HBO-Rechten – deeltijd: studeren naast je werk in een juridische omgeving

Heb jij in je werk te maken met juridische zaken of heb je een juridische functie en zoek je meer verdieping? Dan is de deeltijdopleiding HBO-Recht aan De Haagse Hogeschool wellicht iets voor jou. Een deeltijdstudie heeft heel veel voordelen. Althans, als je minimaal 24 uur per week werkt in een juridisch relevante functie. Heb je nog geen werkervaring? Kijk dan eens bij onze duale opleiding HBO-Rechten.  

Wat is een deeltijd rechtenstudie?  

Volg je de opleiding HBO-Rechten deeltijd, dan combineer je je werk met je studie. Je gaat één dag in de week naar school (op maandag). Praktijkopdrachten voer je uit op je eigen werkplek in een juridische omgeving. Een deeltijdopleiding is ideaal voor de werkende professional. Wil je je kennis over het vakgebied verdiepen en je skills verder ontwikkelen? Kies dan voor de deeltijdopleiding en vergroot daarmee je carrièrekansen.    

De voor- en nadelen van een deeltijd rechtenstudie 

Je wilt natuurlijk de opleiding HBO-Rechten kiezen die helemaal bij jou past. Om je de kans te geven je goed te oriënteren, hebben we de voor- en nadelen van een deeltijd rechtenstudie voor je op een rijtje gezet.  

De voordelen van HBO-Rechten deeltijd  

Goede aansluiting met het werk  

Bij de deeltijdopleiding HBO-Rechten ga je één vaste dag in de week (maandag) naar school. De andere dagen buiten het weekend zit je op je werkplek in een juridische omgeving. Opleiding en werkplek sluiten goed op elkaar aan. Zo kun je je verdiepen en heb je kans om door te groeien. Alles wat je leert bij HBO- Rechten deeltijd kun je direct toepassen in de praktijk.  

De deeltijdopleiding HBO-Rechten is ontworpen om te passen in het veeleisende schema van een werkende professional zoals jij. De opleiding heeft flexibele lestijden en online opties, zodat jij je studie kunt inpassen in jouw drukke leven.  

Nieuwe carrièremogelijkheden  

Een deeltijdopleiding helpt jou om je vaardigheden en kwalificaties te verbeteren. Dat kan best weleens heel goed zijn voor de ontwikkeling van je carrière. HBO-Rechten deeltijd heeft vaker deuren geopend voor onze studenten. Deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden. Misschien kom je wel in aanmerking voor een promotie.  

Kennis en vaardigheden  

Tijdens de deeltijdopleiding HBO-Rechten ben je voortdurend bezig om je kennis te verbreden en om nieuwe vaardigheden op te doen. Zo krijg je al snel een breder begrip van het juridische vakgebied. Dit kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in je huidige rol. Zo maak jij jezelf nog waardevoller voor je werkgever. Misschien heb je de wens om je te specialiseren in een specifiek vakgebied binnen de juridische wereld. De opleiding HBO-Rechten deeltijd geeft jou de kans diepgaande juridische kennis en expertise op te doen.   

Persoonlijke ontwikkeling  

Onderwijs is niet alleen gericht op loopbaanvoordelen. De deeltijdopleiding kan je ook helpen bij je persoonlijke groei en zelfontplooiing. De opleiding kan je uitdagen en nieuwe perspectieven bieden.  

Extra kwalificaties  

Als je een opleiding volgt als HBO-Rechten deeltijd, haal je extra kwalificaties. Vaak leiden die tot een hoger salaris of betere arbeidsvoorwaarden. Sommige functies of banen vereisen die extra kwalificaties of specifieke certificeringen. Door deze te behalen terwijl je werkt, kun je jezelf heel gericht voorbereiden op je toekomstige carrièrestappen. In een snel veranderende arbeidsmarkt kan bijscholing en het verwerven van nieuwe vaardigheden je helpen om relevant te blijven. Je past je veel makkelijker aan aan de veranderende eisen in je branche.  

Netwerkopbouw  

Tijdens de deeltijdopleiding HBO-Rechten kun je waardevolle contacten leggen met medestudenten en docenten in hetzelfde vakgebied. Daarmee vergroot je je netwerk. Dat leidt mogelijk tot nieuwe kansen.  

