Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Zit het ondernemerschap in je bloed? Werk je bij een start-up, scale-up of retailorganisatie en wil je verder groeien? Dan is de bachelor Ondernemerschap & Retailmanagement duaal vast iets voor jou.

Combineer werken en leren in deze praktijkgerichte en flexibele opleiding en leer alles over ondernemen, e-commerce, consumentengedrag, de customer journey, omnichannel en innovatieve businessmodellen. Binnen 4 jaar ben jij dé vakexpert in ondernemerschap in de retail en krijg je de erkenning die jouw talent verdient!

Tijdens deze duale opleiding ben je 2 dagen op school voor onderwijs en begeleiding en ontwikkel je een scherp oog voor kansen en mogelijkheden voor je afdeling, merk of bedrijf. Je werkt aan je toekomst waarin je uitblinkt als breed opgeleide ondernemer, marketing- en managementprofessional op hbo-niveau.

De inhoud van de studie is in nauw overleg vormgegeven met het werkveld. Daardoor leer je breed te denken en te kijken naar de wereld om je heen. Je werkt multidisciplinair, waardoor je tijdens workshops studenten met een andere opleiding en andere achtergrond ontmoet en van elkaar leert. Je volgt de opleiding op maat, omdat je zelf kiest in welke volgorde je aan modules werkt en waar je jezelf op wil specialiseren.

Bekijk onze opleidingsvideo.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Het havo- of vwo-profiel Economie & Maatschappij sluit het beste aan op de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement. Met een mbo-diploma niveau 4 kun je direct instromen. Havisten met het profiel Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid en Cultuur & Maatschappij moeten het vak Economie, Management en Organisatie of Bedrijfseconomie hebben gevolgd. Vwo’ers met het profiel Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek kunnen direct starten. Vwo’ers met het profiel Cultuur & Maatschappij moeten het vak Economie, Management en Organisatie of Bedrijfseconomie hebben gevolgd.

De opleiding geeft vrijstellingen als je een propedeuse hebt van de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement bij een ander NVAO-geaccrediteerde instelling. Heb je meerdere jaren werkervaring in een van deze richtingen of eerder deelgenomen aan een van deze opleidingen? Neem dan contact met ons op. Als je contact met ons opneemt, maken we een afspraak om jouw studiemogelijkheden te bespreken.

Relevante werkplek

Naast je vooropleiding (mbo-4 of havo/vwo) of behaald toelatingsonderzoek 21+ is het een vereiste dat je, bij aanvang van de studie, een passende en betaalde werkplek hebt voor minimaal 24 uur per week. Met een overeenkomst stemt je werkgever in met het combineren van werk en leren. Samen met jou en je werkgever leggen we onze afspraken vast in een zogeheten tripartiete overeenkomst. Het is verplicht om de overeenkomst ingevuld in te leveren voor de start van je opleiding. Na je inschrijving via Studielink ontvang je een link naar Osiris waar je de overeenkomst kan uploaden.

Intakegesprek

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek. Met dit gesprek willen we samen met jou achterhalen wat de beste onderwijsvorm voor jou is. Door te kijken naar je huidige functie, je ambities en je beschikbaarheid kunnen we achterhalen hoe we jou het beste kunnen ondersteunen in je opleiding en je verdere carrière. Samen met jou en je werkgever leggen we onze afspraken vast in een zogeheten tripartiete-overeenkomst.

Geschikte werkplek

Dit zijn voorbeelden van geschikte/passende werkplekken die kunnen aansluiten bij jouw opleiding.

  • Teamleider retail
  • Ondernemer / zzp’er (eigen bedrijf)
  • Verkoopspecialist
  • Retailmedewerker
Overige situaties

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Ben je op zoek naar een studie naast je werk maar twijfel je nog over je keuze? Tijdens onze online voorlichtingsavond helpen we je graag op weg.

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Studie in cijfers

2

lesdagen per week: dinsdag of vrijdag én donderdag van 09:30 tot 16:15 uur

3

werkdagen per week

6

uur onderwijs (workshops/instructie) per week

6

uur projecten per week

4

uur coaching per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Hoofdfase
Werkvormen

