom. Zorg wel dat je de Nederlandse taal beheerst en dat je je genuanceerd kunt uitdrukken in woord en geschrift. Want taal is hét middel voor een jurist.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist 1 of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

English Academic Preparation School (Prep School)

Mocht je (nog) niet aan de Engelse taaleisen van de opleiding voldoen maar zijn je resultaten veelbelovend, dan is er voor niet-Nederlandse studenten een English Prep School-programma. Dit programma duurt 6 maanden of 1 jaar. Na de Prep School ben je niet alleen klaar voor een bacheloropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool.

The Hague Pathway College

Voldoe je niet aan de vooropleidingseis van een 3-jarige opleiding, dan is er The Hague Pathway College.

Tijdens het International Foundation Year versterk je je kennis van een aantal vakken (zoals wiskunde, economie of natuurkunde, afhankelijk van de opleiding die je aan De Haagse gaat volgen), verbeter je je Engels en werk je aan je academische vaardigheden. Na het foundation year stroom je door naar een 3-jarig bachelorprogramma zonder dat je nog aanvullende examens (zoals IELTS) hoeft af te leggen.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Neem hiervoor contact op met Nino Traverso via e-mail  a.j.traverso@hhs.nl of telefoon 070 - 445 7143. Hij is de teamleider van HBO-Rechten.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag
Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

9
uur werkcollege per week
4
onderwijsperiodes van 10 weken
60
studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2 en 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges
Voor een brede basis volg je veel colleges bij HBO-Rechten. Met steeds dezelfde groep van 30 à 40 studenten volg je gecombineerde hoor- en werkcolleges. Na een theoretische inleiding duik je in de wetboeken en pas je het recht toe in actuele casussen.

Trainingen
In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, wetswijzigingen reguleren en Legal English. Je neemt alleen deel aan de trainingen waar jij persoonlijk iets aan hebt. Op basis van een assessment bepalen we je niveau. Voldoende? Dan krijg je vrijstelling.

Online leren
Als deeltijdstudent heb je veel aan intranet en Blackboard, de digitale leeromgevingen van De Haagse Hogeschool. Hier vind je opnames van colleges, ondersteunend lesmateriaal en opdrachten.

Na je studie

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Paralegal
 • Procesvertegenwoordiger
 • Griffier
 • Juridisch medewerker
 • Bedrijfsjurist  
 • Ambtelijk secretaris

Minder passende beroepen

 • Advocaat
 • Rechter
 • Officier van justitie
 • Notaris

Doorstuderen

Aan de universiteit

Misschien wil je graag advocaat, rechter of officier van justitie worden. Dat kan, maar je hebt nog een lange weg te gaan. Voor deze functies heb je de universitaire master Rechtsgeleerdheid nodig, en vaak moet je ook een speciaal schakelprogramma volgen. De voorwaarden voor deelname verschillen per universiteit, die kun je opvragen bij de universiteit van jouw keuze. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen
De deeltijdopleiding HBO-Rechten doet een beroep op je zelfstandigheid: we verwachten dat je actief en zelfstandig studeert. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je coach. Dat is een docent van je opleiding. Je voert met jouw coach gesprekken over je studie, voortgang, carrière en nog veel meer. Je coach onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het opbouwen van een portfolio. In je portfolio verzamel je stukken waarmee je aantoont dat je de vaardigheden van een hbo-jurist onder de knie hebt. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):
 

 • Officiële opleidingsnaam: HBO - Rechten
 • Naam internationaal: Law
 • Opleidingscode (Isat): 39205
 • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.