Voldoening  

Het voltooien van een deeltijdopleiding naast je werk kan een gevoel van prestatie en voldoening geven, wat op zichzelf al een waardevolle motivatie kan zijn.  

Zitten er ook nadelen aan HBO-Rechten deeltijd?  

Het is goed om je van een aantal dingen bewust te zijn, voordat je kiest voor de deeltijdopleiding HBO Rechten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee, dat studeren naast je werk tijd kost. Maak die keuze heel bewust. Omdat je in deze deeltijdopleiding werk en privé gaat combineren, kan het zijn dat je minder tijd hebt om sociale activiteiten te ondernemen. Zorg er in ieder geval voor dat de verhouding werk en privé in balans blijft. Verder moet je, om de deeltijdopleiding HBO-Rechten te kunnen volgen, minimaal 24 uur per week werken in een juridisch relevante functie. Om deze opleiding te kunnen volgen, zul je financieel moeten investeren in jezelf.  

 

Veel gestelde vragen over deeltijd studeren 

Zijn nog niet al je vragen beantwoord? Grote kans dat je hier alsnog het antwoord vindt dat je zoekt. 

Wat is het niveau van een deeltijdstudie? 

Deze deeltijdopleiding volg je op hbo-niveau.  

Wat is een deeltijdopleiding? 

Een deeltijdopleiding is een vorm van hoger onderwijs waarbij je lessen volgt en studeert naast je werk en naast al je andere verplichtingen.   

Welk diploma krijg je na de opleiding HBO-Recht deeltijd? 

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je het diploma Bachelor of Laws.  

Hoelang duurt deze deeltijdstudie? 

HBO-Rechten deeltijd is een opleiding die vier jaar duurt.

Gelden er toegangseisen voor deze deeltijdopleiding? 

Ja, je moet minimaal 24 uur werkzaam zijn in een juridisch relevante functie.  

Toetsen jullie mijn werkplek? 

Ja, dit doen wij aan de hand van een vragenlijst en eventueel een persoonlijk gesprek.  

Wat is mijn schooldag? 

Op maandag ga je naar school. 

Wat kost een deeltijdstudie? 

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een deeltijdopleiding.  

Wat zijn de ervaringen van studenten en alumni?  

 Over HBO-Rechten studeren aan De Haagse Hogeschool  

Tyara Nazir  

“Na mijn baan bij een deurwaarderskantoor werk ik nu als paralegal bij een octrooibureau. Ik zocht verdieping in mijn werk, daarom volg ik de deeltijdopleiding HBO-Rechten. Ingrediënten voor een geslaagde studie zijn: motivatie, discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Rechten studeren aan De Haagse Hogeschool is fantastisch! Na het afronden van de studie heb je een stevige basis. Echt een aanrader.”  

Toch duaal of voltijd?  

Naast een deeltijd HBO-Rechten kun je ook kiezen voor een duale of voltijdopleiding HBO-Rechten. Om ervoor te zorgen, dat je de opleidingsvorm kiest die het beste bij jou past, geven we je aan wat de verschillen zijn.   

 Duaal 

Werk je nog niet in een juridische omgeving en wil je toch snel aan het werk als een hbo-geschoolde jurist, dan adviseren we de duale opleiding. Je volgt dan de eerste twee jaar van de opleiding vier dagen in de week college. Een dag in de week ben je vrij. In de eerste twee jaar leer je heel veel. Vanaf jaar 3 combineer je je opleiding met de praktijk op een leerarbeidsplek, bij een bureau of bedrijf. Daar ga je anderhalf jaar aan de slag, terwijl je nog één dag per week naar school gaat. Meestal krijg je op de leerarbeidsplek het minimumloon voor jouw leeftijd. Omdat je studeren en werken hebt gecombineerd, is de sprong naar een echte baan aan het einde van je opleiding nog maar klein.   

Voltijd  

Bij een voltijdopleiding ziet je schema er weer anders uit. Dan volg je de eerste twee jaar vijf dagen per week college, van maandag tot en met vrijdag. En in het derde jaar loop je een halfjaar stage. Je ontvangt hiervoor geen salaris, hooguit een stagevergoeding. Daarin zit het grote verschil met de duale studie. Waar de stage in de voltijdopleiding na een halfjaar stopt, blijf je bij de duale opleiding op je leerarbeidsplaats studeren tot het einde van je opleiding.