Colleges, projecten en zelfstudie
We bieden de juiste combinatie aan van denken en doen. Een goede balans tussen analyse en actie. De opleiding Ondernemerschap & Retail Management is er een voor doeners met denkkracht die iets doen voor én met de omgeving. En dat zie je terug in de werkvormen. Zo heb je werkcolleges: met de stof die je dan krijgt, ga je direct in een groepje aan het werk. Daarnaast heb je af en toe hoorcolleges, bijvoorbeeld bij de uitleg van de projecten waarmee je het meest bezig zult zijn. Hierin probeer je vragen te beantwoorden als: hoe zet ik een bedrijf op? Hoe zet ik een product in de markt? Hoe zorg ik voor de financiën, hoe kan ik sociaal ondernemen en hoe maak ik een (groen) ondernemersplan? Verder duik je de praktijk in. Bijvoorbeeld bij de businessgame, of tijdens projecten. Actualiteit staat altijd voorop; denk aan nieuwe retailconcepten, sociaal ondernemerschap of nieuwe ontwikkelingen. En o ja, tot slot: zelfstudie. Elke week bereid je zelfstandig de lessen voor, je leest en maakt opdrachten

Minoren

Je studie samenstellen
Je hebt er vast weleens van gehoord: de major-minorstructuur. Dat betekent dat een deel van je studie vastligt: de major. En een deel van de vakken kies je zelf: de minoren. De minoren volg je bij De Haagse Hogeschool, een andere hogeschool of een universiteit. Zelf bieden we verschillende minoren aan. Bijvoorbeeld Platformeconomie: bouw jouw eigen platform. En wat dacht je van Digitale Marketing Strategie? Of de minor Bedrijfsopvolging of de minor Reshaping Retail, waarin je ondernemers en winkelgebieden helpt om toekomstbestendig te blijven.

Flexibilisering

De duale opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement werkt met flexibele modules, waardoor je kunt aansluiten op jouw ervaring en ontwikkelpunten. Je hebt niet alleen veel meer inspraak op wat je wilt leren, maar ook op welke manier, waar en wanneer je dat wilt doen. De eerste 2 modules in het propedeusejaar staan vast. De overige 6 modules kun je in vrije volgorde afnemen. Zo kun je bijvoorbeeld even pauze nemen van de opleiding als het op je werk te druk is. Je kunt de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement ook als een regulier programma volgen.

Toetsing en begeleiding

De opleiding is opgebouwd rond leeruitkomsten; kennis, houding en vaardigheden die je in de praktijk moet beheersen om een bepaalde module af te kunnen ronden. Die leeruitkomsten worden getoetst. Hoe je je op die toets voorbereidt, bepaal je zelf. Je richt je eigen leeromgeving in met een mix van praktijkleren, onderwijs op school en online activiteiten. Via zelfstudie, met experts (op school en praktijk) en samen met andere professionals (medestudenten). Je hebt veel persoonlijk contact met medestudenten, docenten en studiecoaches.

Je eigen tempo

Het standaardprogramma is 4 jaar, maar je kunt de opleiding sneller afronden. Dat is afhankelijk van je voortraject, je al ontwikkelde competenties en je keuzes. Elders verworven competenties kun je aantonen en hiermee sneller door de opleiding gaan. Bij je planning krijg je ondersteuning van een studiecoach. Je doorloopt het programma in je eigen tempo.

Flexibele toetsing

Voorafgaand aan elke module krijg je informatie over de module en de toetsen. Met je studiecoach maak je vervolgens afspraken over hoe je gebruikmaakt van de leeractiviteiten (op school, in de praktijk of online) en de momenten waarop je de toetsen inlevert. Deze afspraken worden vastgelegd in een onderwijsovereenkomst. Je stelt zo je eigen studieprogramma samen.

Na je studie

Wat kun je later worden?

Dit word je wel

  • Zelfstandig ondernemer

  • Ondernemende retailmanager

  • Franchise-ondernemer

  • Categorymanager

  • Afdelingsmanager

  • Manager van een retailketen

  • Accountmanager

  • Consultant/adviseur

  • Business unit manager

  • Operationeel manager retailketens

  • E-Commerce manager

  • Vestigingsmanager/filiaalleider

  • Omnichannel specialist

Doorstuderen

Heb je je bachelordiploma op zak en wil je verder studeren? Dan kun je een hbo-master volgen aan De Haagse Hogeschool Pro of een andere hogeschool. Denk bijvoorbeeld aan de Master of Business Administration (MBA). Andere masters die goed op je bachelor aansluiten zijn: Master of Financial Management and Control en Master Risicomanagement. Je kunt ook doorstuderen aan een universiteit.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en in februari.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement duaal maak je kennis met je studiecoach. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Heb je behoefte aan extra hulp? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan, vertrouwenspersoon of psycholoog.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

  • Officiële opleidingsnaam: B Ondernemerschap & Retail Management
  • Naam internationaal: B Entrepreneurship & Retail Management
  • Opleidingscode (Isat): 35523
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.